Veleba se na ČT vyjádřil, jak to bylo 17. listopadu: Zeman šel na Albertov a Konvička toho zneužil

20.11.2015 22:59

Senátor Jan Veleba (SPO) a europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se do sebe ostře pustili kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi. Šojdrová konstatovala, že prezident rozděluje společnost – Veleba kontroval, že Miloš Zeman alespoň zůstává v kontaktu s voliči, na rozdíl od Šojdrové. Pár slov přidal i komentátor Práva Alexandr Mitrofanov, podle něhož Zeman usiluje především o znovuzvolení.

Veleba se na ČT vyjádřil, jak to bylo 17. listopadu: Zeman šel na Albertov a Konvička toho zneužil
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se jasně vymezil proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Udělal správně? V pátečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali důrazný obhájce prezidenta senátor Jan Veleba (SPO) a europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Ta patřila ke kritikům vystoupení na Albertově, kde stál i Veleba.

„Pan premiér se vyjádřil naprosto správně a ve správný okamžik,“ zahájila své vystoupení Šojdrová. Posteskla si nad tím, že prezident odsuzoval nálepkování a manipulace, ale přitom stál vedle Martina Konvičky, který přesně toto dělá. „Pan Konvička rozděluje společnost na ty, kdo stojí za ním a preferují bezpečnost, proti těm, kteří bezpečnost opomíjejí,“ uvedla dáma.

Senátor Veleba měl odpovědět na tutéž otázku, ale místo toho zmínil, že kardinál Duka dnes večer odsloužil mši za prezidenta i Českou republiku. Daniel Takáč mu vytkl, že neodpovídá na otázku a senátor se ohradil, že chce odpovědět, ale když nedostává prostor, tak může mlčet. Nakonec doplnil, že prezident vyrazil na Albertov a Blok proti islámu přišel za ním, nebylo to naopak. „Pan Konvička zneužil situace a média mu v tom výrazně pomohla,“ rozčílil se Veleba.

Z jeho úst také následně zaznělo, že prezident neobhajuje fašismus, jak tvrdí ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Proti vystoupení prezidenta původně nebyl ani premiér Sobotka, ale po třech dnech se zřejmě probudil a změnil názor.

Šojdrová s Velebou razantně nesouhlasila. „Jsem proti radikálnímu islámu, ale jsem proti odsuzování liberálního islámu, které provádí pan Konvička,“ rozlobila se dáma. Konvička hlásá, že ti, kteří nejdou s námi, jdou proti nám. „Toto jsou slova, která používal Hitler," pokrařovala v kanonádě politička. Zeman zkrátka neměl vedle Konvičky stát, protože tím mu propůjčil popularitu. Zeman podle europoslankyně dělá přesný opak toho, co činí francouzský prezident Francois Hollande. Ten národ stmeluje, Zeman rozděluje.

Veleba kontroval, že Zeman nepronášel žádná fašizující slova. Pokud to Šojdrová tvrdí, zřejmě jeho projev nečetla. A občané prezidentovi vyjadřují podporu, neboť cítí, že stojí na jejich straně. Naproti tomu premiér Sobotka či europoslankyně kontakt s lidmi téměř ztratili. Těmito slovy Veleba uzavřel své vystoupení.

Komentátor Mitrofanov konstatoval, že obavy lidí jsou oprávněné, ale to, jak s nimi manipuluje Martin Konvička je nepřijatelné. A Zeman stál vedle muže, který mluví o mletí lidí muslimského vyznání. Proč se Zeman staví na pódium vedle tohoto člověka. Miloši Zemanovi jde podle komentátora o znovuzvolení. „Prezident hlásá, co chtějí lidé slyšet. Kdyby u nás lidé byli zeleného smýšlení, tak bude ekolog číslo jedna,“ konstatoval host.

Poukázal také na to, že se proti prezidentovi tentokrát vymezil i poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který jinak patří k prezidentovým nejhlasitějším zastáncům. Nesnáší však nacismus a proto nemůže mlčet k tomu, co předvádí jinak jím uznávaný prezident Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…