VIDEO Okamura o Veronice Žilkové, Věře Jourové a odvážném návrhu

19.10.2017 13:25

Moderátor Luboš Xaver Veselý si do internetové televize XTV.cz pozval předsedu SPD Tomia Okamuru. Ten se ve studiu rozpovídal o svém volebním programu. Co pro nás chystá? Třeba zákaz tzv. politických neziskových organizací, výrazný růst důchodů nebo odvolatelnost politiků. V pořadu jasně popsal, jak by toto odvolávání vypadalo.

VIDEO Okamura o Veronice Žilkové, Věře Jourové a odvážném návrhu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Svoboda a přímá demokracie (SPD) hlásá podle Okamury stále to samé. Volá po zavedení přímé demokracie skrze referenda, volá po odvolatelnosti politiků a požaduje, aby politici měli přímou hmotnou odpovědnost za rozhodnutí, která udělají. Každý občan se prý může pojistit na hmotnou odpovědnost, takže by to politiky nemuselo zruinovat. Motivovalo by je to však k tomu, aby minimalizovali chybná rozhodnutí. Okamura ve vysílání také prozradil, že už podobný zákon navrhl, ale ČSSD, ANO, TOP 09 a další strany se shodly na tom, že nechtějí převzít osobní hmotnou odpovědnost.

Celý rozhovor naleznete zde

Ta by se však podle Okamury neměla týkat jen politiků, ale také státních zástupců či soudců, kteří někdy posílají některé nevinné lidi do vazby a tím jim zničí život. Takovéto jednání je podle Okamury nepřijatelné. „Zavřít někoho neoprávněně do vazby, to skutečně toho člověka může zlikvidovat na celý život,“ varoval Okamura. Luboš Xaver Veselý připomněl kauzu dnešní eurokomisařky Věry Jourové, která také byla neoprávněně ve vazbě, ale Okamura zdůraznil, že zrovna tuto bývalou místopředsedkyni hnutí ANO by nerad zmiňoval.  

„Nicméně paní Jourovou bych tady určitě neobhajoval, protože ona je spoluautorem povinných kvót na migranty a rozhodně to je člověk, který po vstupu do politiky ve jménu hnutí ANO flagrantně opakovaně zrazuje zájmy občanů České republiky,“ udeřil na Jourovou.  

V obecné rovině odmítl řešit vymírání českého národa přijímáním migrantů, jak to prý navrhuje např. hnutí ANO, konkrétně manželka ministra obrany Martina Stropnického Veronika Žílková.

Moderátor ale odvedl téma od migrace k ekonomice. Začal dotazem na důchodovou reformu. Okamura zdůraznil, že SPD prosazuje navázání důchodů na minimální mzdu tak, aby každý důchodce dostával nejméně minimální mzdu. Vedle toho také potřebujeme nastartovat porodnost u českých rodin. SPD prosazuje padesátiprocentní úlevy na daních z příjmu pro rodiny s jedním dítětem. A pro rodiny se dvěma dětmi stoprocentní úlevu na daních z příjmu. Ale ne všem rodinám. Okamura nabízí pomoc jen těm, kteří mají jasnou pracovní minulost a posílají své děti do školy. Tím by se státní dávky přesunuly od „parazitů“, jak některé své spoluobčany popisuje Okamura, k lidem, kteří pomoc opravdu potřebují.

„My také navrhujeme, aby miliardové zisky ze státních firem šly zpátky do rozpočtu, a dále navrhujeme např. zrušit financování všech neziskových organizací s politickým programem,“ vysvětloval Okamura, kde vzít další peníze. SPD prý nevadí neziskové organizace, které se starají o staré lidi nebo o děti, ale ty tzv. politické neziskovky vadí. Všechny neziskovky by měly být pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu. Totéž podle hosta platí o České televizi a o Českém rozhlase, které je však nejprve třeba zestátnit.

A jak se pozná tzv. politická nezisková organizace? To je například každá nezisková organizace, která hájí EU, multikulturalismus nebo islám. „Takové neziskovky my tu přece vůbec nepotřebujeme. Ty vůbec nic nepřinášejí nikomu poctivému. Notabene, když 80 procent z jejich peněz jde na platy. To jsou vlastně velmi ziskové neziskovky, ale pro ty lidi, kteří pro ně pracují. A třetí náš návrh v tomto ohledu je, že všechny neziskové organizace, které mají roční příjem přes půl milionu korun a jsou financovány ze zahraničí, tak chceme, aby v zákoně bylo, že samy sebe musí označit za neziskové organizace financované ze zahraničí,“ popsal Okamura. Zdá se mu to spravedlivé, nebot občané aspoň uvidí, „odkud vítr vane“.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Došlo i na odvolávání politiků . Okamura prosazuje snížení počtu poslanců na 81 a úplně zrušení Senátu. Každý okres by zastupoval jeden poslanec. Do Poslanecké sněmovny by se pak volilo tak, jak se dnes volí do Senátu, to jest většinovým volebním systémem. V každém okrese podle Okamury žije asi 100 tisíc občanů. Pokud by v daném okrese někdo sesbíral přes 10 procent voličů v daném obvodě, tak by se v daném obvodě vyhlásily nové volby. Vše by podle Okamury probíhalo jednoduše, protože SPD současně navrhuje také elektronizaci státní správy, jak ji známe např. z Estonska.

Nakonec Okamura zmínil i exekuce. SPD navrhuje, že by pracující občané v exekuci měli dostat možnost zaplatit svůj čistý dluh a úroky by jim mohly být odpuštěny. Z úst Tomia Okamury také zaznělo, že je potřeba okamžikem soudního rozhodnutí zarazit růst dluhu. Dnes prý totiž dluhy rostou do astronomických výšin a celá řada lidí neví, co s nimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…