Varianta služebního zákona od ČSSD je nepoužitelná, tvrdí Rusnok

15.01.2014 17:46

Premiér v demisi Jiří Rusnok v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvil o vládním návrhu zákona o státní službě. Upozornil, že varianta od sociální demokracie je nepoužitelná, a proto jeho kabinet poskytl poslancům materiál, jak novelu předělat.

Varianta služebního zákona od ČSSD je nepoužitelná, tvrdí Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok

V úvodu moderátor Martin Veselovský upozornil na činnost protikorupční policie zasahující v České exportní bance, Exportní garanční a pojišťovací společnosti a v dalších firmách. V rozhovoru Rusnok odmítl, že by o zásahu dopředu věděl.

Generální ředitele z ČEB a EGAP znám osobně a nemyslím, že by byli svázáni s kauzami

Zastal se ovšem generálních ředitelů obou státních společností. „Oba pány generální ředitele znám a oba jsou profesionálové a troufám si říct, že za ně ručím. Nemyslím si, že by byli svázáni s kauzami,“ věří Rusnok.

„Otázka je, co se tam dělo v letech minulých. A tam sdílím názor s panem Sobotkou, že to nečiní dobrý dojem,“ prohlásil premiér v demisi.

Služební zákon od ČSSD je nepoužitelný. Dáváme jim materiál, podle kterého to lze předělat

Rusnok poté hovořil o novele zákona o státní službě, kterou jeho vláda ve středu schválila. „My jsme to avizovali už v závěru minulého roku. Udělali jsme spoustu kroků, abychom maximálně připravili příští období pro čerpání dotací,“ vysvětlil.

Pokud by Česko podmínky stanovené Evropskou komisí nesplnilo, bylo by čerpání dotací ohroženo. „Varianta sociální demokracie služebního zákona je nepoužitelná,“ tvrdí Rusnok.

„Až ten náš návrh doputuje do sněmovny, a v té době bude ten jejich návrh ve druhém čtení, tak se ukáže, že ten jejich bude potřeba předělat. A to nejde předělat ze vzduchu. My jsme jim díky našemu návrhu dali materii, ze které budou moci předělávat ten svůj návrh,“ poukázal premiér Rusnok.

Verze, kterou předložili sociální demokraté, je z jara minulého roku. Nereflektuje proto nový občanský zákoník.

Jediné, co vláda nyní provádí, je rušení přebytečných míst v dozorčích radách

Rusnokova vláda má brzy odejít, přesto neustává v činnosti a neustále dělá důležitá personální rozhodnutí. Sám předseda vlády to ovšem vidí jinak: „Jediné, co se děje, je to, že jsme se rozhodli, že zredukujeme počty míst v dozorčích radách některých státních a polostátních firem, protože jsou zjevně bezdůvodné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…