Válkův skandál s třetí dávkou pro děti. SÚKL ji nedoporučuje, ale ministr si postavil hlavu

11.02.2022 8:00

Státní ústav pro kontrolu léčiv prozatím nedoporučil očkování dětí třetí posilující dávkou vakcíny proti nemoci covid-19 od společnosti Pfizer. A to s odůvodněním, že prozatím neexistuje dostatek dat, která by ukázala, jak v této věkové skupině, především 12 - 15 let, vakcína funguje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přesto očkování dětí od dvanácti let třetí dávkou jednoznačně podporuje.

Válkův skandál s třetí dávkou pro děti. SÚKL ji nedoporučuje, ale ministr si postavil hlavu
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vlastimil Válek

Ministr Válek má další problém. Nejprve byl v Senátu, kde se jednalo o novele pandemického zákona, přistižen při tom, jak hraje na mobilu karty, za což se omluvil, ale horní komora novelu ani tak neschválila. Těsnou většinou jednoho hlasu prosadila její zamítnutí a norma se tak vrací do Sněmovny, kde může být veto Senátu přehlasováno.

Teď se však ukázalo, že už během ledna přišla na Státní zdravotní ústav žádost o posouzení vhodnosti třetí posilující dávky proti nemoci covid-19 od společnosti Pfizer pro děti a SÚKL v této věci vydal zamítavé stanovisko s tím, že očkování dětí od dvanácti let třetí dávkou není prozatím prověřeno ani Evropskou lékovou agenturou.

„Existuje jediná dostupná studie, o kterou byla snaha se opřít, a to byla studie z Izraele. Byla však prováděna na velmi malém počtu dětí a my jsme zjistili, že není natolik prokazatelná, abychom mohli tuto boostovací dávku doporučit dětem. Ve chvíli, kdy nejsme schopni říct, že tu převažuje benefit nad rizikem, tak to nemůžeme pro děti doporučit,“ vysvětlila stanovisko SÚKL ředitelka Irena Storová.

Ministr přesto podávání třetích dávek vakcíny dětem doporučuje. Snad věří možná více soukromoprávní České vakcinologické společnosti, která trojdávkové schéma pro děti doporučuje.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob tvrdí, že SÚKL jen řekl, že nemá dost dat, aby mohl vydat relevantní stanovisko. Využití vakcíny pro třetí dávku nezakázal. A odborníci z jiných institucí ho doporučili.

„SÚKL byl požádán o názor, sdělili nám, že nemají k dispozici dostatek takových dat, aby mohli zaujmout oficiální přímé doporučující stanovisko. Není to ale tak, že by měli argumenty proti tomuto kroku. Ministerstvo zdravotnictví má stanoviska odborných společností – jako například vakcinologické či pediatrické společnosti – a také zkušenosti z ostatních zemi, kde je tato dávka aplikována. To je zcela dostačující pro naše rozhodnutí povolit očkování 12+,“ uvedl Ondřej Jakob.

Válek doporučil očkování třetí dávkou od společnosti Pfizer u dětí od dvanácti let 21. ledna tohoto roku s tím, že je toto očkování v zájmu ochrany zdraví společnosti.

Podle zákona se při schvalování léčiva nemusí řídit stanoviskem SÚKL, ale pokud postupuje opačně, než doporučuje SÚKL, měl by svůj postoj jasně zdůvodnit. A to se podle serveru v tomto případě nestalo.

Zaznělo také jedno varování.

„Covid-19 u dětí může proběhnout bezpříznakově a pokud očkujeme již imunní dítě nebo dítě v inkubační době onemocnění, můžeme vyvolat extrémně vysokou imunitní odpověď se všemi možnými negativními dopady,“ upozornila na rizika boostovacích dávek kardioložka Jana Gandalovičová.

Kdo potom ponese odpovědnost za případně nežádoucí účinky očkovaných dětí, není jasné.

Z České vakcinologické společnosti zaznívá, že doporučila vakcínu na základě dat z Ústavu zdravotních informací a statistiky (ÚZIS) a z dat obdobných ústavů v zahraničí, které ukazují, že třetí posilující dávka zvyšuje ochranu proti nemoci covid-19 i u této věkové skupiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…