Václav Klaus se ostře postavil proti válce. Přiznal jeden omyl. A vyzývá ruské demokraty k vystřídání Putina

06.03.2022 9:12

Druhý český prezident odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině. Svou roli v ní podle Klause mohl sehrát i covidismus. Konstatoval, že ruská invaze Ukrajinu sjednotila a fakticky ji dotvořila jako jednotný stát. Teď podle Klause musí dojít ke změnám i v Rusku. Exprezident věří, že i v Rusku se může zrodit demokracie, která pomůže postavit Rusko na nohy. Největší země světa to bude po válce s Ukrajinou potřebovat, protože důsledky války, kterou vyvolala, tvrdě dopadnou i na ni.

Václav Klaus se ostře postavil proti válce. Přiznal jeden omyl. A vyzývá ruské demokraty k vystřídání Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Po ruském vpádu na Ukrajinu vystoupil v televizi prezident Miloš Zeman a přiznal, že se mýlil, když tvrdil, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nevtrhnou. Totožně se vyjadřoval i Zemanův předchůdce v úřadu Václav Klaus. A také ten teď přiznal, že se mýlil. A ruskou agresi vůči Ukrajině odsoudil.

„V těchto dnech nemá smysl a není správné dělat nic jiného než rezolutně odsuzovat ruský útok na Ukrajinu. Válka je pro mne absolutně nepřijatelnou metodou řešení jakýchkoli, jakkoli formulovaných nebo jakýmkoli ideologem vysvětlovaných a obhajovaných sporů mezi zeměmi. To říkám zcela jednoznačně a jsem si jist, že to není v rozporu s žádným mým dřívějším výrokem. Občané žádné země se nesmí dostat do pozice rukojmích těch či oněch politických či ideologických ambicí. A tyto ambice zejména nesmějí přejít v ambice válečné,“ zdůraznil Klaus v textu pro server Neviditelný pes.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

„Patřím mezi ty, kteří o Ukrajině do poslední chvíle před 24. únorem 2022 jednali (v posledních letech spíše jen mluvili a psali) na základě předpokladu, že přes všechny silácké výroky z té či oné strany k přechodu od těchto výroků k bombardování raketami nedojde. Ukázalo se, že to byl z mé strany omyl, ale nejen z mé strany. Od těch, kteří se také mýlili (a také vycházeli z tohoto předpokladu), ale poté rychle naskočili na vlnu dnes vyžadovaných výroků, se liším v tom, že na veškerou diskusi o Ukrajině, která probíhala v posledním desetiletí, a na to, co se na tomto území vysoce problematického odehrávalo, nezapomínám,“ pokračuje Klaus.

Zdůraznil také, že Putina vždy považoval za racionálně uvažujícího politika a dodnes nechápe, proč se 24. února 2022 začal chovat tak nerozumně a rozpoutal válku proti Ukrajině. Svou roli v tom podle něj mohla sehrát i covidová krize, která vedla k tomu, že si lidé mezi sebou udržovali odstup. „Covidismus“, jak Klaus s oblibou označuje poslední dva roky, tak údajně mohl přispět k tomu, že Putin ztratil kontakt s realitou.

Odmítl ale tezi, že by Putin svou agresivní politiku dlouhodobě plánoval. Český exprezident je přesvědčen, že Putin chtěl jen harašit zbraněmi, aby přiměl Západ brát vážně obavy Ruské federace  o svou bezpečnost, ale Západ dával najevo, že se o tom nechce vážně bavit.

Od roku 1991 dál se podle Klause měly vést debaty o tom, jak řešit napětí mezi rusky mluvícími občany Ukrajiny na straně jedné a ukrajinsky mluvícími občany Ukrajiny na straně druhé. Exprezident však jedním dechem dodal, že tyto rozpory byly ruským vpádem na Ukrajinu pravděpodobně vyřešeny a Ukrajina se definitivně sjednotila pod tlakem ruského agresora.

Klaus zdůraznil, že ruská agrese je katastrofou především pro Ukrajinu, ale přijde den, kdy se ukáže, že agrese vůči Ukrajině byla katastrofou i pro Ruskou federaci.

„V každém případě Putin prohrává. A prohraje. ... Největší obětí ruské agrese je teď nesporně Ukrajina. Nebude sama. Obětí je a bude víc – nás nevyjímaje. Souhlasím s Karlem Křížem v jeho rozhovoru v Reflexu 27. února 2022, že ‚my za to zvlášť hodně zaplatíme‘. Asi nejbeznadějněji však vypadá situace pro Rusko samotné,“ napsal Klaus.

Ke změnám proto bude muset dojít i v samotném Rusku. Klaus je přesvědčen, že každý člověk, Rusy nevyjímaje, je v jádru ekonomicky a politicky uvažující, takže i v Rusku se nakonec najde politická síla, která povede ke změně vládce v Rusku a snad i k nastolení demokracie v této zemi.

„Vždy jsem zastával názor, že u nás lidé po komunismu na parlamentní demokracii (stejně jako na tržní ekonomiku) připraveni byli. Domnívám se, že to nikoli identicky, ale obdobně platí i pro Rusko. Lidé kdekoli na světě jsou v principu exempláři modelových typů homo oeconomicus i homo politicus,“ konstatoval Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…