Václav Klaus sepsal zápisky z předvolebního Německa. Svěřil se s hrozivými zážitky

13.03.2016 15:54

Exprezident Václav Klaus poskytl ParlamentnímListům.cz zápisky z cesty do předvolebního Německa. Jak sám uvedl, zápisky z cest píše mnoho let, ale spíše z exotických zemí, což pomalu prý Německo začíná být.

Václav Klaus sepsal zápisky z předvolebního Německa. Svěřil se s hrozivými zážitky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jíří Weigl napsali knihu Stěhování národů, s.r.o. - Stručný manuál k pochopení současné migrační krize

„Německo se opět stalo bojištěm Evropy. Za posledních sto let nikoli poprvé. Je to smutné, nečekali jsme to, ale je to tak. Právě to mě ale motivuje tam v současnosti jezdit. Totální sterilita starých politických stran dostala naštěstí alternativu, kterou je mladá politická strana AfD, Alternative für Deutschland, Alternativa pro Německo. Stále ještě má všechny chyby politických začátků, ale nadějí je. Proto jsem vystoupil na několika předvolebních mítincích této strany,“ nechal se slyšet Klaus s tím, že má pocit, že ve srovnání s Německem žijeme v docela normální politické situaci. „Stále ještě v něčem, co se dá nazývat demokracií, byť už bruselským diktátem poškozenou,“ řekl.

Následně se pozastavil nad tím, že jakmile bylo kdekoliv v Německu oznámeno konání předvolební akce AfD, byl opakovaně vytvářen tlak, aby majitel objektu akci zrušil. „Majitelé těchto objektů často svůj předchozí příslib odřekli. Měli skutečný strach. Dlouho proto nebylo známo, kde se akce koná, k mému naprostému šoku dokonce ani ve kterém městě. Znal jsem dopředu pouze adresu hotelu, kde budu bydlet. Při posledních dvou akcích to bylo známo až tři dny předem. Pořadatelé pak svolávají účastníky přes internet – plakáty jsou politickou konkurencí a zejména levicovými anarchisty okamžitě zničeny,“ popisoval Klaus.

Akcí, které on sám se následně zúčastnil, se podle jeho slov účastnily stovky lidí, klidných, zdvořilých, decentně se chovajících. „Lidí, kteří jsou – stejně jako já – nespokojeni s existující situací v Německu, zejména s dnešní obří migrační vlnou. Neklid byl před budovami, kde agresivně vystupovala extrémní levice. V Bádensku-Württembersku byla den před vystoupením zničena všechna okna v sále, kde měla vystoupit Frauke Petry, předsedkyně AfD v celém Německu. Když jsem tam byl – druhý den a o několik ulic dále – při velmi pozorném dohledu policie, byl všude klid. Mluvím o městech Willingen-Schwenningen a o Donauschingen,“ sdělil.

Při svých cestách Německem podle svých slov pochopil, že jeho opakovaná věta, že lidé v Evropě a v Německu jsou manipulováni, indoktrinováni a regulováni jako jsme byli my v pozdní éře komunismu, je věta oprávněná. 

„Rozeslal jsem o tom několik SMS – reakce byly např. ‚to je válka‘, ale i ‚Welcome Germany 2016‘. Hezky mi ještě v noci napsal Milan Knížák: ‚To je mi líto, ale je to dobrodružství. Jsme s Tebou, vojáku protievropanských sil. Salutuje M. K.‘,“ řekl Klaus k německé atmosféře, kdy byl mimo jiné účastníkem přerušené předvolební akce kvůli poplachu.

„Výsledky voleb budou v každém případě poučné. Budou výpovědí o Německu. Po přerušené předvolební akci jsem v hotelu v televizi viděl pořad o připravených volbách v Turecku. Jakýsi vysoký představitel OSN tam říkal, ze OSN musí volby v Turecku kontrolovat. Možná by se OSN měla podívat i do Německa,“ uzavřel exprezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…