Véčkaři uspořádali charitativní koncert. Nechyběl ani Vít Bárta

26.12.2013 22:18

Charitativní koncert, jehož výtěžek šel na rekonstrukci unikátních varhan v kapli Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Plzni, uspořádala skupina příznivců Věcí veřejných. Po dlouhých týdnech mezi „své“ zavítal také bývalý předseda VV a neúspěšný kandidát za Úsvit přímé demokracie Vít Bárta.

Véčkaři uspořádali charitativní koncert. Nechyběl ani Vít Bárta
Foto: tan / Hnutí Úsvit
Popisek: Vít Bárta a Tomio Okamura

Kolem padesáti lidí si kromě hudebního programu vyslechlo i krátkou řeč Víta Bárty, který především pozdravil všechny přítomné a popřál jim pěkné svátky. „I když Vánoce už pomalu končí, ale stále je ještě svatého Štěpána.“ Omluvil se pak za svoji dlouhou absenci slovy: „Moje nepřítomnost v Plzni byla zapříčiněna okolnostmi, za které nemohu. Chceme ale dál nést štafetu, kterou jsme tady zahájili, i když jsme neměli takové výsledky, jaké bychom si přáli a se kterými jsme tak trochu počítali,“ uvedl dále. „Na Plzeň a Plzeňský kraj ale nezapomeneme. Vánoce jsou svátky odpuštění a naděje.“ Na Bártovu řeč pak navázal jeho zástupce v Plzni, Roman Bakala, který stále organizuje setkávání v původní politické kavárně Partie. „Nevzdáváme to a budeme bojovat dál,“ řekl ve stručnosti přítomným, kteří byli evidentně spokojeni.

Pět tisíc na varhany

V rámci akce se vybralo celkem 5 500 korun na rekonstrukci místních varhan. Ty byly v novém kostele, jehož základní kámen byl položen v červnu roku 1935, zprovozněny v roce 1937. V padesátých letech se jejich první rekonstrukce nepovedla, jejich „zbaroknění“ byl podle místních fatální omyl. Stejně tak v roce 1983 nevyšla potřebná oprava a varhany jsou tak stále v havarijním stavu. A protože jsou jako celá stavba kostela kulturní památkou, je do nich zásah velmi komplikovaný. Podle slov varhaníka Jana Esterleho se vše „zadrhlo“ na Ministerstvu kultury, a tak každá pomoc je velmi vítaná.

„Předpokládala jsem větší účast,“ řekla pro ParlamentníListy.cz jedna z organizátorek akce a členka Sboru v jedné osobě Vanda Stříbrná. „Částka je to ale slušná, vzhledem k počtu lidí je to dobré. Vždyť jde i o symboliku, na Vánoce by se měly dělat dobré skutky - ale samozřejmě nejen při těchto několika svátečních dnech.“

Bárta stále táhne

Jak bylo vidět, přítomnost Víta Bárty zase o něco vzpružila místní aktivisty a příznivce “véček“ i Tomiao Okamury. „Jsem ráda, že jsem jej zas viděla. Vypadá dobře,“ řekla pro ParlamentníListy.cz jedna starší dáma. Bárta byl po koncertě obklopen příznivci strany, kteří vesměs figurovali na letošní kandidátce do Poslanecké sněmovny. „Už je na čase, aby tu byla zřízena pořádná organizace Úsvitu, abychom zase ukázali městu, že jsme tady a pěkně zvostra,“ řekl další příznivec. Podle slov Bárty se však zatím do Plzně nějaké velké entrée nekoná a záleží na řadě okolností. Úsvit má podle některých členů chuť jít do komunálních voleb alespoň v Plzni, když už ne v jiných místech Plzeňského kraje a poslední slovo neřekly ani místní Věci veřejné. Takže uvidíme snad již za pár týdnů v novém roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…