Velké problémy velké finanční skupiny. Tady i na Slovensku. Hovořili jsme s advokátem

23.09.2020 17:50

Na základě mediálních informací z posledních dnů se finanční skupina Arca Investments, a.s. (Arca) dostala do finanční krize a dle vyjádření předsedy představenstva této společnosti Rastislava Veliče je poměrně zřejmé, že bez rychlého zásahu nového investora se skupina dostane dříve či později do insolvenčního řízení na Slovensku a zřejmě i v České republice. K výše uvedené situaci bylo rovněž zveřejněno, že J&T Banka, společnost Gomanold a investiční skupina Natland chystají nabídku pomoci držitelům směnek vystavených společností Arca.

Velké problémy velké finanční skupiny. Tady i na Slovensku. Hovořili jsme s advokátem
Foto: Langmeier & Co., advokátní kancelář
Popisek: JUDr. Jan Langmeier

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
„Naše advokátní a insolvenční kancelář byla oslovena s žádostí o právní stanovisko k této zatím blíže nedefinované nabídce pomoci, které bychom tímto rádi publikovali. S ohledem na nedostatek bližších informací se lze vyjádřit zatím pouze velmi obecně, a to zejména k předpokládanému vývoji finanční krize skupiny Arca," informoval redakci Jan Langmeier z advokátní kanceláře Langmeier & Co.

Pokud bude podle jeho slov zahájeno insolvenční řízení, ať už v České republice či na Slovensku, dojde k reorganizaci celé skupiny, případně ke konkurzu. 

To zjednodušeně znamená, že buď projde tato skupina očistným procesem, jehož součástí bude nejspíše částečný odpis pohledávek (zejména nezajištěných, jako jsou pohledávky ze směnek), případně dojde k situaci, kdy budou prodávány jednotlivé podniky této skupiny. V rámci konkurzu by pak nepochybně došlo k prodeji jednotlivých podniků skupiny, jakož i dalšího majetku a činnost skupiny by byla ukončena. Z výtěžku zpeněžení by pak byli uspokojováni jednotliví věřitelé.

Zároveň platí, že o tom, jakou cestou bude řešeno insolvenční řízení, tedy zda cestou reorganizace či konkurzu, rozhodují jak zajištění, tak i nezajištění věřitelé.

„S ohledem na uvedené se tedy domníváme, že případná nabídka pomoci ze strany J&T Banky, společnosti Gomanold či investiční skupiny Natland bude patrně zatížena výše nastíněným konfliktem zájmů. Vzhledem k tomu, že již některé věřitele ve vztahu ke skupině Arca zastupujeme, je naším cílem sdružit co nejširší okruh drobných nezajištěných věřitelů, abychom tak mohli společně docílit narovnání jinak nerovného postavení drobných věřitelů v rámci budoucích insolvenčních či jiných soudních řízení se skupinou Arca a dosáhnout tak co nejvyšší míry uspokojení jejich pohledávek. Čím více těchto nezajištěných věřitelů bude vystupovat společně, tím větší bude mít jejich hlas váhu," přiblížil také advokát a insolvenční správce Jan Langmeier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…