VV se bojí, jak projde přímá volba v Senátu. Opozice má Černého Petra

14.12.2011 12:58

Věci veřejné apelují na Senát, aby schválil přímou volbu prezidenta. Podle nich je „Černý Petr“ v rukách opozice, která zatím v Poslanecké sněmovně hlasovala také pro.

VV se bojí, jak projde přímá volba v Senátu. Opozice má Černého Petra
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda VV Radek John a místopředsedkyně vlády Karolína Peake

„Uděláme všechno, aby Senát přímou volbu nezhatil,“ uvedl na tiskové konferenci šéf Věcí veřejných Radek John. „Vyhráli jsme bitvu, ale ještě ne válku,“ snažil se přirovnat současnou situaci, kdy poslanci schválili přímou volbu prezidenta a teď se pouze čeká na Senát.

John dále připomněl, že přímá volba je jeden ze základních bodů na programu jeho strany. Zároveň dodal, že VV byly jedinou stranou bez připomínky během hlasování. Pokud by došlo ke schválení a VV by měly najít svého kandidáta, vybíral by se ještě pomocí systému primárek a pracovalo by se prý s několika jmény.

„Není čas otálet, musíme začít přípravu tohoto zákona,“ doplnila Karolína Peake. Jakožto předsedkyně Legislativní rady vlády uvedla, že pokud bude přímá volba schválena, zákon bude připravovat ona nebo i ministerstvo spravedlnosti. Na tom se ještě budou muset domluvit.

„Musím poprosit média, aby vnímala, že ČSSD a pan Sobotka hovořili o tom, jak podporují přímou volbu prezidenta,“ apeloval předseda poslanců VV Vít Bárta. „Nepadlo ani jedno slovo o chování ČSSD v Senátu,“ dodal s tím, že Bohuslav Sobotka prý jen mluvil o tom, že jeho poslanci budou podporovat přímou volbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…