VÍME PRVNÍ Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dala za pravdu Agrofertu ve stížnostech na novináře Českého rozhlasu Kroupu

30.08.2018 11:41

Novinář Janek Kroupa koncem loňského roku ve své reportáži informoval o tom, že Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy s neujasněnou majetkovou strukturou a ještě na ni pobírá dotace. Ke kauze se již dříve vyjádřil například tehdejší místopředseda Rady ČRo Tomáš Kňourek, který ji označil za neobjektivní, respektive použil termín „paskvil“. Dodal rovněž s podivem, jak může vypadat výsledek půlroční práce. S odvedenou prací Kroupy nesouhlasil ani generální ředitel ČRo René Zavoral, který trval na tom, že forma zpracování reportáže byla nedostatečná.

VÍME PRVNÍ Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dala za pravdu Agrofertu ve stížnostech na novináře Českého rozhlasu Kroupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála firmy Agrofert

Dalším, kdo začal Kroupovu reportáž řešit, byla letos v dubnu Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Když zpravodajské příspěvky novináře Kroupy konkrétně popsala jako materiály:

„Které se zabývaly obhospodařováním pozemků s neznámým majitelem, kdy v těchto příspěvcích a pořadu mohlo dojít k nedostatečně objektivní prezentaci problematiky pobírání dotací na hospodaření na pozemcích bez právního důvodu, kdy vyjádření k této problematice získaná od nezávislých odborníků nebyla ověřena v souvislosti s platnou právní úpravou, a k vyjádření odborníků nebyla získána přímá reakce od společnosti AGROFERT, a.s., která byla přímo zmiňována,“ stojí v zápisu z jednání. 

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí

Na Kroupovu reportáž si k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání stěžovala i společnost Agrofert. Ta dala na svém posledním zasedání Agrofertu za pravdu. Rada upozorňuje Český rozhlas na porušení ustanovení, kterého se dopustil odvysíláním zpravodajských příspěvků Janka Kroupy. „V těchto příspěvcích a pořadu došlo k nedostatečně objektivní prezentaci problematiky pobírání dotací na hospodaření na pozemcích bez právního důvodu. Rada stanovila lhůtu k nápravě 7 dnů od doručení upozornění,“ stojí přesně v zápisu z jednání, který máme k dispozici.  

Janek Kroupa zajímá i naši redakci. Již přes půl roku se marně snažíme zjistit počet materiálů, které tento novinář sepsal a vydal za loňský a letošní rok. Nikdo z dotázaných nám nechtěl odpovědět ani na počet materiálů, ani na jeho plat, který je podle zjištění extrémně vysoký. Naše redakce ovšem celou záležitost posunula až k Radě Českého rozhlasu. Ta rozhodla, že nám má vedení redakce Rozhlasu uvést přesný počet materiálů, jež novinář Kroupa vydal.

Celé znění rozhodnutí:

- Rada v rámci své působnosti dané § 5 písm. a) a f) a § 59 odst. 1-3 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, v platném znění, upozorňuje provozovatele Český rozhlas, IČ 45245053, sídlem Vinohradská 12, PSČ 120 99, Praha 2, na porušení ustanovení § 31 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil odvysíláním série zpravodajských příspěvků ze dne 28. listopadu 2017 v časech 7:00:52 – 7:02:01, 8:00:53 – 8:01:50, 9:00:51 – 9:02:00, 12:01:05 – 12:02:07 a 18:01:48 – 18:02:53 hodin a pořadu Dvacet minut Radiožurnálu odvysílaném dne 28. listopadu 2017 v čase 17:05:36 – 17:23:59 hodin, které se zabývaly obhospodařováním pozemků s neznámým majitelem, kdy v těchto příspěvcích a pořadu došlo k nedostatečně objektivní prezentaci problematiky pobírání dotací na hospodaření na pozemcích bez právního důvodu. Rada stanovila lhůtu k nápravě 7 dnů od doručení upozornění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…