Válka s Ruskem nebude. Potřebujeme teď právě Trumpa. Pražské kavárně spadne hřebínek. Babiš, Kalousek, Herman či Okamura nám i toto řekli k volbám v USA...

09.11.2016 14:41

ANKETA ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co říkají vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, zda ho vítají a co se tím změní pro svět a co to znamená pro Českou republiku.

Válka s Ruskem nebude. Potřebujeme teď právě Trumpa. Pražské kavárně spadne hřebínek. Babiš, Kalousek, Herman či Okamura nám i toto řekli k volbám v USA...
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Podle velké části politiků může být Trump nevyzpytatelný, ale může přinést zklidnění mezinárodní situace. Jeho zvolení většinou vítají kritici masové migrace a nadnárodních korporací, zastánci národní suverenity a zastánci mírové koeexistence s Ruskem.

Tvrdší migrační politika

„Gratuluju Donaldu Trumpovi, nemyslel jsem si, ze vyhraje, všichni byli proti němu. Na amerických volbách se ukázalo, že průzkumy veřejného mínění se opět mýlily, proto je i v Čechách beru s velkou rezervou. Trump dal na kampaň o půl miliardy dolarů méně než Hillary Clintonová. Mocný americký showbusiness proti němu vystupoval a masivně Hillary podporoval. Trumpova rétorika byla mnohdy přehnaná a trochu šílená, ale já doufám, že jedna věc jsou mítinky a druhá věc je být prezidentem v Bílem domě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Američané evidentně ocenili Trumpovy plány na zeď s Mexikem, na tvrdší migrační politiku a na snížení daní. Asi je oslovil svým pragmatismem a jasnou řečí. Sociologové i politologové dost podcenili Američany, kteří mají už dost zavedeného systému klientelismu, ze kterého žije úzká skupina politiků a lobbistů. Že už mají dost korupce a starých pořádků. Američané si řekli volbou Trumpa o změnu. Jsem přesvědčen, že naše vztahy se Spojenými státy zůstanou neměnné. Pevně doufám, že bude Trump respektovat spojenectví v NATO. Evropské unii snad pomůže vyřešit problém migrace ukončením konfliktu na Blízkém východě, což jeho předchůdce Barack Obama nezvládl, aby se mohly vrátit domů miliony lidí, kteří prchají do Evropy a žijí v utečeneckých táborech. My máme výhodu, že Trump na rozdíl od většiny Američanů dobře ví, kde leží Česká republika. Měl českou ženu a jeho dcera je z půlky Češka. Je to pragmatik a byznysmen. Uvidíme, jak se bude chovat jako americký prezident. Už podle prvního povolebního projevu je to zatím jiný Trump, než jaký byl, když oslovoval voliče,“ dodal Babiš.

„Nepředpokládám zhoršení vztahu mezi Českou republikou a USA,“ uvedl předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Voliči v USA si evidentně přáli změnu. Věřím, že nová administrativa bude i nadále usilovat o silnou transatlantickou vazbu,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

„Je to výsledek svobodného rozhodnutí amerických voličů, který je třeba vzít na vědomí,“ odpověděl ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

„Nezbývá než doufat, že některé výroky Donalda Trumpa, které pronášel v předvolební kampani, nebudou uvedeny do reality. Mám na mysli zejména výroky týkající se kolektivní bezpečnosti, zpochybnění pátého článku Washingtonské smlouvy, výroky týkající se ochranářských cel a týkající se izolacionistické politiky vůbec. Pevně doufám, že zůstane zachována dlouholetá kontinuální politika USA vůči Rusku, což výroky Donalda Trumpa také do značné míry zpochybňovaly. Kdyby to, co zaznělo v kampani, bylo uvedeno do reality, viděl bych to jako velký problém pro svobodný svět a pro Českou republiku a možná větší problém než pro Američany,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.  

Prohrála strana války

„V tuto chvíli je namístě uznat vítězství Donalda Trumpa ve volbách a gratulovat mu k úspěchu. Výsledek je pro mě překvapivý. Touha po změně bývá v USA obvyklá, vzhledem k osmiletému vládnutí demokratů prostě lidé chtějí výměnu vedení. Navíc k tomu podle mého názoru přispěla jistá únava z rodiny Clintonových a problémů, které ji v minulosti provázely. Řekl bych, že ve výsledku voleb se odráží zájem Američanů po netradičním přístupu, který Donald Trump v kampani prezentoval. V kampani dával najevo, že chce zamezit přístupu migrantů do Spojených států, což pravděpodobně oslovilo voliče výrazněji, než se předpokládalo. Je to také výrazná změna oproti liberální politice, kterou Spojené státy doposud vedly. Pro Českou republiku je samozřejmě povolební vývoj ve Spojených státech velmi důležitý, protože USA jsou naším významným bezpečnostním a obchodním partnerem a vývoj v této zemi se bude dotýkat jak celé Evropy včetně naší země, tak i celého světa. Praktické politické postoje Trumpa zatím neznáme, až teprve jeho konkrétní politika v čele Spojených států ukáže, kam bude zemi směřovat,“ myslí si předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Prohrála strana války a asociálního darebáctví nadoraz, pobuřující i do nebe volajícím farizejstvím. Prohráli všichni ti, komu se nedá věřit jediné slovo a nad kým se dělá nevolno. Hřebínek spadne i úderníkům chaosu v cizím dresu. U nás je to hlavně ‚pražská kavárna‘. Nafukovací ‚elity‘, co umí jen ‚ubrané hodnoty‘, si hryžou nehty. O to víc rostou akcie zdravého rozumu. Šance, které to nabízí, je potřeba čapnout za pačesy, dřív než je někdo zkusí zazdít,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz nereagoval.

„Upřímně jsem očekávala mnohem těsnější výsledek a vítězství Donalda Trumpa je s ohledem na předvolební průzkumy překvapivé. Američané odmítli kontinuitu politiky Baracka Obamy, kterou představovala Hillary Clintonová. To by mě za standardních podmínek potěšilo, nicméně Donald Trump bohužel není úplně standardním republikánským politikem. Nechám se překvapit, zda Trumpovu prudkou povahu a radikální tendence zkrotí odpovědnost související s úřadem prezidenta. Já doufám, že ano. Dopady na naši domácí politiku neočekávám. Samozřejmě lze očekávat dopady případné změny zahraničněpolitického kurzu Spojených států, který bude více velmocenský a pragmatický a méně otevřený ke spolupráci USA se zeměmi typu České republiky a s Evropou jako takovou. Uvidíme v lednu,“ řekla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

„Při srovnání obou kandidátů, které americký politický systém vyprodukoval a nabídl na pomyslný vrchol demokracie, pak jsem byl pro zvolení DonaldaTrumpa. ‚Vítat‘ je poněkud přehnaný výraz, rozhodně mám s vítězstvím Donalda Trumpa menší problém, než kdyby byla zvolena paní Clintonová. Svět se mění a nyní budou změny pravděpodobně ještě rychlejší, než jsou si leckteří ochotni připustit. Pokud jde o nás - budeme se muset, ať už v ČR, nebo v rámci EU, mnohem zodpovědněji a kompetentněji postavit k vlastní suverenitě, bezpečnosti a obraně, mnohem více se v tomto směru emancipovat a přestat se jako ‚černý pasažér‘ spoléhat na doposud zásadní pomoc zámořské velmocí. Což nám jenom prospěje. Doufám,“ uvádí poslanec za hnutí ANO Bohuslav Chalupa.

Jeho vítězství posílí tendence proti ilegální imigraci i u nás v Evropě

„Osobně jsem kandidaturu Donalda Trumpa podporoval a byl mým favoritem. Ukázalo se, že ani tlak médií, ani manipulace průzkumů proti Trumpovi nezvrátily realitu – lidé chtějí změnu a odmítají politickou korektnost bez jasného cíle. I přes několik kontroverzních odhaleni z minulosti jeho života přinese výrazné změny především k posílení vlastenectví, ke zpřísnění imigrační politiky a jako celoživotní podnikatel bude bojovat za posílení výkonnosti ekonomiky. Trump není zatěžkán neduhy politického establishmentu a bude prosazovat odvážná řešení. Jeho vítězství posílí tendence proti ilegální imigraci i u nás v Evropě. Čekají nás jistě velké změny. Merkelová, Juncker, Mogherini nebo Schulz určitě radost z americké volby nemají,“ smál se předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pro Českou republiku je to pozitivní zpráva. Donald Trump má vynikající vazbu na naši republiku a věřím, že se naše vztahy ještě zlepší. Je to dobrá zpráva i z hlediska mezinárodně bezpečnostního, protože vzhledem k dřívějším prohlášením bude usilovat o zklidnění napjaté situace mezi USA a Ruskem. A jeho vyjádření k razantním akcím vůči globálnímu terorismu mohou přispět ke komplexnějšímu řešení boje s Islámským státem. Vítězná píseň od Rolling Stones byla na oslavě skvěle zvolena: ‚Nemůžeš vždycky dostat, co si právě přeješ, ale občas dostaneš to, co potřebuješ!‘ Myslím si, že Amerika i svět teď potřebuje právě Trumpa,“ dodal Černoch.

„Není tajemstvím, že od počátku již mnoho měsíců veřejně podporuji Donalda Trumpa. Vítězství Trumpa znamená šanci, že USA budou aktuální témata a problémy řešit pragmaticky a bez přenášení do konfliktů v zahraničí, nikoliv ideologicky jako dosud. Pro evropské země je to naděje na změnu vztahů směrem k ukončení destabilizující politiky USA. Je nezbytné ukončit snahu USA o podřízení evropského prostoru. Nástrojem podřízení je zdegenerovaná EU, která zbavuje státy jejich suverenity. Trump je politický pragmatik a podle jeho postojů je zjevné, že vnímá nebezpečí z pokračující mocenské expanze USA. Vnímá také zcela jasně jako problém záležitost imigrace, islámu a vnímá nutnost spolupráce v boji proti terorismu. Trump překračuje pravidla takzvaných korektních politických postojů. Je to proto, že korektnost politických postojů je nástrojem omezujícím demokracii. Stejně jako v České republice, když řeknete pravdu o islámu, tak i v USA vás obviní z hlásání nenávisti. Řeknete pravdu o integraci migrantů, pravdu o životním stylu nepřizpůsobivých menšin – a obviní vás z xenofobie či rasismu. Hranici přijatelnosti paradoxně vyznačují ti, kteří problémy způsobili, neumí je řešit a pak o nich zakazují mluvit,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Trump není izolacionista, pouze odmítá koncept USA jako státu odpovědného za všechno a státu, který chce řešit všechny problémy ve světě. Jasně si uvědomuje, že ekonomická i politická síla USA na tuto pozici přestává stačit a uplatnění síly diskredituje a vyčerpává USA. Trump čelí obrovskému tlaku většiny médií a manipulaci s průzkumy. Součástí této kampaně je publicita a prezentace Trumpa jako politika extrémních postojů a názorů. Jde o stejnou taktiku, která se používá proti našemu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v České republice. Nefér podmínky v debatách, skákání do řeči, zneužívání časového limitu, to je situace, které musel Trump v kampani čelit. Došlo také k bezprecedentní zradě části republikánských politiků, kteří odmítli podpořit kandidáta vzešlého z primárek. Je špatně vnímán částí republikánů a tak bude složité prosadit případné legislativní iniciativy prezidenta. Bude bojovat se snahou mainstreamu dostat ho do určité izolace na vnitropolitické scéně,“ dodal Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Clintonová byla slabý protikandidát

„Chtěl bych pogratulovat Američanům ke svobodným a demokratickým volbám. Osobně nepřepokládám nějaké radikální změny v zahraniční politice USA. Je otázkou, nakolik Trump splní své sliby k modernizaci americké společnosti a ke změnám v hospodářské politice země. Pro ČR zůstávají stále USA strategickým partnerem, nejen v rámci NATO či transatlantického partnerství. Pro Evropu a ČR to bude znamenat větší odpovědnost i přehodnocení TTIP,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Gratuluji Trumpovi i občanům USA. Orbán v EU a Trump v USA jsou nositelé změn, které musí proběhnout i u nás a v celé Evropě. Čím později se tak stane, tím menší je naděje na záchranu evropské kultury. Kéž USA se stane inspirací i pro naše občany, kteří v krajských volbách tento problém nechtěli řešit,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.  

„Americký volič rozhodl a to je třeba respektovat. Vítězství Trumpa je podle mě ze dvou špatných řešení to ještě horší (extrémnější) a může znamenat pro USA problémy větší než dosud, ale z toho těžko mít radost. On změnu k lepšímu nepředstavuje. Amerika si musí počkat na další volby. Potvrzuje se přitom, že Clintonová byla slabý protikandidát – ani ženy či prvovoliči nedotáhli ztrátu, kterou měla na venkově, mnozí volili radši libertariány či zelené, demokraté ztratili i odboráře. Trump bude těžko odhadnutelný prezident, žádný mírotvorce – jeho izolacionistické a deregulační recepty nebudí důvěru, jásat může krajní pravice, možná domácí zbrojní průmysl či finanční sektor, kterému slíbil více volnosti, obyčejný občan si s tímhle oligarchou moc nepomohl. Ale snad se přestane v Bílém domě chovat tak šovinisticky, xenofobně a neřiditelně konfrontačně jako v kampani. Přesto nás čekají léta nejistoty, protože situace v USA nemůže nemít globální dopad, i na Evropu a tím i na ČR – snad se vyhneme většímu vzestupu obchodních válek a bezpečnostních rizik. Samotný letošní duel o Bílý dům už byl odrazem hlubších problémů USA a výsledek to jen potvrdil. Geopolitické turbulence lze asi předvídat. Zvyšuje to nároky na debaty o budoucnosti Evropy,“ myslí si místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Gratuluji Donaldu Trumpovi ke zvolení prezidentem USA. Věřím, že bude prezidentem všech Američanů, jak slíbil, a že velmi dobré vztahy mezi USA a ČR budou pokračovat,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Vítězství Donalda Trumpa velmi vítám. S ním přichází naděje na změnu politiky světové velmoci USA, která by měla přinést světu úlevu. Mám na mysli korekci politiky vývozu demokracie na bodácích. To bude mít dopady i na Českou republiku v tom smyslu, že se omezí vliv exponentů této politiky u nás. Například americké ambasády a některých neziskových organizací a dalších institucí, ať už formálních nebo neformálních. Je veřejným tajemstvím, že právě zde je základna fronty proti přímo zvolenému prezidentovi. To například. Sečteno a podtrženo, svět má novou šanci k uklidnění a směřování od politiky konfrontace ke spolupráci,“ míní předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Vítám vítězství Trumpa. Některé věci, které se dělaly stále stejně, se změní. Média Evropanům ukazovala jen karikaturu Trumpa. Amerika se sice nestane ‚opět skvělou Amerikou‘ hned, ale skončí postupná obamovská likvidace hodnot, na kterých Amerika vyrostla,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Vítězství Donalda Trumpa je vítězstvím svobody, demokracie a zdravého rozumu

„Vítězství Donalda Trumpa je vítězstvím svobody, demokracie a zdravého rozumu. Donald Trump čelil manipulaci, absolutně vylhaným průzkumům a politickým intrikám v neuvěřitelném rozsahu. V televizních debatách byl okřikován a omezován moderátory stejně, jako nedávno Tomio Okamura v ČT. Přesto vítězí. Vítězí proto, že Američané šli volit. Gratuluji Donaldovi Trumpovi! Pevně věřím, že splní naše očekávání a nebezpečnou ideologii globálního multikulturního světa nahradí pragmatismus a rozum. Chci vyzvat všechny naše příznivce: mluvte s lidmi ve svém okolí, je nutné využit sněmovních voleb na podzim 2017 k zásadní změně v České republice! Věřím, že naše hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura získá významnou podporu voličů. Jsme jediní, kdo nabízí skutečnou změnu pro českého občana, který žije ze své výplaty, ze své živnosti nebo malé firmy. Když si tento člověk dnes spočítá svou výplatu a své peníze, které mu zbývají, je ohromen tím, kolik mu tento stát bere a jak stát s těmito penězi hospodaří,“ uvedl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Myslím, že z obou nabízených variant je to ta lepší. Asi ne nutně pro USA – ale pro zbytek světa by mohla být. Dá se předpokládat, že Amerika pod novým prezidentem bude prioritně řešit své vnitřní problémy a nebude strkat nos všude, kde průzkumné vrty ukáží potřebu importu demokracie,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Naše ACRE blahopřála vítězi voleb i svému partneru, Republikánské straně. Na komplexnější analýzu bude čas. Výsledek voleb je samozřejmě třeba respektovat,“ uvedl europoslanec ODS Jan Zahradil.

V každém případě by si měl opatřit hodně dobrou ochranku

„Nevidím v tom nijak velký přelom. Míra nerovnosti v USA je dnes tak velká, jako byla v předvečer první světové války. Střední třída mizí. Je otázka, zda s tím miliardář něco udělá. V každém případě by si měl opatřit hodně dobrou ochranku,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Jestli Donald Trump splní alespoň zlomek z toho, co sliboval v kampani, může být svět bezpečnější. Nemusí být tolik konfrontační vůči Rusku, naopak naznačil vůli ke spojenectví proti skutečné hrozbě – radikálnímu islámu. USA by mohly klást větší důraz na obranu hodnot, které sdílí s Evropou. Mohly by se více orientovat na obchodní vztahy a mohly by se promyšleněji politicky a vojensky vměstnat v těch částech světa, kterým nerozumí,“ míní poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Ze špatného to lepší. Jeho politická představa o vztahu stát–občan je mi bližší než u Clintonové. Pro ČR je to přínos. Trump byl ve Zlíně, měl odtud ženu a jeho děti tam jezdí,“ reagoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Je to velká neznámá a risk. Ale přiznám se, doufal jsem v to a vítám to. Přestože zvláště v USA jsou volby hlavně velká show, vede mne k tomu jistá naděje na změnu vztahů s Ruskem. Změnu v dobrém, pochopitelně. Snad nebudu já, tak hlavně Američané, zklamán. Též nezastírám, že uvítám i návrat pana Schapira do vlasti. Doufejme, že jsme nebyli médii a americkými tajnými službami manipulováni. Že toho kandidáta exprezident Bush junior opravdu nechtěl. Pro mě to bylo kladným doporučením. Důvody snad vysvětlovat nemusím. Nestojím totiž o další základny, radary či spanilé průjezdy nějakých konvojů,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Prohra George Sorose

„Je třeba upřímně pogratulovat Donaldu Trumpovi. Po osmi letech demokratického prezidenta přichází střídání stráží a úřadu se ujímá republikán. To je důkaz demokratického systému v USA. Američané chtějí změnu a tak si ji zvolili. Pro Českou republiku se od ledna asi nic zásadního nezmění, ale upevnění vztahů může přijít. Nakonec možná i díky bývalé manželce Ivaně Trump. Donald Trump je rázný a rozhodný muž. Dnešní ranní projev, ve kterém poděkoval Hillary Clinton za dlouhodobou službu, Spojeným státům dokazuje, že vyhrocený slovník předvolební kampaně je minulostí a přichází období zdravého selského rozumu. A to je pozitivní zpráva z USA, která dává naději do budoucna jak pro Českou republiku, tak pro celý svět,“ sdělil Pavel Šrámek, místopředseda zahraničního výboru a poslanec ANO.

„Ukazuje se, že přání médií nemusí být přáním občanů. Sláva vítězům, čest poraženým. Čas ukáže, jaký bude nový prezident USA, ale jisté je, že část jeho rodiny pochází z Čech,“ usmíval se poslanec ODS Petr Bendl.

„Vítězství Trumpa je především prohrou Hillary Clintonové a finančních skupin, které doposud výrazným způsobem ovlivňují politiku administrativy USA a tím i politiku v celosvětovém měřítku. Je to prohra miliardáře George Sorose, který svými aktivitami ingeruje i do vývoje v Evropě a v arabském světě. To se týká také jeho angažmá v podpoře masivních migračních procesů z islámských zemí směrem do zemí EU. Výsledek voleb v USA je vyjádřením nespokojenosti a protestu většiny amerických voličů vůči stávající garnituře a zajetým politickým pořádkům. Demokratická strana podcenila výběr kandidáta a nereflektovala touhu veřejnosti po změně. To, zda bude Donald Trump dobrým prezidentem USA, ukáže pouze čas. V řadě klíčových oblastí nemá ukotvené názory a působí těkavým a nevypočitatelným dojmem. Má potenciál jít proti zajetým politickým pořádkům, které jsou režírovány především nadnárodními finančními a ekonomickými elitami a reprezentovanými právě Clintonovou a Bushem. Zrovna tak se však zároveň velice lehce může stát jejich pokračovatelem a nedílnou součástí. Trump je zatím nepopsaný list a jeho budoucí působení v čele USA vyvolává mnoho otazníků. Jedno je však zřejmé. Voliči v USA vystavili současným vůdcům a vlivným mocenským skupinám červenou kartu,“ míní poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Vytváří to šanci, že dojde ke státní návštěvě českého prezidenta v Bílém domě a že se můžeme stát mostem mezi EU a USA. Taky by se mohlo podařit panu Hůlkovi sjednat hostování v Met (a recipročně i v Mariinském), aby se ve Vídni zastyděli,“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Je to dobré znamení a po brexitu další důkaz, že už i na Západě lidé myslí více na tradiční hodnoty

„Je to dobré znamení a po brexitu další důkaz, že už i na Západě lidé myslí více na tradiční hodnoty s novou vizí bez válek. Ty vyvolají vždy velké problémy včetně migrace, které ale nemají rychlé řešení a potom i multikulturní vývoj společnosti ztrácí pro budoucnost význam. Nyní je jistá naděje, že by se vztahy mezi velmocemi mohly zlepšit, a tím i naše malá země z toho profitovat. USA by měly vyměnit velvyslance v Česku. Evropa zase více věnovat pozornost nelegální migraci,“ senátor KSČM Václav Homolka.

„Z daných dvou variant to vítám. Jsem přesvědčen o tom, že se bude chovat zcela pragmaticky ve prospěch USA, začne komunikovat s Východem a tím se uvolní napjatá a uměle vytvořená atmosféra strachu podobná studené válce. Vztahy s ČR se zlepší, budeme jakýmsi mostem. A pro arabský svět s jeho zvyklostmi je zkušený muž v čele státu větší jistotou než žena,“ myslí si poslanec Stanislav Berkovec.

„Já jsem věřila ve vítězství Trumpa a jsem s jeho volbou spokojená. Věřím i ve zlepšení vztahů k ČR a v lepší komunikaci s naším prezidentem Zemanem,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Být Američanem, volil bych Donalda Trumpa, přestože je pravicověji predisponován než Hillary Clintonová, avšak názorově je mi častěji bližší. Ze své pozice však soudím, že americký politický systém je do jisté míry netečný k osobě svého prezidenta, protože je nesporné, že zemi světového četníka řídí ve skutečnosti několik rodin spojených s velkobyznysem. V politologii se také často zmiňuje systém takzvaných propojených nádob, kdy se volební programy po volbách mezi oběma relevantními stranami přelévají. Zejména z těchto důvodů nevidím žádného smyslu navzájem porovnávat oba prezidentské kandidáty a kdo z nich zvítězil, je mi víceméně jedno,“ vyjádřil se poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Jsem rád že paní Clintonová nebude prezidentkou, svět si může vydechnout. Jsem pln očekávání. Česká republika má vynikající vztahy s USA a jsem přesvědčen, že toto bude jen pokračovat,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Musím přiznat, že tomu nerozumím. Průzkumy byly vyrované a nakonec je to jinak. Je třeba přijmout, že v demokratických volbách zvítězil Donald Trump. Co to bude znamenat pro svět a Evropu, teprve uvidíme. Určitým uklidněním je, že první slova Donalda Trumpa byla, že chce být prezidentem pro všechny Američany. Tak si držme palce,“ uvedl poslanec ANO Vlastmil Vozka.

Nepřiměřená a hysterická kampaň některých médií proti Donaldu Trumpovi měla přesně opačný efekt

„Rozhodnutí amerických voličů respektuji. Ukazuje se, že nepřiměřená a hysterická kampaň některých médií proti Donaldu Trumpovi měla přesně opačný efekt. Ostatně podobně jako v našich posledních prezidentských volbách, kdy se některé listy a novináři nepokrytě stavěli za Karla Schwarzenberga,“ říká poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

„Já jsem mírně fandil Trumpovi. Neměl to lehké... Snad bude Trump pro rozplizlou Evropu impulzem,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Trump je velkou neznámou. A pro mnoho lidí nadějí. Kéž se naplní,“ myslí si poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Amerika bude dělat reálnější a více vnitřně zaměřenou politiku. Mám radost z toho, že se prokázalo, že média, hollywoodské celebrity, ani obrovské množství finančních prostředků vložených do kampaně, nemají na voliče zásadní vliv,“ uvedla poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Uvidíme, co to přinese. Osobně jsem rád, že vyhrál Trump. Doufám, že to povede ke zklidnění mezinárodní situace,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Se zájmem jsem sledovala volební kampaň, diskuse odborníků, průzkumy i diskuse a reakce občanů. USA patří k zemím, které zásadním způsobem ovlivňují mezinárodní politiku. Vítězství Donalda Trumpa je především výrazem vůle amerických občanů a ukazuje na sílu demokracie. Nad důvodem rostoucího odporu občanů k zavedeným institucím by se měli zamyslet političtí lídři mnoha zemí. Donaldu Trumpovi přeji rozvahu v jeho odpovědnosti. Americe přeji hodně štěstí a splněných očekávání,“ sdělila poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Republikánský kandidát Donald Trump byl zvolen 45. prezidentem Spojených států. Trump porazil bývalou první dámu USA Hillary Clintonovou ve všech klíčových státech, o nichž se předpokládalo, že rozhodnou. Po Floridě vyhrál v Ohiu, Severní Karolíně a nakonec i v Pensylvánii, uvedla agentura AP. Hranici 270 volitelů překročil poté, co televize CNN ohlásila jeho vítězství ve Wisconsinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…