Veletrhu IDET 2023 se účastní rekordní počet firem

23.05.2023 10:50 | Komerční článek

Na brněnském výstavišti se od 24. do 26. května 2023 uskuteční 17. ročník mezinárodního veletrhu IDET, který si letos připomíná 30 let od svého prvního ročníku. Jedná se o významnou platformu pro prezentaci českého obranného průmyslu a za dobu své existence si veletrh vybudoval prestižní pozici v prostoru NATO. Současně se konají i veletrhy PYROS a ISET, které se zaměřují na prezentaci požární a bezpečnostní techniky i služeb.

Veletrhu IDET 2023 se účastní rekordní počet firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tank T-90

„Veletrhu IDET se letos účastní rekordní počet vystavovatelů. Výstavní plocha byla dlouho dopředu vyprodána a na návštěvníky tak čeká kompletní přehlídka technologií z obranného a bezpečnostního průmyslu,“ uvedl Michalis Busios, ředitel veletrhu IDET. Celkem se letošních bezpečnostních veletrhů účastní 551 firem z 29 zemí. Svou nabídku budou prezentovat například Agados, Aselsan, BAE SYSTEMS, CROY, CZECHOSLOVAK GROUP, Česká zbrojovka, e.sigma, Elbit Systems, EVPÚ Defence, IAI – Israel  Aerospace  Industries, Lockheed Martin, L.P.P. holding, Nexter Systems, OMNIPOL, PRAGA-Export, Saab Technologies, SKUPINA, STV GROUP nebo SVOS. Chybět nebudou ani státní podniky LOM PRAHA, Vojenský technický ústav, Vojenský výzkumný ústav a VOP CZ. Veletrh nabídne silnou účast německých firem. Představí se BDSV, Diehl Defence, Eurospike, Fischer Panda, Glenair, Karodur-Wirkteller, Krauss-Maffei Wegmann, Mehler Vario System, Nachtsichttechnik Jahnke, Nicomatic, Northrop Grumman LITEF a Sepson. Vystavovatelé dále přijedou například z Francie, Indie, Itálie, Izraele, Japonska, Polska, Rakouska, Spojených států amerických, Švédska, Turecka, Ukrajiny nebo Velké Británie.
 

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí
„IDET je také důležitým místem pro navazování mezinárodní spolupráce. Veletrh navštíví řada zahraničních delegací, například z Argentiny, Brazílie, Bulharska, Egypta, Ghany, Izraele, Mexika, Nigérie, Pákistánu či Velké Británie,“ doplnil Busios.
 
Odborným partnerem veletrhu IDET je tradičně Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP ČR). „Asociace má na veletrhu IDET jako již tradičně společný stánek s partnerskou slovenskou asociací ZBOP a letos přivítáme také partnerskou asociaci z Ukrajiny. Mám velkou radost, že díky AOBP bude už podruhé na veletrhu vystavovat řada začínajících a inovativních českých firem, a to v rámci AOBP Start-up Innovation Pavilion. Letos to bude šest start-upů. Jako spoluorganizátoři veletrhu zároveň budeme koordinovat účast oficiálních zahraničních delegací ve stáncích českých firem a těšit se můžete i na společný odborný seminář pořádaný AOBP spolu s Českým optickým klastrem,“ řekl Jiří Hynek, prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.
 
Ministerstvo obrany a Armáda ČR se letos představí s expozicí, která je tematicky zaměřena na 30 let od založení armády. Návštěvníci uvidí rozdíl mezi starší a novou technikou i vybavením, což jim umožní získat lepší představu o tom, jak se armáda za posledních 30 let změnila. Mezi vystavenými exponáty budou například protichemické vozidlo BRDM-2, které bylo používáno během války v Zálivu, a jeho moderní nástupce IVECO LOV CBRN. Zájemci uvidí také protiletadlové komplety STRELA S2-M a moderní RBS-70NG, velitelsko-štábní vozidlo R-5M Bečva na podvozku BVP-1 a oproti němu kolové obrněné vozidlo velitelsko-štábní TITUS. Na venkovní expozici se představí jeden z nejnovějších a nejvíce sledovaných přírůstků v rámci armádní techniky, a to hlavní bojový tank Leopard 2A4, který zde bude umístěn hned vedle tanku T-72 M1. Z nových akvizic budou na venkovní ploše k vidění také mobilní rušič STARKOM na podvozku Tatra či 3D radiolokátor MADR. Technologický pokrok bude ukázán také v expozici ručních zbraní, kde budou vedle sebe vystaveny nejnovější modely útočných pušek BREN II, včetně příslušenství, a původní československá SA vz. 58. Součástí vnitřní expozice budou také vitríny ukazující vývoj uniforem a výstrojních doplňků české armády za posledních 30 let.
 
 
Ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky se po úspěšné premiéře vrátí projekt Start-up Innovation Pavilion, který nabídne možnost seznámit se s nabídkou inovativních start-upů v oblasti obrany a bezpečnosti. Svá řešení představí A4 Conti, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest (TECH4LIFE Hub), ATHEX Technology, Grant Detection, OteSpace a SPACEKNOW. Chybět nebude ani ocenění Zlatý IDET pro nejlepší exponáty veletrhu.  
 
Lákadlem bezpečnostních veletrhů je venkovní IDET ARENA, tedy terénní polygon pro dynamické ukázky vojenské, hasičské a policejní techniky. Kromě polygonu je připravován i další doprovodný program. Po celou dobu konání veletrhu se budou odehrávat dvě významné konference – International Conference on Military Technology a International Conference Defence & Strategy.
 
Souběžně s veletrhem IDET se konají také Mezinárodní veletrh požární techniky a služeb PYROS a Mezinárodní veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET. Jde o jedinečnou příležitost pro prezentaci všech složek integrovaného záchranného systému. V pavilonu F se budou prezentovat Hasičský záchranný sbor ČR, Policie ČR, Celní správa ČR, Správa státních hmotných rezerv ČR, Vězeňská služba ČR i Městská policie Brno. Z firem nebude chybět například TATRA TRUCKS, THT Polička nebo Truck Servis Čáslav. Česká rodinná firma Hraspo ve spolupráci se společností MEIKO na veletrh PYROS přináší revoluční technologii TopClean M pro spolehlivé čištění a dezinfekci techniky ochrany dýchacích cest.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…