Ve Francii prodloužili vazbu devíti lidem zatčeným kvůli útokům

18.01.2015 15:41

Ve Francii prodloužili o 48 hodin vazbu devíti z 12 lidí zatčených v oblasti Paříže kvůli možnému podílu na terorismu. Tři ze čtyř zadržených žen jsou už na svobodě, ve vazbě zůstává podle francouzských soudních zdrojů osm mužů a jedna žena.

Ve Francii prodloužili vazbu devíti lidem zatčeným kvůli útokům
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Jak vypadal časopis Charlie Hebdo

Skupina byla zatčena v noci na pátek v rámci vyšetřování atentátů, při nichž minulý týden tři teroristé zabili v Paříži 17 lidí. Ověřuje se, zda zadržení nepatří k síti, která poskytla teroristům zázemí v podobě skrýší, zbraní nebo aut. Podezřelý je zejména jeden ze zadržených, který měl podle testů DNA v rukou zbraň atentátníka Amedyho Coulibalyho.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve krátce po zadržení skupiny řekl, že jde o lidi, které policie zná jako pachatele méně závažné trestné činnosti.

Ve Francii se provádějí v souvislosti s atentáty nejrůznější průzkumy

Po útocích se zatýkalo také v Belgii, Německu a Británii a v sobotu také v Řecku. Řecká policie dnes vyloučila, že je mezi čtyřmi zadrženými vůdce buňky, která údajně připravovala atentáty v Belgii. Jeden ze zadržených se sice hledanému sedmadvacetiletému Belgičanovi marockého původu Abdelhamidu Abaaoudovi podobal, avšak Řekové do Belgie zaslali otisk prstů a materiál k provedení testů DNA a podezření se nepotvrdilo.

Belgický federální vyšetřovatel Eric van der Sypt v sobotu večer podle agentury AP naznačil, že čtyři osoby zadržené řeckou policií v souvislosti se zátahem belgických úřadů proti islamistům, podle všeho nemají s extremisty v Belgii nic společného.

Ve Francii se provádějí v souvislosti s atentáty nejrůznější průzkumy. Týkají se například obliby politiků nebo ochoty obyvatelstva vzdát se části svobod.

Obliba nejvyšších politiků díky jejich zvládnutí situace po atentátech vzrostla a nejlépe je na tom v průzkumech Cazeneuve. V anketě pro list Le Parisien schválilo jeho práci po útocích 70 procent lidí, což je lepší výsledek, než jakého dosáhli prezident François Hollande nebo premiér Manuel Valls. Hollandeovi důvěřuje nyní 34 procent Francouzů a Vallsovi 44 procent. Pro oba je to skok o zhruba deset procent, Cazeneuvova popularita vzrostla o 16 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…