Van der Bellenovi možná vyhrál volby jasný příklon k EU, hlásí ČT

04.12.2016 20:33

Zpravodaj České televize Lukáš Mathé se ve speciálu veřejnoprávní televize vyjádřil k rakouským volbám. Prozatím stále ještě průběžné výsledky naznačují, že někdejší šéf Zelených Alexander Van der Bellen drtivě vyhrál rakouské prezidentské volby. Zatímco v květnu vyhrál Van der Bellen jen o pár tisíc hlasů, nyní vede přibližně o šest procent. Hlasy voličů mu mohl přinést jasný příklon k Evropské unii.

Van der Bellenovi možná vyhrál volby jasný příklon k EU, hlásí ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát volební kampaně Van der Bellena

„O tom, co rozhodlo tyto volby, zatím můžeme jen spekulovat, protože to se bude teprve vyhodnocovat. Ale možná rozhodlo to, že Rakušané nechtějí odejít z EU,“ poznamenal Mathé. Připomněl, že Hofer oslavoval odchod Velké Británie z EU a naznačoval, že by se mohl zasadit o referendum o vystoupení Rakouska z EU. „Teprve když se ukázalo, že si to většina voličů nepřeje, z této rétoriky ubral, ale Van der Bellen mu to v duelech hodně připomínal. Hofer se sice snažil tvrdit, že je pro EU, jen je přesvědčen, že potřebuje reformu, ale občany zřejmě nepřesvědčil.

Norbert Hofer šel hodně do konspiračních vod. Mluvil prý o tom, že Van der Bellen má rakovinu, že je agentem Ruska a tak podobně. Některými těmi výroky už podle hostů ve studiu ČT zašel hodně daleko od středu, což mu mohlo uškodit. Možná mu nepřidalo ani to, když obvinil otce Van der Bellena, že sympatizoval s nacismem. Van der Bellen se bránil, že to není pravda a navíc jde o nefér útok, protože Van der Bellenův otec již padesát let nežije a nemůže se bránit.

Před kamerami však také zaznělo varování. V prezidentských volbách nešlo ani tak o o program a plány do budoucna, ale do značné míry o emocionální střet, kde proti sobě údajně stáli autoritáři a liberální demokraté. To jsou jen určité nálepky, a pokud by politické souboje i nadále pokračovaly v tomto duchu, mohl by to být problém, protože z politiky by se vytratil obsah. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…