Ve světě je horko. Takové, že ho ani Klaus nepřehlédne, píše Právo

02.01.2012 9:22

Prezident Václav Klaus osudy Čechů prý již dávno zásadně neovlivňuje. Myslí si to komentátor Práva Martin Hekrdla. V deníku rozebíral totiž Klausův novoroční projev. Dotkl se ale i novoročních slov jiných evropských a světových státníků s ohledem na to, co řekli ke krizi eurozóny.

Ve světě je horko. Takové, že ho ani Klaus nepřehlédne, píše Právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

V článku „Globální horko“ komentátor Martin Hekrdla přirovnal Klausova slova o „bezprecedentní krizi“ k bezprecedentní chřipce. „Však také včera zdůraznil, že to bude těžké. Hlavně ale nevolat doktora,“ napsal Hekrdla ke Klausovým slovům jízlivě.

„Naši budoucnost ale ovlivňují jiní hráči na mnohem větším hřišti,“ vysvětlil pak dále komentátor. Ale ani slova světových politiků se mu zrovna moc nezamlouvají.

„Česko, coby ekonomický přívěsek Německa musí ustrnout z novoročních slov Angely Merkelové. Její země má prý důvod k důvěře, neboť německá ekonomika – tak to řekla – je silnější, než jsou ekonomiky sousedních států… Ta dáma prostě stále nepochopila, že bude-li její vlast potápět ve svém okolí záchranné čluny, záměrně perforované politikami úspor, potopí se nakonec sama a to již bez možnosti úniku,“ uvedl dále komentátor.

Neslavili výročí zavedení eura

Podle něj se marka nastavila eurem jen proto, aby se lépe prosadila jako světová rezervní měna. „Proto Evropa včera neslavila desetileté výročí zavedení eura,“ poznamenal k tomu.

Komentátor se také na chvíli ve svém článku zastavil u slov bývalé francouzské ministryně pro evropské záležitosti Elisabeth Guigouové jakožto aktivní svědkyně přípravy jednotné evropské měny.

„Nevěřím ve scénář kolapsu eurozóny. To, co mi dělá starosti, je absence růstu, tvrdost recese a hněv lidí,“ řekla podle Hekrdly Guigouová. Podle něj ale není tato dáma sama s touto starostí, kterou ti nejmocnější v novoročních zamyšleních vyjádřili zcela bezděčně, o to však přesvědčivěji.

„Prezident Barack Obama v přehledu uplynulého roku ´výzev a vývoje´ vytesal ještě lepší větu, v níž si dovolím podrhnout: Spojené státy stály v době přírodních katastrof i revolucí po boku přátel v celém světě," zmínil dále komentář Hekrdly.

„Freude, Freude, vždycky na tě dojde! Podstatné není, že má někdo divné přátele. Například popořadě Mubaraka a pak egyptskou vojenskou juntu, kterou Amerika – přes všechny potíže –  nepřestává zásobovat stamilióny dolarů,“ napsal k tomu dále komentátor.

Nakonec dodal, že ale podstatné je, čeho se lidé a politici bojí: Globálního horka, které snad už ani Klaus nepřehlédne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…