Vám zdraží létání, sobě EU schválila víc peněz na „letecké taxi“. Je to prý nutné kvůli covidu

14.08.2021 18:31

Evropští politici si udělali radost. Schválili si více peněz na létaní soukromými letadly. Řeč je o stovkách milionů korun. „Na vině je covid,“ vymlouvají se. Co na to říká klimatická změna? Šokující.

Vám zdraží létání, sobě EU schválila víc peněz na „letecké taxi“. Je to prý nutné kvůli covidu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Bruselská nomenklatura si navýšila finanční prostředky pro cesty soukromými letadly. V příštích čtyřech letech budou mít na tzv. „letecké taxi“ představitelé EU vyhrazeno 13,5 milionu eur, což je přibližně 343 milionů korun. Je to tedy podstatný rozdíl oproti končící pětileté smlouvě, která říká, že bruselští činitelé mohou utratit za soukromé lety maximálně 10,7 milionu eur.

„Nový kontrakt odráží potenciální nárůst poptávky, zejména kvůli pandemii,“ uvedl bezelstně tiskový mluvčí Evropské komise Eric Mamer s tím, že bruselští politici musí létat soukromými letadly, protože covid a s ním spojená opatření vlád omezily počet běžných komerčních letů.

Například vůdkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v loňském roce letěla soukromým tryskáčem šestkrát, v letošním roce zatím osmkrát. Přeborníkem v létání soukromými letadly je ale šéf Rady Evropy Charles Michel. Ten se v letošním roce luxusně proletěl dokonce patnáctkrát.

Dnes už bývalý šéf komise Jean-Claude Juncker byl zase údajně kritizován za to, že soukromé letadlo využíval i pro lety na velmi krátkou vzdálenost, třeba i z Lucemburska do Štrasburku.

Nutno říct, že navyšování financí na létání soukromými tryskáči ale příliš neodpovídá tolik proklamovaným snahám Bruselu o onu tak moc vzývanou uhlíkovou neutralitu. V červenci Evropská komise představila dokonce klimatický balíček, který má za cíl snížit emise oxidu uhličitého o 55 procent do roku 2030 a v roce 2050 má být celá EU doslova na nule!

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …