Vedení ČMKOS se poradí o dalším postupu proti vládě

25.04.2012 6:18

Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se ve středu mimořádně sejdou a budou jednat o dalším případném postupu proti vládě. Šéfové některých odborových svazů se už zmínili o stávce. Předseda konfederace Jaroslav Zavadil zatím ale nechtěl nátlakové akce přiblížit. Odboráři zhodnotí také sobotní demonstraci na Václavském náměstí, uvedla ČTK.

Vedení ČMKOS se poradí o dalším postupu proti vládě
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Podle odborů byla sobotní akce největším protestem od listopadu 1989. Pořádala ji platforma Stop vládě, kterou tvoří odboráři se dvěma desítkami sdružení a iniciativ. Žádají demisi kabinetu a předčasné volby. Kritizují vládní reformy, chystané škrty i vládní krize.

Organizátoři protestu uvedli, že na Václavské náměstí přišlo 120.000 až 150.000 lidí, podle policie jich bylo 90.000. Odboráři a aktivisté uvedli, že stotisícovou účast považují za další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě. Předáci dopravních odborů řekli, že jsou připraveni ke stávce. Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti.

Premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekli, že reformy i úspory jsou nutné a kabinet v nich bude pokračovat. Zda má k tomu vláda dostatečnou podporu ve sněmovně, se ukáže v pátek, kdy by měla dolní komora hlasovat o důvěře. Věci veřejné v koalici nahradila platforma vicepremiérky Karolíny Peake. Ta minulý týden stranu opustila a vzala s sebou několik poslanců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …