VV překoná málo co. Snad jen ještě větší čuňárna, píše komentátor

24.04.2012 11:33

Nejmenší vládní strana se úspěšně provládla až k sebedestrukci. Za uplynulé dva roky přitom sama na sobě názorně předvedla všechny neduhy české politiky: obelhávání, korupci, nereálné požadavky. A opozice výstupů VV náležitě využívá. Komentátor Karel Steigerwald však upozorňuje, že i představitelé levice mají máslo na hlavě a voliči by se měli mít na pozoru před prázdným moralizováním.

VV  překoná málo co. Snad jen ještě větší čuňárna, píše komentátor
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Současná vládní krize není ani tolik krizí politickou, jako spíše krizí lidskou a mravní. Myslí si to alespoň komentátor Karel Steigerwald, jenž svůj názor vyjádřil v dnešním vydání MF Dnes. Na počátku krize podle něj stál Vít Bárta se svou agenturou ABL, která si vzala za cíl vydělat na státu. Následovaly nereálné sliby, vyhrožování, nahrávání, až vše skončilo nepravomocným odsouzením Víta Bárty. Zdá se ale, že VV se nepoučily, už teď říkají, že je chtějí zničit cizí síly, protože jsou až příliš poctivou stranou.

Půtky, co nemají žádný smysl

„VV dovedly k dokonalosti všechny vleklé choroby české politiky. Vyjmenujme je: nerealistické fantazírování, lhaní často i bez důvodu, osobní nenávisti povýšené nad ideje strany, sklony ke spikleneckým teoriím, velkohubá nabubřelost, velikášství kombinované s poníženou malostí, naivní filozofování a zaklínání se mravností, ctí a pravdou při každém švindlu. Jiné strany to také umějí a často předvádějí, ale VV, snad díky špionážnímu původu v agentuře ABL, to dovedly do dokonalosti, kterou překoná snad jen nějaká příští ještě dokonalejší čuňárna, o níž dnes ještě nevěříme, že je vůbec možná,“ uvažuje Steigerwald.

Politických sporů ale tato vláda mnoho nevede, a kdyby každou z oněch drobností nechtěla řešit hned kladivem, možná by se jí vedlo i v očích veřejnosti. Občané při sledování tohoto divadla však cítí stále silnější znechucení a tak není divu, že posiluje současná levicová opozice.

Oranžový Sobotka by se měl stydět

Komentátor však v této souvislosti připomíná, že ani politici ČSSD nejsou bez viny. Sociálně demokratický předseda ČSSD podle Steigerwalda sloužil ve vládě spolu se Stanislavem Grossem a proti němu vypadají Bártovy obálky hned o něco méně hrozivě. Opozice zkrátka teď jen využívá znechucení voličů, požaduje po vládě nerealistické kroky a slibuje nesplnitelné. Podle komentátora se chová podobně jako Klement Gottwald.

„Opozice má dobrou pouliční taktiku, jak za starého Gottwalda: žádejte nemožné a nesplnitelné. To dělá. Žádá, co by nesplnila ani ona. Když jí vláda svými rozvraty vyjde vstříc, rozvraty budou. … Předseda ČSSD Sobotka se může v líčení ubohosti a úpadku nynější vládní politiky přetrhnout, jako by sám nestál po boku ubohosti ještě dražší, totiž Grossovy politiky. Proti Grossovým stamilionům je Bárta se statisícovými půjčkami pouhý břídil, proti Grossově prohnané naivitě je Kristýna Kočí anděl Páně. Veřejnost by měla být k moralistním výlevům kohokoliv velmi pozorná. S morálkou by si je plést neměla," varuje autor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…