VIDEO Zemana z nemocnice. A už začal řev

21.10.2021 15:22 | Ze sítí

Video jako důkaz. Záběry zveřejněné na tiskové konferenci na Pražském hradě dokládají, že předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček referoval o schůzce s prezidentem zcela pravdivě. Rovněž dokládá, že prezident při podpisu listiny o svolání Poslanecké sněmovny jednoznačně vnímal a věděl, co dělá. Podle kancléře Vratislava Mynáře jde o jednoznačnou odpověď na útoky, kterým prezidentská kancelář čelí.

VIDEO Zemana z nemocnice. A už začal řev
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kancelář prezidenta republiky zveřejnila videozáznam z podpisu dokumentu o svolání sněmovny. Skutečně jej podepsal z lůžka Miloš Zeman

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Čtvrteční tisková konference z Pražského hradu byla očekávána především po zveřejnění informace, že bude přehrán záznam. Všichni tak čekali záběry prezidenta Zemana ve střešovické nemocnici.

Obrazovka vedle řečnického pultíku v Rothmayerově sále tak byla nejsledovanější rekvizitou. Za kancelář dorazil před novináře tiskový mluvčí Jiří Ovčáček a rovněž kancléř Vratislav Mynář, který se také ujal slova.

Oznámil, že tisková konference byla svolána jako reakce na útoky vedené proti KPR a prezidentu Zemanovi po jeho hospitalizaci.

„Prezidentem republiky je Miloš Zeman, dvakrát zvolený občany této republiky,“ zdůraznil kancléř.

Pak vysvětlil, že prezidentská kancelář má zákonem přesně stanovenou působnost, která úředníky limituje v možnostech informovat. K tomu předložil exkurz do historie v podobě hospitalizací prezidenta Václava Havla.

Jeho léčení je sice dnes některými vydáváno za vzor transparentnosti, ale Mynář dokládal, že informace obvykle pocházely od jeho ošetřujících lékařů, nikoliv od Kanceláře prezidenta republiky. Ta byla už v té době v těchto možnostech zákonem výrazně omezena.

Mynář podotkl, že při hospitalizaci prezidenta Havla v roce 1996 dokonce hradní úředníci původně tajili, ve které nemocnici je prezident hospitalizován.

„Už tehdy byly pravomoci KPR striktně omezeny. KPR dodržuje zákony a nadále je dodržovat bude,“ ujistil ředitel prezidentské kanceláře.

Pak se vyjádřil k dalšímu obvinění, že prezident byl manipulován při podpisu dokumentu o svolání Sněmovny a neprojevoval přitom svou vůli. Argumentace vycházela z toho, že podpis byl připojen 14. 10., zatímco lékaři již 13. 10. rozhodli o jeho neschopnosti.

Video prezidentova podpisu
Zdroj: CNN Prima NEWS

Mynář předložil časovou chronologii, podle které prezident pověřil kancelář přípravou dokumentu již 10. 10., tedy před neschopností, a rovněž si ještě předtím vyžádal přítomnost předsedy Poslanecké sněmovny Vondráčka a dalších svědků.

Vrcholem Mynářovy argumentace bylo očekávané video, které ukazovalo, jak podpis dne 14. 10. probíhal. Prezident ležel na nemocniční posteli, ovšem s Vondráčkem a dalšími zcela normálně hovořil, upozornil, že Sněmovnu svolává na poslední den třicetidenní lhůty a nakonec vtipkoval s německým příslovím, přesně jak tvrdil předseda Vondráček (a prezidentovými kritiky bylo posléze zpochybňováno).

Poslední informace se týkala ceremoniálu k 28. říjnu. Tento ceremoniál bude odložen na pozdější termín, pokud prezident nerozhodne jinak.

Video prezidenta na lůžku vyvolalo řadu rozličných reakcí. Komentátor Hospodářských novin a držitel mnoha novinářských cen Petr Honzejk se posmíval, že Ovčáčkovy modlitby evidentně zabírají. „Možná to Ovčáčkovo modlení fakt funguje. Každopádně je zázrak, že prezident vzdor "péči" Mynáře a spol. stále žije,“ objevilo se na jeho Facebooku.

Web časopisu Reflex kancléře Mynáře po jeho tiskovce obvinil, že si z příběhu Havlovy hospitalizace účelově vybral jen některé „diskrétní momenty“, a rovněž z toho, že vykradl jejich článek, který o tom vydali.

Miroslav Kalousek viděl na videu těžce nemocného člověka, za jehož uzdravení se prý modlí. Co ale neviděl, to je projev svobodné vůle při podepisování listiny, tedy to, co kancléř Mynář chtěl dokázat. „Zveřejněním videa prezidentovi spolupracovníci jenom prokázali, že jim záleží jenom na nich. Na prezidentovi ne,“ dodal Kalousek.

 

Na video už mocně reagují sociální sítě a novináři Respektu, kteří kritizují, že na videu neměl nikdo roušku ani respirátor.

„Tak tohle je skandál největší. Jsou u těžce nemocného prezidenta a nemají ani ochranný oblek a ani roušku. Byl jsem teď dvakrát na JIP a vypadal jsem jako kosmonaut. Šílený. Vůbec se nedivím rozčilení nemocnice,“ našel úhel útoku Erik Tabery. Přidal se také Ondřej Kundra: „Krátké video jasně prokázalo, že kancléř Mynář bez roušky, předseda PSP Vondráček bez roušky, tajemník Hlinovský bez roušky a ošetřovatelka bez roušky ohrožují prezidenta na životě.“

Prohřešek proti epidemickým pravidlům novinářům promptně potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice.

K tématu se přídal i starosta městské části Praha- Řeporyje Pavel Novotný, který vzpomínal, že když v ÚVN dávali dohromady jeho otce, nešli k němu jinak než v ochranných oblecích a s pokrývkou hlavy.

 

 

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …