Vedení ODS souhlasí s Nečasem. Referendum o smlouvě EU je prý nutné

23.01.2012 17:44

Širší vedení ODS podpořilo názor svého předsedy, premiéra Petra Nečase na formu hlasování o unijní smlouvě o fiskální odpovědnosti. Referendum je nezbytné, usnesla se v pondělí výkonná rada.

Vedení ODS souhlasí s Nečasem. Referendum o smlouvě EU je prý nutné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

O tom, že nejpozději před přijetím eura by Češi měli hlasovat o podmínkách chystané smlouvy, rozhodla ve středu vláda. Nesouhlasí s tím ale koaliční TOP 09.

Opoziční sociální demokraté podmiňují souhlas s všelidovým hlasováním k euru schválením zákona o obecném referendu. Na to ale Nečas přistoupit nechce. "Nelze od ODS očekávat, že podpoří obecné referendum," řekl novinářům po zasedání výkonné rady.

Vládní krize kvůli euru

Podle předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Česká republika požadavky na referendum o přijetí eura zpochybňuje to, co slíbila v přístupové smlouvě k EU. Věc vyvolala v koaliční vládě spor. V České republice se dosud platí korunou, ale země se při vstupu do EU zavázala, že společnou evropskou měnu přijme. Datum není stanoveno.

Chystaná smlouva podle Nečase přenáší pravomoci do Bruselu. Připravují ji nyní státy EU v reakci na dluhovou a finanční krizi v Evropě. Dohoda má zajistit rozpočtovou odpovědnost členských států. Dosud se o jejím textu jedná, odborníci se dohodli na většině textu. Několik pasáží nechali na domluvě politických špiček.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

K vyjednání a podpisu smlouvy bude podle Nečase vláda potřebovat zmocnění prezidenta, které zatím nemá. Prezident Václav Klaus přitom smlouvu kritizoval a avizoval, že ji nepodepíše. Kabinet podle Nečase definitivní stanovisko k unijní dohodě zatím nemá. Rozhodne se až podle konečné verze dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…