Ve Zlínském kraji je definitivně jasno. V koalici s Čunkem zasedne i Gazdík

24.10.2016 19:30

Zástupci KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS ve Zlínském kraji dnes podepsali koaliční dohodu. Hejtmanem se má stát lídr ve volbách vítězných lidovců Jiří Čunek. V radě usedne i republikový předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík, který po volbách tvrdil, že ve vedení Zlínského kraje nebude. Koalice má v zastupitelstvu 29 z celkových pětačtyřiceti mandátů, píše ČTK.

Ve Zlínském kraji je definitivně jasno. V koalici s Čunkem zasedne i Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

V radě KDU-ČSL obsadí čtyři křesla, ANO a STAN po dvou a ODS jedno. Čunek bude mít na starost zdravotnictví, investice a vnější vztahy. Statutárním náměstkem hejtmana bude finanční ředitel firmy Samohýl Motor Holding Jiří Sukop (ANO), do jehož kompetence patří finance, rozpočet a majetek. Dalšími náměstky budou starosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek (KDU-ČSL, doprava) a krajský předseda STAN Josef Zicha, starosta obce Vysoké Pole, jenž bude mít na starost strategický rozvoj, územní plán a stavební řád.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Gazdík dostal v radě kraje školství. Garantem školství za STAN byla přitom v kampani starostka Kunovic a trojka kandidátky Ivana Majíčková, která v minulém období vedla výbor krajského zastupitelstva pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Někdejší učitel Gazdík se profiloval jako garant pro bezpečnost kraje. Za lidovce v radě usednou i zastupitel Zlína a někdejší náměstek zlínského primátora Miroslav Kašný a vedoucí denního centra pro seniory Charity Zlín Michaela Blahová. Kašného resorty budou kultura, památková péče, církve a sport, Blahové připadly sociální věci a neziskový sektor.

V radě bude i poslankyně Margita Balaštíková, která vedla do voleb ANO. Jejím resortem budou životní prostředí a zemědělství. ODS se do vedení kraje vrací po čtyřleté odmlce. Zastoupí ji vlčnovský starosta Jan Pijáček, jenž se postará o rozvoj venkova, cestovní ruch a o řízení dotačních programů.

Lidovci volby vyhráli se 12 mandáty, osm jich má ANO a po šesti ČSSD a STAN. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura. V minulých čtyřech letech v kraji vládly ČSSD, KSČM a SPO. Ve volbách ale levice propadla. Sociální demokraté a komunisté oslabili a SPO v zastupitelstvu vůbec není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…