Varování: Máte investiční životní pojištění? Tak pozor! „Šmejdi“ mají nový trik

30.07.2020 20:50

Obchodníci, kteří poskytují podivné právní a finanční služby, mají nový trik, jak obelstít důvěřivé lidi. Stále více se totiž objevují případy, kdy samozvaně vybízejí klienty, aby se připojili k hromadné výzvě a zpochybnili platnost svých smluv investičního životního pojištění. Jednou z těchto iniciativ jsou Podvedení klienti.

Varování: Máte investiční životní pojištění? Tak pozor! „Šmejdi“ mají nový trik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vysvobodit podvedeného klienta ze spárů finančního obra soudní cestou. Tak by se dala ve stručnosti shrnout zdánlivě bohulibá mise Podvedených klientů. Přátelsky vypadající tón a záměr, který má jasný cíl – chránit spotřebitele – se nedá zpochybnit. “Spolek se snaží aktivně bránit vzniku další újmy na majetku klientů vedením žalob s hromadným prvkem, kterými se snaží domoci zákazu v pokračování protiprávního jednání,” uvádí na svém webu iniciativa Podvedení klienti.

Ačkoliv se tato služba na první pohled tváří, že chce transparentně pomoci spotřebitelům, kteří uvízli v pasti špatně nastavené smlouvy, skutečnost je jiná – na svých webových stránkách poskytuje jen kusé a nečitelné informace s nejasným závěrem. Navíc není jisté, kolik si za nabízené právní služby od důvěřivých lidí vybere. Odborníci proto před tímto spolkem vybízejí k ostražitosti a opatrnosti.

Jenže – už toto samotné tvrzení je silně zavádějící. Aniž by bylo zřejmé, jaké konkrétní újmy na majetku má na mysli, snaží se kolektiv z Podvedených klientů zabránit dalšímu zpronevěření smluv investičního životního pojištění. Opírá se přitom o údajnou “neochotnou” snahu České národní banky (ČNB) “posvítit si” na celý segment tohoto pojištění. Ve skutečnosti však ČNB velmi ochotně vydala pouze obecné upozornění pro veřejnost před uzavřením smlouvy, což jako regulátor trhu zkrátka udělat musí a průběžně tak činí i k jiným finančním produktům.

ČNB navíc již dříve na výzvu poslance Petra Dolínka z ČSSD (velmi pravděpodobně instruovanou spolkem), aby centrální banka zakročila v údajné kauze investičního životního pojištění, uvedla, že “za stávající situace je podle jejích poznatků sektor pojišťoven dostatečně stabilní, schopný naplňovat klíčové pojistné funkce, efektivně řídit rizika a adekvátně reagovat na potřeby klientů.”

"Databáze s cenou zlata"

Velmi nedůvěryhodně vypadá také způsob, jakým iniciátoři Podvodných klientů prezentují rozhodování finančního arbitra a soudů v této věci. Zcela účelově nezohledňují, že k tomuto problému existuje celá série rozhodnutí arbitra i soudů ve prospěch pojišťoven. Ve svém nedávném rozhodnutí se na stranu pojišťovny postavil dokonce Nejvyšší soud, když odmítl dovolání podané klientem spojeným se spolkem Podvedených klientů. A co to znamenalo pro spotřebitele, který byl od počátku klamně ubezpečován o oprávněnosti svého nároku? Zejména citelnou finanční ztrátu, neboť kromě nákladů na svého advokáta musel v důsledku prohry hradit také náklady protistrany.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30529 lidí
Znepokojující je i strategie spolku Podvodných klientů k získání co největšího množství údajů o spotřebitelích. Iniciativa sice přiznává, že jejím “klíčovým tématem se stalo sdílení informací”, na svém webu však bez bližšího vysvětlení nabízí pouze mailovou adresu, na kterou musí spotřebitel poslat svoje údaje včetně informací o konkrétní smlouvě“. Klienti musí také sdělit, že jsou nespokojeni se svým životním pojištěním. A když se tyto dvě věci spojí, vzniká databáze s cenou zlata,” uvedla dříve na webu oPojisteni.cz členka Finanční akademie Zlaté koruny Kateřina Lhotská.

Spotřebitele proto vybízí k ostražitosti. “Tehdy jsem bez větších důkazů alespoň varovala, aby lidi neposílali svoje údaje někomu, o kom nic neví. Vzhledem k tomu, že už finanční arbitr upozorňuje veřejnost, že mezi těmi, co klienty pojišťoven k podávání návrhů na zneplatnění smluv ponoukají, jsou pěkní šmejdi, tak jsem možná nebyla daleko od pravdy,” dodává ve svém komentáři pro web oPojisteni.cz Kateřina Lhotská.

Na obezřetnost spotřebitelů při zahajování soudních sporů vůči pojišťovnám apeluje také advokát a expert na oblast spotřebitelského práva Martin Rezek. „Než se spotřebitelé rozhodnou domáhat se zrušení povinnosti hradit určité poplatky spojené (nejen) s pojistnými smlouvami soudní cestou, měli by si sami zhodnotit nejen zdánlivě atraktivní přínosy tohoto postupu, ale také veškerá rizika. V opačném případě by se mohlo stát, že místo kýžené úspory ponesou finanční následky svého rozhodnutí ještě dlouhou řadu let.“

Vizitka spolku Podvedení klienti

Spolek Podvedení klienti vznikl v květnu 2018. Od svého počátku vede mediální kampaň proti předním pojišťovnám v Česku. Klienty pojišťoven opakovaně přesvědčuje o absolutní neplatnosti smluv týkajících se investičního životního pojištění. Spotřebitele nabádá, aby se této neplatnosti domáhali soudně. Nejlépe však hromadně pod hlavičkou spolku Podvedení klienti. České právo však hromadné vymáhání nároků neumožňuje. Vymáhající společnosti, jakou je také spolek Podvedení klienti, proto k tomuto účelu využívají různé uměle vytvořené právní konstrukty. Ty jsou však pro hromadné vymáhání nároků zcela nevhodné a v žádném případě nemohou nahradit zákonem aprobovaný institut hromadné žaloby. Spotřebitelům postup touto cestou přináší pouze rizika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…