Velký výsměch Obamovi a veselé historky s Putinem. George Bush se ukázal světu v plné formě

28.04.2015 19:27

Bývalý americký prezident George W. Bush se na setkání se židovskými sponzory republikánů nebývale opřel do Baracka Obamy. Prohlásil o něm, že v otázce jednání o íránském jaderném programu je velmi naivní, a kritizoval také způsob vedení války s Islámským státem.

Velký výsměch Obamovi a veselé historky s Putinem. George Bush se ukázal světu v plné formě
Foto: repro youtube, tan
Popisek: 44. prezident Spojených států amerických Barack Obama

Bush přitom svého nástupce v prezidentském úřadu veřejně kritizuje jen zřídka. Na sobotním setkání v Las Vegas však učinil výjimku. „Írán má nového prezidenta Hasa Rúháního, který vypadá uhlazeně. Ale stejně se člověk musí ptát, jestli reprezentuje novou politiku, či jen v Íránu vyměnili mluvčího,“ poznamenal Bush a zpochybnil Obamův plán zrušit sankce s tím, že by se mohly opět obnovit, kdyby Írán porušoval dohody. „Dohoda s Íránem v současném znění představuje vážné ohrožení naší národní bezpečnosti. Myslíte si, že teď vládne na Blízkém východě chaos? Počkejte si, jaké to bude za pár desítek let. Nějak tak se dívá na dohodu většina Američanů,“ uvedl Bush.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Poté se bývalý americký prezident pustil do Obamy kvůli jeho strategii v boji proti Islámskému státu. Opakoval při té příležitosti názor senátora Lindseyho Grahama, podle kterého bylo Obamovo rozhodnutí stáhnout americká vojska z Iráku v roce 2011 strategickou chybou. Dohodu s iráckou vládou o stažení vojsk sice podepsal již samotný Bush, ale ten tehdy uvažoval o vyjednání nového statusu armády, aby mohla v zemi setrvat i po roce 2011. „Vzestup Islámského státu považuji za druhé dějství al-Káidy. Teroristé si pouze změnili své jméno, ale stále činí to samé. Vraždí nevinné lidi. Nyní z těchto poprav dokonce dělají filmové záběry a posílají je médiím,“ podivoval se Bush.

„Obama sice slíbil rozdrtit Islámský stát, ale nikde jsem neviděl žádnou strategii, která by k tomuto cíli vedla. Když chcete být prezidentem činu, tak musíte prezentovat jasný a konkrétní plán. Pokud něco veřejně deklarujete, musíte to myslet vážně,“ konstatoval exprezident Spojených států a vyjádřil se také ke svému „starému příteli a rivalovi“ Vladimiru Putinovi. „Miluje moc a hrozně rád vyhrává. K tomu mám jednu historku. V Bílém domě viděl mého psa Barneyho, a když jsem naopak já přijel do Moskvy, tak mi hned ukazoval svého psa a říkal, že je mnohem větší a rychlejší než Barney,“ konstatoval Bush s nadsázkou a v podobném duchu přidal i svůj názor na Putinovu vysokou domácí popularitu. „Ta se odvíjí od skutečnosti, že kontroluje média. Že já jsem si nekoupil NBC News, mohl jsem být také tak oblíbený!“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…