VIDEO Zeman se na tiskovce oháněl samopalem „na novináře“. A už je také jasné, jak bude postupovat po volbách

20.10.2017 16:16

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne rozloučil s Plzeňským krajem, kde strávil uplynulé tři dny. Doprovázel jej hejtman Josef Bernard (ČSSD).

VIDEO Zeman se na tiskovce oháněl samopalem „na novináře“. A už je také jasné, jak bude postupovat po volbách
Foto: Diana Jelínková
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Horšovském Týně

Zeman úvodem poděkoval za velmi dobrou organizaci návštěvy v Plzeňském kraji. „Všude jsem se setkal s přátelským přijetím. Naopak jsem se nesetkal s jinak častějšími oponenty s červenými kartami,“ sdělil Zeman.

Jak dodal, nechce provokovat, ale rozhodl se pohovořit o dárku, který dostal v Nepomuku. „To je samopal, na němž je vypálen nápis ´na novináře´. Takže se můžete postupně stahovat dozadu. Nelekejte se, originální zásobník je tvořen lahví Becherovky,“ řekl.

V otázce spalování odpadů se Zeman rozhodl postavit na stranu těch, kdo podporují spalování. „Prezident nemá být mlčící sfinga. To by mně možná říkali, že společnost spojuji tím, že mlčím. Prezident má vyjádřit naprosto jasně svoje stanovisko – a toto stanovisko jsem právě teď vyjádřil,“ sdělil Zeman ke spalovně, jež je v Plzeňském kraji a mnohé lidi rozděluje.

Následně Zeman vyzval všechny, aby šli k volbám a neleželi doma na gauči. „Po volbách podle Ústavy svolám zasedání Poslanecké sněmovny a využiji maximální lhůty 30 dnů, aby se Sněmovna sešla. Některé strany se totiž chystají obstruovat nebo sabotovat volbu předsedy Poslanecké sněmovny, bez níž nelze učinit další navazující kroky. A já bych si přál, aby byl dostatek času na diskusi,“ zmínil prezident republiky ke svému postupu po volbách. Prezident pak může jmenovat premiéra nebo někoho pověřit sestavením vlády. 

„Sejdu se s vedením všech parlamentních subjektů v sestupném pořadí a zeptám se na politickou strukturu po volbách. Teprve potom, co se sejdu s těmito lidmi, sáhnu k dalšímu uplatnění svých pravomocí,“ řekl.

Zeman se pak také vyjádřil k letákům, které se v posledních dnech začaly objevovat ve schránkách a které objevují jeho životní příběh. „Jsem vděčen tomu, kdo je inicioval. Já sám tuto kampaň nevedu. Ale nemohu bránit nikomu, kdo ji chce vést,“ sdělil Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…