VÍME PRVNÍ Praha 4 chce prodat svou energetickou firmu. Dle našich informací značně pod cenou. Padá jméno Křetínský

20.11.2017 16:12

Společnost 4-Energetická, a.s. byla založena dne 20. 3. 2009 za účelem uspokojování potřeb občanů městské části Praha 4, a to především ve zprostředkování dodávek tepelné energie a teplé vody. Před několika týdny Rada městské části rozhodla o „záměru úplatného převodu cenných papírů společnosti 4-Energetická, a.s.“. Přeloženo do českého jazyka? Praha 4 v čele se starostou Petrem Štěpánkem hodlá tuto firmu prodat.

VÍME PRVNÍ Praha 4 chce prodat svou energetickou firmu. Dle našich informací značně pod cenou. Padá jméno Křetínský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Jak uvedl náš zdroj ze 4-Energetické, na prodej se prý "velice spěchá". Plán zeleného starosty, který podle všech indicií za realizací stojí, má vypadat následovně. Během dvou týdnů prosadit záměr o prodeji na Radě, následně nechat hlasovat zastupitelstvo. Vše by mělo být hotové do poloviny prosince letošního roku. Připomeňme v té souvislosti skutečnost, že od roku 2014 je ve jmenované společnosti další politik, který má blízko k zelené – čímž samozřejmě nemyslíme pomyslné bankovky, ale politickou orientaci. Tím mužem je multifunkční Filip Neusser. 19. května 2015 byl dokonce jmenován předsedou představenstva této firmy, která nemá ani deset zaměstnanců.

Plán na prodej, zdá se, vypadá jednoduše. Osloví se potenciální zájemci, určí se odhadní cena, otevřou se obálky. V případě plánu, za nímž může stát jak Štěpánek, tak Neusser, je však postup jiný. Nám se podařilo zjistit, že zájemcem o koupi mohla být pouze ta firma, která má už z minulosti se 4-Energetickou nějaký vztah (pozn. red. - v původním materiálu o záměru prodeje z roku 2015 tato podmínka nebyla). To eliminovalo řadu zájemců. Na stole tak podle všeho zůstali poslední dva. Jedna obálka se otevřela a druhá ne. Vypadá to, že ta neotevřená nesplnila zadaná kritéria. Zdali se nejedná o diskriminaci, jak se o tom v kuloárech Prahy 4 hovoří, zatím není jasné.

Tou otevřenou se měla stát Pražská teplárenská, jejímž předsedou představenstva je Daniel Křetínský. Jak v květnu informovalo EURO. „Teplárenská skupina EP Energy, která patří mezi hlavní součásti podnikatelského impéria EPH miliardáře Daniela Křetínského, loni vykázala nárůst čistého zisku o 66 procent na 136 milionů eur (3,7 miliardy korun). K lepším výsledkům přispěl prodej ztrátové těžby uhlí a výroby elektřiny v Německu i části Pražské teplárenské."

Druhá obálka, což již bylo řečeno, zůstala zalepená.

Nyní k prodejní ceně. 4-Energetická, a.s. spravuje řadu zajímavého majetku. Jde o kotle, kotelny, dálkové rozvody. Sečteno a podtrženo, firma má hodnotu vyšší než 100 milionů korun. Ovšem nabídka, která doposud leží na stole, se má pohybovat kolem 25 milionů. „A to je něco, co je nepřípustné," sdělil náš zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. „Pan starosta kolem toho hodně zuří a pracuje, ale nemyslím si, že by zastupitelé pro tento jeho záměr zvedli ruku. Nebo pro záměr pana Neussera, to sám nevím," dodal.

Anketa

Kdo by byl nejlepší předseda ČSSD?

18%
7%
3%
60%
3%
hlasovalo: 7596 lidí
Faktem je, že informace, které máme my, nemá zřejmě ani řada radních Prahy 4. „Pokud vím, materiál k vyhodnocení soutěže na prodej se ještě nezačal zpracovávat. Jako člen Rady jsem žádný materiál s odpovědí na Vaše otázky tedy dosud ani obdržet nemohl," vzkázal Zdeněk Kovářík, předseda klubu ODS a zástupce starosty. Totožně i jeho kolega, radní Jaroslav Míth. „Městské společnosti jsou přímo v kompetenci starosty, prosím, obraťte se na něj. Já se s materiály seznámím, až budou připraveny pro jednání Rady," řekl ParlamentnímListům.cz.

Petr Štěpánek mlčel. Promluvil jen jeho tiskový mluvčí. „V průběhu procesu realizace záměru prodeje cenných papírů společnosti 4-Energetická, před rozhodnutím Rady nebo Zastupitelstva městské části Praha 4 v této věci, vám bohužel nemůžeme podat žádné informace," sdělil Jiří Bigas, tiskový mluvčí městské části Praha 4.

Již víme, že kolem plánovaného prodeje je na úřadě dusno. „Pokud by se totiž někdo podíval na opravy a investice z let minulých, začalo by asi velké tóčo," dodal náš dobře informovaný zdroj. A právě to ParlamentníListy.cz učinily. Vzhledem k tomu, jaké kostlivce ve skříni jsme nalezli, přineseme na téma 4-Energetické ještě další materiály. 

Firma pod lupou (Strany zelených):

Společnost 4-Energetická byla založena v březnu 2009 „za účelem dodávky tepelné energie a teplé vody odběratelům v Praze 4“. Radnice tehdy do společnosti převedla desítky kotelen, výměníků a dalšího majetku v hodnotě desítek milionů korun. Již od počátku své existence se však společnost potýkala s problémy. Na rozdíl od předchozího dodavatele tepla byla společnost ve ztrátě. Na začátku roku 2013 se 4-Energetickou začala zabývat také policie, údajně kvůli vyvádění peněz ze společnosti. Městská část Praha 4 nakonec převedla hmotný majetek (zařízení) zpět pod svá křídla.

Na podzim roku 2015 zastupitelstvo MČ Praha 4 projednávalo materiál „k záměru prodeje akcií společnosti 4-Energetická, a.s., IČ: 285 50 901 a zařízení tepelného hospodářství“. O koupi měla zájem společnost ACTHERM Praha spol. s r.o., tu však Rada MČ Praha 4 na březnovém zasedání (2016) vyloučila. V dubnu letošního roku Zastupitelstvo Prahy 4 rozhodlo o další kapitalizaci společnosti, a to formou nepeněžitého vkladu hmotného majetku (kotle, výměníky, rozvody) a kapitalizací pohledávky ve výši 5,2 milionu. Aktuální hodnota 4-Energetické tedy v tuto chvíli činí: 107 milionů.

Zajímavostí ohledně hospodaření jsou rozhodně mzdové náklady společnosti. Podle výroční zprávy v roce 2016 společnost zaměstnávala celkem šest zaměstnanců, na jejichž mzdy šlo v témže roce 5 milionů korun. Ve společnosti zároveň figuruje šest členů představenstva a dozorčí rady, ti společnost vyšly na necelé dva miliony korun. Sociální odvody pak 4-Energetickou stály další dva miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…