VIDEO Proč nejedete jinam! Tihle neutíkají z války... Aktivisté vysadili na ostrově Lampedusa další imigranty. A místní se do nich tvrdě pustili

18.08.2019 11:15

Italský ministr vnitra Matteo Salvini ustoupil premiérovi Giuseppe Contemu. Itálie v sobotu povolila vylodění téměř tří desítek nezletilých migrantů bez doprovodu z lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která už víc než dva týdny čeká na povolení zakotvit u italského ostrova Lampedusa. Událost sledovaly skupiny místních obyvatel. Video se záznamem rozzlobených občanů z ostrova Lampedusa, kteří nesouhlasí s dovozem migrantů a zlobí se na přítomné aktivisty španělské neziskovky Open Arms, zveřejnila facebooková skupina sympatizující se Salvinim.

VIDEO Proč nejedete jinam! Tihle neutíkají z války... Aktivisté vysadili na ostrově Lampedusa další imigranty. A místní se do nich tvrdě pustili
Foto: Repro Euronews.com
Popisek: Migranti ve španělském Cádizu

Italský ostrov Lampedusa, na kterém žije zhruba 6100 obyvatel, leží blízko od pobřeží Tuniska a Libye, odkud už několik let odjíždějí lodě s nelegálními uprchlíky z Afriky. Ostrov tak často slouží coby brána do Evropy pro desítky tisíc migrantů.

Stejně tak tomu bylo o víkendu, kdy 27 mladistvých převezla loď italské pobřežní stráže k pevnině. Migranti pocházejí z lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms. O jejich osudu se hádají ministři rozpadající se italské vládní koalice, řešení dosud nenašli. Na palubě zůstává 107 lidí. Organizace Open Arms má migranty zachráněné u břehů Libye na palubě už 16 dní a zatím neúspěšně žádá o možnost převézt je k pevnině. Situace na palubě je podle zástupců organizace neúnosná.

Události přihlíželi občané z italského ostrova Lampedusa, kteří dali naplno průchod svým emocím, vystoupili proti vylodění migrantů a ostře se pustili do přítomných aktivistů španělské neziskovky Open Arms. „Proč nejedete jinam,“ zlobí se místní muž. Riccardo Gatti z Open Arms mu vysvětluje, že není kam, jinam je pustit nechtějí. Občan ale s výraznou gestikulací konstatuje, že to jsou právě oni, kdo k nim chce migranty vozit.

Pak ukazuje směrem k neziskovkářům a volá: „Tihle se hnou jen pro 5000 eur, přitom my zde máme jen 1000,“ graduje jeho naštvání. Vyčítá neziskovkám, že dělají akorát pašeráky otroků. „Tihle neutíkají z války. Dělají to pro 5000 eur měsíčně a pak tu ze sebe dělají krále a říkají, že to dělají pro humanitu,“ popisuje jejich podvodné obchody.

V záběru jej střídá diskuse "sluníčkáře" s antikomunistou z Modeny. "Sluníčkářovi" vadí, že antikomunista tvrdí, že Italové je tu nechtějí. „Já jsem taky Ital a mám na to jiný názor,“ zdůrazňuje. Dohady o migranty sledovali i projíždějící turisté.

Pro české čtenáře přeložila rozhovory na videu zveřejněném na facebookové stránce Matteo Salvini – Sympatizanti z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska česko-italská blogerka Monika Pilloni.

Minulý týden italský oblastní soud kraje Lazio rozhodl, že navzdory zákazu ministra vnitra Mattea Salviniho smí loď vplout do italských vod a migrantům má být poskytnuta pomoc. Na verdikt soudu Salvini zareagoval novým dekretem, kterým španělské lodi zakázal vstup do Itálie. Dekret však odmítli podepsat ministři dopravy a obrany, kteří patří ke druhé ze stran vládní koalice. 

Koalice se minulý týden rozpadla a Salvini předložil v parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě, jímž chce dosáhnout předčasných voleb. Jeho nacionalistické straně Liga totiž od loňských voleb výrazně vzrostly preference, nyní by ji volilo podle různých průzkumů až 40 procent voličů.

Soud kraje Lazio sice zakotvení lodi nevládní organizace Proactiva Open Arms v přístavu výslovně nenařídil, Salvini však v sobotu učinil ústupek a na žádost premiéra Giuseppe Conteho nevládní organizaci povolil, aby převezla na Lampedusu mladistvé. Zdůraznil přitom, že tento krok činí „na premiérovu zodpovědnost“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…