Válka na Ukrajině znamená hlad v Africe. Drtivé zprávy

23.03.2022 12:41

Ukrajinští zemědělci sice statečně bojují s ruskými vojáky – fotografie traktorů odtahujících opuštěné ruské tanky jsou „válečným hitem“, ale bylo by zapotřebí, aby také seli kukuřici, ječmen, slunečnici. Země je také exportérem pšenice, píše server DeníkN.cz.

Válka na Ukrajině znamená hlad v Africe. Drtivé zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Ukrajina, v níž nyní zuří válečný konflikt, je významným vývozcem pšenice, slunečnicového oleje i kukuřice. V současné době je však vývoz do jisté míry pozastavený – stejně tak i z druhé strany konfliktu, z Ruska. 

A již to hýbe světovými trhy – kdy například cena pšenice podle všeho stoupla o 21 procent, ječmene o 33 procent. V chudších zemích, kam se velká část surovin dováží, to může znamenat rovnou nedostatek potravin a hlad.

„Válka na Ukrajině znamená hlad v Africe,“ poznamenala například Kristalina Georgievová, výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu.

„Nedá se ještě říct, jak moc tento rok klesne vývoz ukrajinské pšenice a slunečnicového oleje. Ukrajinci říkají, že podle nejlepšího scénáře exportují zemědělských produktů o pětinu méně. Mezinárodní rada pro obilí, se sídlem v Londýně, odhaduje, že Ukrajina tento rok vyveze o čtvrtinu méně, než očekávala před válkou,“ poznamenává k tomu DeníkN.

Problémem pak je i to, že zemědělci na Ukrajině, kteří se nacházejí mimo bojovou frontu, nemají dostatek pracovníků. Chybí prý i palivo do traktorů. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…