Veleba: Uprchlíci? Bouchne to, budou sociální nepokoje

02.11.2015 13:44

Až přestane uprchlíky zvládat Německo, půjdou k nám. Proto bychom se na to měli připravit, a to i legislativně. Uvedl to senátor Jan Veleba (SPO), když odpovídal na dotaz čtenáře na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. V reakci na další dotazy mimo jiné napsal, že předlistopadový Agrokombinát Slušovice obdivovali i v USA nebo že u nás pod rouškou demokracie funguje klientelistický kapitalismus.

Veleba: Uprchlíci? Bouchne to, budou sociální nepokoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Čtenář, který se podepsal jako „Franta Kamarád“, Velebovi vyčetl jeho výrok, že rektoři, kteří odmítli přijít na Hrad, překročili meze zákona. „Není to svobodné rozhodnutí každého, jakých akcí se zúčastní, či nikoliv? Stejně tak má prezident právo vyznamenat, koho chce, i když s tím nemusí všichni souhlasit,“ napsal čtenář. A rýpnul si do toho, že bývalého šéfa předlistopadové úspěšné firmy Františka Čubu v minulosti Miloš Zeman také vyznamenal. Podle čtenáře dostal Čuba vyznamenání jen díky svému kamarádství s prezidentem. „Podle mě by prezidenti své známé neměli vyznamenávat právě proto, že to jejich ocenění degraduje. Chápu ale, že se to zákonem vynutit nedá,“ napsal čtenář.

Veleba odpověděl, že Čuba vytvořil v nekapitalistickém prostředí velkou firmu, na jejíž výrobní procesy organizované podle tehdy nejnovějších vědeckých poznatků se jezdili dívat odborníci z celého světa. „Ve Slušovicích si podávali ruce špičkoví odborníci z celého světa,“ podotkl.

A zavzpomínal na to, že v roce 1994 navštívil tehdejší největší farmářské agrární obchodní družstvo USA Land O'Lakes v Mineapolis. „Tehdy se mě tam zeptali, zda znám Slušovice. Znal jsem a byl velký problém po dvou hodinách odejít,“ uvedl Veleba s tím, že profesor newyorské univerzity a dalších čtyř univerzit v různých částech světa Milan Zelený přednáší studentům po světě mimo jiné i seminář "Metody řízení v Agrokombinátu Slušovice".

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE.

Pod rouškou demokracie je u nás klientelistický kapitalismus

Jiného čtenáře zaujala zpráva, že z Německa se vrací část utečenců domů, protože dostávají jako kapesné „pouhých“ 540 eur. „Naši lidé za tyto peníze v německých firmách na území ČR pracují (např. v řetězcích) a musí si z nich hradit vše! Nechává Vás klidným tento fakt, že jsme pro Němce levní otroci a cení si nás míň než ilegálních migrantů?“ ptal se nespokojený čtenář.

Veleba odpověděl, že dlouhodobě zastává názor, že je v naší zemi až příliš velký počet lidí, kteří jsou drženi na minimální mzdě, nebo těsně nad ní. Upozornil, že příliš mnoho důchodců má velmi malou penzi, tedy pod 10.000 Kč.

Uvedl příklad svého kamaráda z mládí, který pracuje v jedné soukromé firmě na výrobu svítidel a různých osvětlení. „Ten člověk je všeuměl. Umí soustružení, frézování, sváření, elektriku apod. A víte kolik ho platí? 14.000 Kč hrubého měsíčně!“ posteskl si Veleba s tím, že něco takového není normální.

Udělal si z toho závěr, že jsme dobu po revoluci nevyužili. „Tento národ, tito dělníci a technici, zemědělci a v podstatě všichni, jsou velice šikovní. Vše se ale udusilo - rozkradení, zničení firem (Zbrojovka Brno, Poldi Kladno, Liaz Jablonec, Jawa, Eta Hlinsko, Transporta Chrudim a ten výčet by byl dlouhý), prodej hrubě pod cenou do zahraničí. To všechno ale znáte a doposud se nenašla partaj, která by s tím pohnula. Je tu pod rouškou demokracie klientelistický kapitalismus,“ dodal senátor.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE.

Uprchlíci? Bouchne to, budou sociální nepokoje

Veleba odpověděl také na dotaz čtenáře, který poukázal na to, že muslimové v Evropě většinou žijí ze sociálních dávek a nepracují. „Co se stane, až na dávky nebude? Začnou se bouřit, rabovat? Bude trh s bílým masem a otroctví???“ ptal se čtenář.

„Stane se to, že to zkrátka bouchne - budou sociální nepokoje, bude trh ne s bílým, ale žlutým a hnědým masem, bude nárůst kriminality a zločinnosti. A jasně, až to nezvládne Německo, a nezvládne to, tak uprchlíci půjdou k sousedům, tedy i k nám. A souhlasím, že je třeba se na to připravit, i legislativně,“ odpověděl Veleba.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE.

Studentka se mnou sympatizuje, ale bojí se sluníčkářů a podobných profesorů

Čtenářka „lukina“ souhlasí s Velebou v tom, že prestiž samotných rektorů je minulostí. „Občané jenom kroutí hlavou, jací profesoři mohou vyučovat na vysokých školách a jak je možné, že to rektoři dopustí. Jako příklad uvedu např. pana Kohouta, Zlatušku nebo Putnu. Výsledkem jsou mladí lidé s vymytými mozky, bez schopnosti vytvořit si na různé události vlastní názor,“ uvedla a zeptala se senátora na jeho názor.

Veleba souhlasil v tom, že úroveň školství prudce poklesla. Vidí to na příkladu maturit. „Když jsem maturoval já, tak byla skutečně výjimka, když někdo maturitu neudělal. A byla to také pro dotyčného velká hanba. A teď? Neodmaturuje přes 20 % studentů a bere se to jako normální záležitost. To je úpadek a dekadence, jinak to nazvat nelze,“ posteskl si.

A svěřil se s tím, že na jeho facebookovou stránku velmi často píše „jedna studentka jedné vysoké školy“. „Moje názory jí konvenují a ona mně napíše, že se jí to líbí, že se mnou souhlasí, ale ať se nezlobím, že to nikdy nesdílí (zprávu od ní si přečtu jenom já, kdežto když sdílí, tak to vidí všichni, kdo si kliknou na mou stránku). A napsala mně také důvod, proč to takto dělá. Bude dělat v příštím roce státnice a bojí se sluníčkářů a podobných profesorů, které zmiňujete! Takhle daleko jsme s naší demokracií došli,“ dodal Veleba.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE.

Česká vláda začne jednat, až se bude blížit průšvih

Paní Skalníková se zase svěřila s pocitem, že se u nás proti uprchlíkům nic nedělá. „Až začneme dělat plot my jako poslední, bude asi pozdě. Když vidím laviny migrantů, co se valí do Evropy, fakt mám strach o naši budoucnost - hlavně našich dětí a vnoučat. Naši představitelé asi nemají pud sebezáchovy,“ vyjádřila své obavy čtenářka.

Veleba s ní souhlasil v tom, že se nic systémového proti migrační invazi nepodniká. „A obávám se, že ani nebude. Pokud se týká EU, tak nic nového, Merkelová si dál blábolí ty své fráze, že to Němci zvládnou, a ostatní se snaží o dílčí opatření,“ uvedl senátor.

Jediná naděje prý je, že až se bude schylovat k průšvihu a budeme přímo ohroženi, tak teprve pak vláda přejde k činům. „Nic jiného jim nezbude, protože příští podzim jsou krajské volby a také se bude volit jedna třetina senátorů. Jedině to je záruka, že něco začnou dělat. Ale nestane se tak dřív než na počátku průšvihu, který se bude týkat už přímo ČR,“ myslí si Veleba.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…