VIDEO Slávku, nejde ti to. ČSSD pod 5 procent. Jiří Paroubek o ,,socanech" i o tom, koho podpoří na Hrad

25.06.2017 20:24

HORKÉ TÉMA Sociální demokracie udělala celou sérii chyb, vládní krizi zpackala a Andrej Babiš z ní vyšel jako vítěz.Ve studiu TV ParlamentníListy.cz to řekl bývalý premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. V rozhovoru podrobně hovořil o svém zamýšleném návratu do strany, bafuňářích z pražské ČSSD a zákulisních dohodách nebo Miloši Zemanovi a vlastní kandidatuře na prezidenta.

VIDEO Slávku, nejde ti to. ČSSD pod 5 procent. Jiří Paroubek o ,,socanech" i o tom, koho podpoří na Hrad
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek v pořadu PL TV Horké téma s moderátorem Radimem Panenkou

ČSSD může nakonec zcela vypadnout z parlamentu. Myslí si to její bývalý předseda Jiří Paroubek. Aby tomu strana zabránila, musela by se odrazit ode dna. „Žádné zázraky bych od dnešní sociální demokracie nečekal,“ konstatoval hned zkraje rozhovoru v pořadu Horké téma Paroubek. „Pokud věci půjdou dobře, mohli by na podzim získat 12–14 procent, ale to bude průměrné, získají 8–10 a potom v dalších volbách může ČSSD potkat osud polské sociální demokracie, která už ani není v parlamentu.

Způsob, jakým ČSSD vyřešila odchod Bohuslava Sobotky ze svého čela, tedy rozdělení funkcí do jakéhosi triumvirátu, vůbec lidé nemusejí brát. Je to prý otázka. „Myslím, že pan Zaorálek je určitým oživením nabídky, je intelektuál a rétor,“ jmenuje přednosti nového lídra. „Ze všech špatných možností, které se rýsovaly, byl Zaorálek tou možností nejlepší. Pochybovačů je hodně, uvidíme, co to přinese,“ hodnotil exšéf ČSSD.

Paroubkovi se úplně nezamlouvá, že řady sociálních demokratů s vyřešením situace kolem Sobotky nesouhlasí, nelíbí se jim nové řešení, ale nejsou ochotni o tom hovořit veřejně. „V politice se také cení odvaha, která přináší politické body. Ve vedení ani mezi středně vysokými funkcionáři nikdo odvážný nebyl, až na drobné výjimky,“ míní.

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

„Bylo třeba před rokem říct: Slávku, nejde ti to, jsme pořád na sešupu, troje volby za sebou jsi prohrál. Když je boxer třikrát knockautován, čtvrtý zápas už nemůže vyhrát, tak to je,“ nepochybuje Jiří Paroubek.

Bohuslav Sobotka podle něho byl oslaben i vnitřně. „Pokud zaznamenáte třikrát za sebou velký neúspěch, je zasaženo i sebevědomí,“ tvrdí Jiří Paroubek.

Nelíbí se mu ani umělé demonstrace jednoty sociální demokracie. „Nemám rád takové ty pseudojednoty. Je vždy třeba raději o věcech dopředu tvrdě debatovat a dělat nezbytná rozhodnutí tehdy, kdy to ještě přinese nějaké body. Nejde ale pouze o personální nabídku. Ti lidé přece ve vedení strany seděli vedle sebe, rozhodovali kolektivně. Luboš Zaorálek také rozhodoval. Je z nich tedy nejschopnější, ale to voličům nemusí stačit. Personální změna není viditelná. Nepřichází ani programová změna, nepřišli s nějakou bombou. V marketingu také nepřišli s bombou, tak s čím vlastně přišli?“ táže se bývalý šéf ČSSD.

Jednociferný volební výsledek pro ČSSD na podzim je podle jeho slov docela reálný. „Příčin je celá řada, třeba v personální oblasti. Když jsem byl předsedou vlády já nebo Miloš Zeman, byla snaha vytahovat lidi nahoru. Přišli David Rath, Slávek Jandák, vytahoval jsem mladé lidi, Haška, Tejce, Hamáčka. Ti všichni dostali šanci a bylo to oživení. Sobotka se žádným oživením nepřišel, on se bojí konkurence,“ je přesvědčen.

„Když nepřichází talentovaní lidé a strana se zapouzdří, je to pro stranu problém. Šlo o seriál chyb. V poslední době třeba zpackaná vládní krize. Ve vedení sociální demokracie si sice gratulovali, jak to báječně vyhráli, ale nebylo to zakončeno. Kdyby čistě hypoteticky věděli dopředu, že státní zastupitelství připravuje trestní stíhání Andreje Babiše, tak to spustím, ale Babiš z toho vyšel jako téměř morální vítěz a jako člověk, který si vše pozitivní z vlády bude přisvojovat a to negativní hodí na ČSSD. Vedení sociální demokracie mu vytvořilo prostor pro volební kampaň a udělalo mu na ni čas tím, že už není členem vlády. Tohle je přímo strategická chyba,“ říká Paroubek jednoznačně.

ČSSD má prý také obstarožní program

Následovalo prý mnoho taktických chyb jako třeba debata ČSSD o potřebě zavést v Česku euro. „Tak určitě, já jsem také pro zavedení eura, ale v situaci, kdy je kurz koruny a eura1:26,30, chtít konvertovat naše úspory a naše mzdy může jenom politický diletant. Andrej Babiš a jeho marketingové zázemí mu řeklo nikdy, teď ne! ČSSD si to do značné míry způsobila sama, nemá žádné zázemí,“ konstatuje s tím, že sociální demokracie vůbec nenastoluje témata, což je nesmírně důležité.

„Naprosto pasivní konzumenti politiky, kteří nemají žádný nápad,“ komentuje Jiří Paroubek poradce Vladimíra Špidlu a Otu Novotného. „Ne že by to byli hloupí lidé, to vůbec ne. Co mi Ota v praktických věcech v politice radil, já jsem v naprosté většině dělal opak. Věděl jsem, že on mi nic dobrého neporadí, protože neměl zkušenosti,“ sděluje Paroubek. Sobotka se prý nejspíš radami Novotného řídil, a proto dopadl, jak dopadl.

ČSSD má prý také obstarožní program. „Sociální aspekty se od sociální demokracie očekávají a ty má strana výborné. Je třeba i něco dalšího. Za mého vedení vláda prosadila registrovaná partnerství homosexuálů a dnes je nutné jít dál. Jde o významnou komunitu, která posun očekává, tak proč jim nevyhovět,“ poradil Jiří Paroubek své bývalé straně.

„Z té strany by to ale muselo dlouhodobě vyzařovat, nemůže s tím přijít jen tak. Za mého vedení jsme to tak dělali. Bohuslav Sobotka je skrytý věřící katolík, takže na to má asi jiný názor, ale není to ve prospěch strany. ČSSD se v tomto tématu za 11 let nijak zvlášť neposunula,“ myslí si.

Za výsledek ve volbách 2010 se podle vlastních slov Jiří Paroubek styděl, proto odešel. ČSSD sice tehdy vyhrála, ale s 22 procenty nemohla sestavit koalici. „Bohužel ale od té doby má strana výsledky horší a horší, takže to nebylo mnou. Tehdy jsem byl odhodlán odejít, věnoval jsem se rodině a byla to krásná léta. Myslím si ale, že bych ve veřejném životě ještě mohl něco odpracovat,“ uvedl.

Předčasná poprava

Paroubkův návrat do ČSSD, krátce po oznámení záměru se do strany vrátit, zamítl krajský výkonný výbor strany v Praze. „Je to předčasná poprava. Jak jsem registroval vyjádření jednoho pražského sociálního demokrata, můj ohlášený návrat snad vzbudil víc pozornosti než celá programová konference ČSSD. Zlí jazykové ze sociální demokracie zase říkají, ať jsou rádi, že ta konference neměla takovou pozornost,“ říká expremiér.

Odmítá, že by šlo o načasování, aby se zpráva o opětovném vstupu do ČSSD objevila v okamžik konání významné stranické akce sociální demokracie. „Neměl jsem s tím nic společného. Předseda místní organizace v Cerhenicích Semrád to chtěl oznámit po programové konferenci, kde ale nebyla žádná diskuse, tak to dal písemně a já se to dozvěděl od novinářů. Můj návrat určitě není pasé. Bafuňáři z pražské městské organizace mohou něco dělat, to jistě, ale jsou to tři čtyři lidé, kteří to takto ovlivňují. Také by to chtělo výměnu. Panicky se bojí jakékoli konkurence, jakýchkoli progresivnějších názorů. Nechtějí přejít od zákulisních metod k otevřeným, k otevřenosti strany. To je něco, co pro ně není,“ uvedl.

Nechtělo se mu ale příliš hovořit o konkrétních jménech. „Mně je jasné, o co tady jde. Je to jen mocenský boj. Po prohraných volbách se ale budou muset hledat noví lidé a nové přístupy, a toho ti staří kortešové nejsou schopni. Možná ze mě mají strach,“ připustil Paroubek. Sám se prý považuje za trochu čilejšího důchodce a šlo mu hlavně o podporu strany v situaci, kdy ztrácí stovky členů.„V celých stočtyřicetiletých dějinách sociální demokracie může tento okamžik být kritický,“ má jasno.

Posledním tématem v rozhovoru s Jiřím Paroubkem byly prezidentské volby. Vedení ČSSD prý i v tomto ohledu ukazuje, že neumí uvažovat strategicky. „V situaci, kdy váha ČSSD je 8–10 procent, přicházet s vlastním kandidátem, který může získat kolem šesti procent, bych se spíš zamýšlel, ke komu se připojit. Já bych s velkou pravděpodobností jednal s Milošem Zemanem,“ uvažoval.

Udělají něco takového ve vedení strany? „Nejsou toho schopni. Možná Luboš Zaorálek, a pokud to udělají, bude to svým způsobem výhra,“ konstatoval.

A co prezidentská kandidatura Jiřího Paroubka? Tuto variantu bývalý šéf ČSSD nevyloučil. „Mám teď nějaké osobní problémy, které řeším. Možná do budoucna bych o tom uvažoval. Pokud teď bude zvolen Miloš Zeman, jehož i já s velkou pravděpodobností podpořím, možná o tom jednou uvažovat budu. Možná že taky ne,“ dodal v závěru Jiří Paroubek ve studiu TV ParlamentníListy.cz.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…