Velké sólo Andreje Babiše: Ani jednoho uprchlíka. ČR by neměla respektovat rozhodnutí Evropské komise! A tato ministerstva bych sloučil nebo zrušil...

08.08.2016 16:30

Z PROFILŮ Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil k otázkám čtenářů. Mimo jiné se hovořilo nejen o převratu v Turecku, ale i o uprchlické krizi.

Velké sólo Andreje Babiše: Ani jednoho uprchlíka. ČR by neměla respektovat rozhodnutí Evropské komise! A tato ministerstva bych sloučil nebo zrušil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Vy máte jako vláda mandát od parlamentu na schvalování dohod s tureckým prezidentem Erdoganem o imigrantech? Kdy to předložíte parlamentu k projednání a na jakém základě jste to vymyslel?“ zeptal se čtenář.

„Vládě k mezinárodní politice neschvaluje mandát Poslanecká sněmovna. Pokud se bavíte o dohodě s Tureckem, tak Sněmovna v nezávazném usnesení odmítla zavedení bezvízového styku s Tureckem, jak vyplývá z dohody mezi EU a touto zemí ohledně migrace. Jenže toto usnesení Sněmovny bylo k dohodě, která už byla uzavřena. Těžko mohla vláda měnit dohodu, která už byla uzavřena na úrovni všech 28 členských zemí Evropské unie,“ zmínil Babiš. Následně znovu zopakoval, že poté, co se v současné době děje v Evropě, jasně říká, že v České republice nechce ani jednoho uprachlíka. „A to ani dočasně. Nebo snad někomu přijde normální, že v Evropě neúspěšní žadatelé o azyl a imigranti brutálně zavraždí starého kněze nebo těhotnou ženu?“ ptal se.

Zároveň si posteskl nad tím, že na žalobu vůči Evropské unii kvůli kvótám je už pozdě. „Na druhou stranu říkám, že v EU se občas nerespektují rozhodnutí Komise EU ze strany členských států. Česká republika by se tedy měla v tomto případě zachovat obdobně a odmítnout přijímání uprchlíků. Otázkou samozřejmě zůstává, co udělal náš ministr vnitra, aby zabránil tomu, že naší zemi byly kvóty vnuceny?“ rýpl si Babiš do ministra vnitra Chovance (ČSSD). 

„Podle mě je primární povinností každého politika nejprve reagovat na potřeby a obavy občanů své země, postarat se o jejich bezpečnost. A to i přesto, že to je v rozporu s rozhodnutím Rady Evropské komise. A to i za cenu eventuálních sankcí. Já osobně se sankcí nebojím. Nemohou nastat, protože samotné kvóty jsou nesmyslné a absurdní. A i kdyby náhodou nastaly, tak by se Česká republika měla rozhodnutí Evropské komise bránit a podat na ni žalobu kvůli případným sankcím. Z hlediska přístupu k migraci bychom si měli brát příklad z Maďarska a Slovenska,“ sdělil dále.

„Svými koaličními partnery jsem ale byl označen za populistu, který pouze využívá celou krizi k vlastnímu zviditelnění před krajskými volbami. To je ale úplný nesmysl. S volbami to nemá nic společného a své názory na uprchlickou krizi neměním,“ poznamenal dále Babiš s tím, že uprchlické kvóty odmítá od začátku. 

„Na rozdíl od pana premiéra nebo ministra vnitra nejezdím do Bruselu vyjednávat otázky spojené s migrační krizí. Já se v EU zabývám jen otázkami financí, a to celkem úspěšně. Za dva roky jsem prosadil to, že Evropská komise předloží na základě naší snahy legislativní návrh pilotního projektu reverse charge pro Českou republiku. V případě migrační krize bychom se měli chovat obdobně a předložit své návrhy a ty prosazovat stejně tvrdě, jako v případě reverse charge,“ doplnil. Dle svých slov totiž přestal věřit v úspěšnou integraci, v multikulturalismus.

„Podívejte se, do jaké situace se dostávají země, které mají s přistěhovalci z jiných kontinentů mnohaleté zkušenosti. Přistěhovalecké kvóty i přijetí 80 uprchlíků proto podle mě musíme znovu projednat, ale tentokrát ne na vládní úrovni, ale na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny s cílem vládu zavázat k jejich odmítnutí,“ sdělil Babiš. Dle jeho názoru omlouvat teroristické činy šikanou či psychickými problémy hraničí s šílenstvím.

„Je neuvěřitelné, když teď vidíme, že politici ve Francii a v Německu jsou schopni některá rozhodnutí přijmout až po neskutečně tragických událostech. Francouzi začínají vést debatu, že by do mešit neměly chodit peníze z ciziny, zejména Saúdské Arábie. Němci mluví o problému islámské radikalizace a přehodnocují integraci,“ sdělil Babiš. Závěrem uvedl, že si myslí, že jediným možným řešením v současné době je, aby Poslanecká sněmovna svým usnesením zavázala vládní kabinet k odmítnutí kvót. „A aby jednou provždy přestal poslouchat diktát z EU,“ uzavřel.

  • Celá otázka i odpověď ZDE

Obšírně Babiš odpověděl i na otázku dalšího čtenáře ohledně údajně vznikajícího ministerstva pro předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. „Nemáme těch ministerstev už dost? Stačí se podívat, kolik státních úředníků máme, občany už nebaví platit další byrokraty. Máme státních úředníků 7x více než Velká Británie a proč? Proč to šlo doposud bez ministerstev a teď jich máme tolik? Nechcete naopak některá ministerstva zrušit?“ otázal se čtenář.

„To, že stát nefunguje, říkám neustále. Přiznávám, že jsme do toho šli na začátku vládnutí trochu naivně. Pokud bychom skutečně o příští vládě vyjednávali, tak samozřejmě budeme mnohem obezřetnější a hlavně podstatně zkušenější. Na začátku jsme věřili, že jsme na jedné lodi, a hlavně jsme byli nepřipravení, sháněli jsme lidi na jednotlivé posty na poslední chvíli. Nezapomínejte, že to byly předčasné volby, které nikdo nečekal,“ zmínil úvodem Babiš s tím, že slučování ministerstev se tak hnutí ANO nepodařilo prosadit. 

„Každopádně plán pro příští volební období máme celkem jasný. Pokud by měl stát fungovat efektivně, tak by se mělo sloučit ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí, možná by bylo dobré sloučit ministerstvo dopravy a průmyslu a obchodu a třeba si nejsem jist, jestli resort kultury má mít samostatný úřad. V reálném vládnutí se ztrácí hrozně moc času při meziresortních vyjednáváních, tak je podle mě čas uvažovat nad tím, jak resorty zracionalizovat a najít v nich synergie, úspory a ušetřené peníze použít na investice do infrastruktury a služeb veřejnosti,“ uzavřel Babiš se souhlasem ohledně přebujelé byrokracie v našem státě.

  • Celá otázka i s odpovědí ZDE

Na kritiku čtenářky, že víc povídá, než pracuje, se Babiš bránil výčtem úspěchů, které se za jeho vlády povedly. A pohovořil také o poslankyni Kristýně Zelienkové, která z obdobných důvodů, jaké uvádí čtenářka, dle svých slov z hnutí odešla. „Myslím si, že její kandidatura za hnutí ANO byla omylem, protože měla od samého začátku blíže ke Kalouskovi a TOP 09 než k našemu hnutí.“ 

„Přiznám se, že naše nezkušenost s politikou způsobila například to, že se zrušily poplatky u lékaře, které měly regulační efekt a vedly k tomu, že se lékařská péče nezneužívala v takovém množství,“ zmínil v odpovědi také to, čeho lituje. 

  • Celá otázka i s odpovědí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…