Velmi drsné varování z Izraele: Můžeme zabít Asada, pokud...

08.05.2018 12:48

Na Blízkém východě se přiostřuje. Napětí mezi Sýrií a Íránem na jedné straně a Izraelem na straně druhé hrozí přerůst ve větší konflikt. Pokud by Írán zaútočil na Izrael ze syrského území, je židovský stát připraven zlikvidovat prezidenta Sýrie Bašára Asada. Alespoň to tak vidí izraelský ministr energetiky Yuval Steinitz.

Velmi drsné varování z Izraele: Můžeme zabít Asada, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Jak informoval izraelský server Times of Israel, Steinitz se v pondělí nechal slyšet, že taková situace by nastala v případě, že by syrský režim nedokázal Íránu zabránit v útoku na Izrael ze syrského území. Varování přišlo v době, kdy Írán údajně zvažuje odvetné útoky vůči Izraeli. Ten měl, dle tvrzení íránských a ruských zdrojů, v nedávné době podniknout několik náletů vůči íránským základnám na území Sýrie. Během útoků zahynulo sedm členů íránských revolučních gard.

V neděli Izrael vydal varování, že Írán zvažuje odvetu za tyto útoky. Íránská odpověď by mohla přijít v podobě raket vypálených na vojenské cíle v severním Izraeli. „Pokud Asad nechá nadále Íránce působit na syrském území, měl by vědět, že si podepisuje vlastní rozsudek smrti a že to bude jeho konec,“ zní přesné vyjádření Yuvala Steinitze. Izraelský ministr energetiky podotýká, že jde čistě o jeho osobní názor. „Asad nemůže jen tak v poklidu sedět ve svém paláci a rehabilitovat svůj režim, zatímco se Sýrie promění v základnu, ze které bude útočeno na Izrael. Je to velmi jednoduché,“ dodal Steinitz, který je zároveň i členem izraelského bezpečnostního kabinetu.

  • Původní zdroj ZDE

Teherán vyhrožuje Izraeli odvetou od náletu na leteckou základnu Tijas 60 kilometrů od Palmýry, při kterém zemřelo sedm členů íránských revolučních gard. Ačkoli Izrael odmítl komentovat svou případnou účast na útoku, všeobecně je mu tento čin připisován. Jedná se o stejnou základnu, ze které měl v únoru vzlétnout íránský dron, který letěl na izraelské území. Dron byl sestřelen vzdušnou obranou. Izraelské úřady posléze informovaly, že nesl výbušniny. K napjatým vztahům se váže i další nálet z konce dubna, kdy bylo ve městě Hamá zabito kolem pětadvaceti íránských vojáků, včetně několika důstojníků. I tento útok je připisován Izraeli.

V neděli večer takřka veškerá média v Izraeli informovala o íránském plánu na vojenskou odpověď, realizovanou z území Sýrie. Kromě íránských revolučních gard by se odvety měli účastnit i bojovníci Hizballáhu a lokálních šíítských milicí. Varování přišlo jen krátce po veřejném vystoupení izraelského premiéra Benjamina Netanjahu, který v televizi promluvil o íránském porušování jaderných dohod.

„Každý musí pochopit, že existují určité hranice. Pokud někdo chce zajistit Asadovo přežití, měl by mu poradit, aby se vyvaroval útoků raketami a drony proti Izraeli,“ řekl Steinitz. Izraelský premiér Netanjahu se má ve středu potkat v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a situaci s ním osobně vyřešit. Lze očekávat, že se na nejsilnějšího podporovatele Asadova režimu pokusí vyvinout tlak. „Asad buď může Íráncům umožnit, aby do Sýrie přivezli rakety, drony a systémy protivzdušné obrany, nebo tomu může zabránit. Pokud k tomu svolí, měl by vědět, že to bude za určitou cenu,“ pokračoval Steinitz a dodal, že není v zájmu Izraele vést válku s Íránem, nebo kýmkoli jiným.

„Nemůžeme ho ale nechat, aby ze Sýrie udělal základnu pro revoluční gardy. Co se stalo v Libanonu s Hizballáhem je špatné samo o sobě. Pokud nezastavíme íránské zapouštění kořenů v Sýrii, získáme něco mnohem horšího, než Hizballáh,“ nechal se slyšet Steinitz s narážkou na nedělní volby v Libanonu, kde podle předběžných výsledků vyhrál právě radikální Hizballáh.

Benjamin Netanjahu se nechal slyšet, že netouží po konfliktu s Íránem, ale pokud by k němu mělo dojít, tak raději dříve, než později. „Jsme odhodláni zabránit íránskému rozpínání, i za cenu konfrontace. Nechceme napětí eskalovat, ale jsme připraveni na všechny eventuality,“ prohlásil na posledním zasedání izraelského kabinetu. Dodal také, že Írán je nyní schopen zaútočit přímo na Izrael z území Sýrie. „V posledních měsících přesunuly revoluční gardy do Sýrie značné množství pokročilých zbraňových systémů, včetně raket země-země, ozbrojených dronů a protileteckých baterií, které ohrožují naše stíhačky,“ vysvětlil Netanjahu. Premiérova slova podpořil minulý měsíc izraelský ministr obrany Avigdor Liberman, který potvrdil připravenost Izraele zaútočit na Írán. „Pokud zaútočí na Tel Aviv, udeříme na Teherán,“ řekl Liberman.

Navíc se blíží ještě jedno důležité datum. Americký prezident Donald Trump musí do 12. května rozhodnout o budoucnosti Obamovy jaderné dohody s Íránem, o které v minulosti opakovaně vyjadřoval pochybnosti. V sobotu varoval francouzský prezident Emmanuel Macron, že odstoupení od dohody by mohlo vést k válce. Izrael považuje Írán za svého hlavního rivala v regionu. Z Izraele opakovaně vychází prohlášení o připravenosti židovského státu použít v případě nutnosti silové prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…