VIDEO Skutečně drsný vzkaz Turecku a jeho prezidentovi. V Moskvě se posadil před kameru Vladimir Žirinovskij a začala kanonáda

28.11.2015 20:20

Sestřelení ruské stíhačky tureckými vojáky jitří emoce na obou stranách. Příležitost si nenechal ujít ani lídr ruských liberálních demokratů Vladimir Žirinovskij, který řekl v rozhovoru pro televizní stanici Life News, že Rusko musí na turecké sestřelení ruského letadla nad Sýrii „tvrdě reagovat“.

VIDEO Skutečně drsný vzkaz Turecku a jeho prezidentovi. V Moskvě se posadil před kameru Vladimir Žirinovskij a začala kanonáda
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V rozhovoru Žirinovskij, známý svojí ostrou rétorikou a divočejším diskusním stylem, řekl dále, že Turecko jednalo tím „nejdrzejším způsobem“ a jeho strana podpoří jakákoliv odvetná opatření prezidenta Putina. Zmínil rovněž, že turecká strana narušuje syrskou hranici a podporuje bojovníky Islámského státu. Nezapomenul ani připomenout to, že Turecko má být prý zainteresováno v pašování syrské ropy a ropných produktů. Vedle toho provádí útoky na Irák a na Kurdy.

Dále liberálnědemokratický lídr také sdělil, že Turecko je cílem velkého počtu ruských turistů i v zimních měsících a že by teď bylo lepší, kdyby jezdili jinam, nebo nejlépe trávili dovolené v Rusku. Ruská reakce se může týkat také plynovodu Modrý proud. Jak Žirinovskij připomenul, Turecko je závislé na dovozu ruského plynu a podobné kroky ho ekonomicky oslabí. 

NA VIDEO SE PODÍVEJTE ZDE

Předseda ruských liberálních demokratů pak konstatoval, že Turecko „hraje na všechny strany... a prohraje“. Také neopomenul zmínit, že Rusko a Turecko vedlo v minulosti celkem 30 válek a ve všech podle něj Turci prohráli. V rozhovoru také prohlásil, že by bez bolševické revoluce v roce 1917 carské Rusko v době první světové války podle jeho názoru dobylo Konstantinopol a „zavedlo by tam pořádek“.

K sestřelení letadla došlo podle jeho slov proto, že se turecká strana snažila Rusko zastrašit a nepřeje si pozemní vojenskou operaci Ruska v Sýrii. Kromě toho má Turecko obavy, že by Rusko podpořilo Kurdy a ti by proti Ankaře povstali.

Podle Žirinovského „Erdogan chce být sultánem, obnovit Osmánskou říši, podporuje islamizaci Blízkého východu, pochopil, že ho na Západě nepřijmou a snaží se na Blízkém východě body navíc“. Dále označil tureckého prezidenta za „nového bolševika“ a „nacionalistu“, který se snaží posílit vliv Turecka v celém tomto regionu.

Ruská Duma nechystá v souvislosti s vývojem situace žadné zvláštní zasedání a sejde se podle slov Vladimira Žirinovského v úterý 1. prosince k pravidelnému zasedání.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…