Václav Klaus se ostře postavil proti válce. Přiznal jeden omyl. A vyzývá ruské demokraty k vystřídání Putina

06.03.2022 9:12

Druhý český prezident odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině. Svou roli v ní podle Klause mohl sehrát i covidismus. Konstatoval, že ruská invaze Ukrajinu sjednotila a fakticky ji dotvořila jako jednotný stát. Teď podle Klause musí dojít ke změnám i v Rusku. Exprezident věří, že i v Rusku se může zrodit demokracie, která pomůže postavit Rusko na nohy. Největší země světa to bude po válce s Ukrajinou potřebovat, protože důsledky války, kterou vyvolala, tvrdě dopadnou i na ni.

Václav Klaus se ostře postavil proti válce. Přiznal jeden omyl. A vyzývá ruské demokraty k vystřídání Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Po ruském vpádu na Ukrajinu vystoupil v televizi prezident Miloš Zeman a přiznal, že se mýlil, když tvrdil, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nevtrhnou. Totožně se vyjadřoval i Zemanův předchůdce v úřadu Václav Klaus. A také ten teď přiznal, že se mýlil. A ruskou agresi vůči Ukrajině odsoudil.

„V těchto dnech nemá smysl a není správné dělat nic jiného než rezolutně odsuzovat ruský útok na Ukrajinu. Válka je pro mne absolutně nepřijatelnou metodou řešení jakýchkoli, jakkoli formulovaných nebo jakýmkoli ideologem vysvětlovaných a obhajovaných sporů mezi zeměmi. To říkám zcela jednoznačně a jsem si jist, že to není v rozporu s žádným mým dřívějším výrokem. Občané žádné země se nesmí dostat do pozice rukojmích těch či oněch politických či ideologických ambicí. A tyto ambice zejména nesmějí přejít v ambice válečné,“ zdůraznil Klaus v textu pro server Neviditelný pes.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

„Patřím mezi ty, kteří o Ukrajině do poslední chvíle před 24. únorem 2022 jednali (v posledních letech spíše jen mluvili a psali) na základě předpokladu, že přes všechny silácké výroky z té či oné strany k přechodu od těchto výroků k bombardování raketami nedojde. Ukázalo se, že to byl z mé strany omyl, ale nejen z mé strany. Od těch, kteří se také mýlili (a také vycházeli z tohoto předpokladu), ale poté rychle naskočili na vlnu dnes vyžadovaných výroků, se liším v tom, že na veškerou diskusi o Ukrajině, která probíhala v posledním desetiletí, a na to, co se na tomto území vysoce problematického odehrávalo, nezapomínám,“ pokračuje Klaus.

Zdůraznil také, že Putina vždy považoval za racionálně uvažujícího politika a dodnes nechápe, proč se 24. února 2022 začal chovat tak nerozumně a rozpoutal válku proti Ukrajině. Svou roli v tom podle něj mohla sehrát i covidová krize, která vedla k tomu, že si lidé mezi sebou udržovali odstup. „Covidismus“, jak Klaus s oblibou označuje poslední dva roky, tak údajně mohl přispět k tomu, že Putin ztratil kontakt s realitou.

Odmítl ale tezi, že by Putin svou agresivní politiku dlouhodobě plánoval. Český exprezident je přesvědčen, že Putin chtěl jen harašit zbraněmi, aby přiměl Západ brát vážně obavy Ruské federace  o svou bezpečnost, ale Západ dával najevo, že se o tom nechce vážně bavit.

Od roku 1991 dál se podle Klause měly vést debaty o tom, jak řešit napětí mezi rusky mluvícími občany Ukrajiny na straně jedné a ukrajinsky mluvícími občany Ukrajiny na straně druhé. Exprezident však jedním dechem dodal, že tyto rozpory byly ruským vpádem na Ukrajinu pravděpodobně vyřešeny a Ukrajina se definitivně sjednotila pod tlakem ruského agresora.

Klaus zdůraznil, že ruská agrese je katastrofou především pro Ukrajinu, ale přijde den, kdy se ukáže, že agrese vůči Ukrajině byla katastrofou i pro Ruskou federaci.

„V každém případě Putin prohrává. A prohraje. ... Největší obětí ruské agrese je teď nesporně Ukrajina. Nebude sama. Obětí je a bude víc – nás nevyjímaje. Souhlasím s Karlem Křížem v jeho rozhovoru v Reflexu 27. února 2022, že ‚my za to zvlášť hodně zaplatíme‘. Asi nejbeznadějněji však vypadá situace pro Rusko samotné,“ napsal Klaus.

Ke změnám proto bude muset dojít i v samotném Rusku. Klaus je přesvědčen, že každý člověk, Rusy nevyjímaje, je v jádru ekonomicky a politicky uvažující, takže i v Rusku se nakonec najde politická síla, která povede ke změně vládce v Rusku a snad i k nastolení demokracie v této zemi.

„Vždy jsem zastával názor, že u nás lidé po komunismu na parlamentní demokracii (stejně jako na tržní ekonomiku) připraveni byli. Domnívám se, že to nikoli identicky, ale obdobně platí i pro Rusko. Lidé kdekoli na světě jsou v principu exempláři modelových typů homo oeconomicus i homo politicus,“ konstatoval Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …