VIDEO, jak se pískalo na Lucii Bílou kvůli Alexandrovcům. A více k věci

22.08.2018 11:20

Zpěvačka Lucie Bílá chtěla přispět k připomínce padesátého výročí okupace ze srpna 1968 písní, připomínající Jana Palacha. Bohužel někteří lidé shledali, že vystoupení na pietním pódiu není hodna, protože kdysi zpívala s ruskými Alexandrovci. A proto se, možná pod vlivem těchto textů, někteří lidé v publiku rozhodli Bílou vypískat.

VIDEO, jak se pískalo na Lucii Bílou kvůli Alexandrovcům. A více k věci
Foto: Lukáš Fronk
Popisek: Lucie Bílá na grandiózním koncertě Fifty Fifty

Na Václavském náměstí vyvrcholila připomínka padesátého výročí 21. srpna 1968 velkým dvouhodinovým koncertem, kombinovaným s promítáním a pouštěním archivních nahrávek z prvních dnů okupace.

V předtočených svědectvích vzpomínal například Petr Pithart, nebo Zdeněk Svěrák a Ondřej Neff, kteří v té době oba pracovali v Československém rozhlase a podíleli se na jeho improvizovaném vysílání.




Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

Vrcholem večera bylo na pódiu postaveném vedle sochy svatého Václava vystoupení Marty Kubišové, na jejíž Modlitbu přepojovalo i vysílání České televize. Předtím písně spojené s rokem 1968 a obdobím okupace zpívali jiní zpěváci. Například Aneta Langerová zpívala píseň Mamá z tehdejšího repertoáru Marty Kubišové, nebo Marta Jandová s Terezou Černochovou duet Časy se mění.

Pěvecká čísla byla přijímána s větším či menším aplausem. Výjimkou ale bylo vystoupení Lucie Bílé zhruba v polovině večera. Bílá vystoupila s písní Kam tenkrát šel můj bratr Jan. Ta byla nepřiznanou vzpomínkou na Jana Palacha, původně jí v češtině interpretoval Karel Gott. Píseň byla před rokem 1989 zakázána.

Jakmile se rozezněly první tóny předehry a Lucie Bílá přišla na pódium, ozval se z publika pískot. Ten ještě zesílil, když Bílá začala zpívat. Pískání pod hudbou pokračovalo po celou píseň. Bílá ji přesto přednesla s dramatickým procítěním a nedala na sobě nic znát.

Po písni nad pokračujícím pískotem převážil potlesk, třebaže mikrofony zachytily i monotónní „fůůůj“.

Protesty proti vystoupení Lucie Bílé byly povzbuzovány už před koncertem, když mnozí dávali průchod svému odporu. Důvodem byl především fakt, že Bílá v minulosti vystupovala také s ruským pěveckým souborem Alexandrovců, proto podle některých nemá morální právo vystupovat na pódiu při připomínce sovětské okupace.

Jakmile bylo oznámeno, že Bílá na výročním koncertě vystoupí, ozvala se na blogu jistá Anna Vodrážková, prezentující se jako „spisovatelka a moderátorka“. Komentář nazvala „Most přes minulost podle rozhlasu. Lucie Bílá mění Alexandrovce za koncert k 21. srpnu“.

„Lucie Bílá se stala exkluzivním hostem Akademického souboru písní a tanců A. V. Alexandrova. Tedy tělesa, které v roce 1968 bylo součástí okupační armády a dnes je kulturní a pí ár jednotkou armády ruské. Český rozhlas byl v roce 2015 uváděn jako partner českého turné Alexandrovců, ale později se od něj distancoval. Bude se Lucie Bílá, která už se Václava Klause napodporovala dost a nyní chce být apolitická, vyjadřovat k minulému a ostatně i současnému režimu?,“ ptala se

Téma ale zaujalo i jiné. Někdejší hudební kritik a televizní kat Jan Rejžek se zajímal: „To jsem fakt zvědav, jestli dnes večer na Václaváku v rámci koncertu k výročí srpnové okupace vystoupí Lucie Bílá sama, nebo s jejími milovanými Alexandrovci“.

Vyjádřili se i lidé, kteří se na rozdíl od Rejžka nikdy k hudbě nevyjadřovali. Znalce v sobě objevil například senátor Václav Láska. „Na koncertu k výročí sovětské okupace 1968 zapěje Lucie Bílá, která jindy zpívá a vychvaluje Alexandrovce. To je takový český styl připomínání naší historie. Hlavně uspořádat mega akci s celebritami, ale moc nad tím nepřemýšlet,“ napsal na svůj Facebook.

Při koncertě se ukázalo, že někteří diváci četli výstupy proti vystoupení Lucie Bílé velmi pozorně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…