Velmi netradiční role Václava Vydry. Podívejte se na VIDEO, které cílí na Senát

10.07.2017 16:31

„Podle mne to je vtipný klip, není zač se stydět!“ říká herec Václav Vydra, který natočil video, díky němuž chce podpořit kampaň obránců zvířat. Jenže v klipu si hraje na supermana, akčně telefonuje, hlídá ostřížím zrakem počítače před sebou a také léta nad střechami. Přesně jako fiktivní akční hrdina komiksových a později i filmových příběhů. To všechno dělá herec prý proto, aby oslovil senátory, kteří mají za týden hlasovat o zákazu kožešinových farem. „Je mi jasné, že bychom měli omezit nesmyslnou nadspotřebu toho, co nutně nepotřebujeme k životu,“ vysvětluje k tomu Vydra, který je známým milovníkem koní.

Velmi netradiční role Václava Vydry. Podívejte se na VIDEO, které cílí na Senát
Foto: Martin Kovář
Popisek: Herec a chovatel koní Václav Vydra

Tak tomu neuvěříte! Do Kameňáku kdysi natáčel prý zcela nahý postelové scény s hereckou kolegyní Janou Paulovou a teď se neohroženě vrhá do zachraňování. Herec Václav Vydra totiž ve své nové roli létá jako superman. A také pomáhá tam, kde se naskytne nouze.

„Tohle je Supervydra! Pomáhá všude tam, kde je pácháno bezpráví na zvířatech. Za den je schopen odeslat až 3583 emailů a vyřídit 418 telefonátů. Když je potřeba, neváhá ani vteřinu a letí zachraňovat svět... Jenže Supervydra neexistuje! Lišky a norci v klecích právě teď potřebují vás!“ zní ve videu, v němž se herec nejen chová jako známá figurka supermana, ale také tak i vypadá. Modrý trikot s červeným logem na prsou jistí dokonce i známý hermelínový plášť na zádech, který má zobrazovat právě kožešinu, do níž se lidé v zimě odívají.

„Probuďte v sobě zvířecího superhrdinu a zastaňte se lišek a norků. Napište výzvu senátorům na www.vyzvasenatorum.cz. Ještě není vyhráno a právě teď jde o hodně!“ nabádá dále v klipu nový hrdina „Supervydra“ s tím, že příslušný zákon byl v červnu schválen ve Sněmovně a za týden o něm bude hlasovat Senát. A pokud jej vrátí zpět poslancům, může se stát, že se již před volbami nestihne projednat a tím pádem takzvaně spadne pod stůl. To ale Václav Vydra rozhodně nechce.

Videoklip s Václavem Vydrou jako Supervydrou

Nechceme tady přece zůstat sami!

„Během mého života začínám být čím dál tím víc přesvědčen o tom, že pokud nechceme jako lidský druh zůstat na tomhle světě sami, je nezbytně nutné, abychom se začali chovat s úctou, láskou a pochopením i ke všem ostatním tvorům, kteří s námi tuto planetu obývají,“ napsal ParlamentnímListům.cz v této souvislosti herec, jenž je právě na zahraniční dovolené.

Pravé kožešiny podle něj ke svému životu vůbec nepotřebujeme.

„Nás lidí je neustále čím dál víc a máme čím dál větší potřeby a požadavky. V tomto směru opravdu neznám řešení. Ale je mi jasné, že bychom měli omezit nesmyslnou nadspotřebu zvlášť toho, co nutně nepotřebujeme k životu a co jiným tvorům způsobuje utrpení. Křiklavý příklad je třeba právě chov kožešinových zvířat v podmínkách, které nejsou ničím ospravedlnitelné. Jednoduše řečeno, nechci z tohoto důvodu nosit kožešiny. A budu rád, když senátoři podpoří zákon, který už prošel Parlamentem a Česká republika se tak zařadí po bok zemí, které se v tomto směru rozhodly jít příkladem. I proto jsem kývl na nabídku podpořit kampaň Obránců zvířat a natočil, dle mého názoru, vtipný klip, který má tuto kampaň podpořit a zviditelnit zmíněný problém. Rozhodně se není zač stydět!“ ospravedlňuje se za dílko Vydra a také nabádá senátory, aby věděli, které tlačítko mají při hlasování zmáčknout:

„Měl jsem ohromnou radost, když jsem se dozvěděl, že poslanci konečně schválili zrušení kožešinových farem. Zvířata pro mě hodně znamenají a těžce se smiřuji s tím, co musejí lišky a norci na těchto místech prožívat. Každý, kdo se těm zvířatům v klecích podívá do očí, musí vidět, že takto žít a umírat nechtějí. Záleží mi na tom, aby zákon prošel i Senátem, aby nebyl pod různými záminkami vrácen zpět do Sněmovny s rizikem, že se k němu poslanci třeba již vůbec nedostanou. Přeji těm, kteří o tom rozhodují, hodně štěstí a odvahy!"

O zákazu kožešinových farem bude Senát rozhodovat na schůzi, která začne 19. července. Poslanci zákon schválili 7. června s tím, že zákaz kožešinových farem by měl platit nejpozději od konce ledna 2019. Poslanci si vybírali z několika pozměňovacích návrhů, kdy přesně budou kožešinové farmy zakázány. Přijatá verze zákona má zároveň umožňovat chovatelům zažádat si o opodstatněné finanční kompenzace.

Věšeny za ocas a týrány elektrodami

Ročně je zatím v České republice usmrceno 20 tisíc norků a lišek a to na devíti kožešinových farmách. V březnu zveřejnili Obránci zvířat spolu s Českou televizí šokující záběry ze zabíjení lišek a norků na dvou českých kožešinových farmách, jejichž pravost potvrdili sami dotčení chovatelé. Lišky jsou v záběrech věšeny za ocas a následně je jim vsunuta jedna elektroda do tlamy a jedna do konečníku.

Norci jsou házeni do dřevěné plynové komory, která je napojena na výfuk traktoru. S ním se pak jezdí po farmě, než se norci udusí. Právě tyto záběry přesvědčily mnohé poslance, aby přehodnotili názor a zákaz kožešinových farem podpořili.

„Takové jednání se neslučuje s etickými standardy 21. století. Vyzýváme senátory, aby schválenému zákonu nekladli další překážky a Česká republika se tak brzy mohla zařadit po bok rostoucího počtu zemí, které kožešinové farmy odkázaly na smetiště dějin,“ řekl před časem k problému předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka, který kampaň za zákaz kožešinových farem vede již od roku 2015.

Kožešinové farmy byly postaveny mimo zákon již v 10 evropských zemích. Tak třeba v Rakousku, v Německu, ve Velké Británii, v Nizozemí, ve Švýcarsku a ve Slovinsku.

V rámci kampaně za zákaz kožešinových farem měl spolek Obraz – obránci zvířat na Malostranském náměstí po celý měsíc umístěnou klec, do níž si kdokoliv z příchozích lidí mohl vlézt.

„Zkusil si někdo z vás, dámy a pánové, na chvíli vlézt do klece, která je teď na Malostranském náměstí? Já ne, protože nejsem masochista a dovedu si živě představit, co zvířata v takové kleci celý život prožívají. Ale mohli bychom to zkusit. Musíme přece vědět, co zvířata prožívají, taková liška nebo norek, kteří tam jsou chovaní jenom kvůli prostopášnosti, rozkoši nebo nesmyslné parádivosti,“ podotkla k tomu ve svém projevu Kristýna Zelienková z TOP 09. Ona a dalších 50 poslanců napříč politickým spektrem (např. Robin Böhnisch - ČSSD, Jiří Koubek - TOP 09/STAN, Jiří Junek - KDU-ČSL, Jiří Dolejš - KSČM, Martin Komárek - ANO, Roman Sklenák - ČSSD, Miroslav Kalousek - TOP 09) byli totiž předkladateli příslušné normy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

18:25 Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

Velmi emotivně vystoupila na dnešním brífinku šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. …