Velvyslanec měl pokyn odejít při Putinově projevu na Rudém náměstí, uvedl Kulhánek

31.05.2021 9:25

Šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD) v rozhovoru pro MF Dnes prozradil, že s ohledem na kauzu Vrbětice nebylo snadné rozhodnout o tom, zda se má český velvyslanec v Moskvě zúčastnit oslav 76. výročí konce druhé světové války. Velvyslanec v této věci dostal speciální pokyn. Kulhánek zmínil také vyhoštění desítek ruských diplomatů a to včetně pracovníků ruské střední školy přidružené k velvyslanectví.

Velvyslanec měl pokyn odejít při Putinově projevu na Rudém náměstí, uvedl Kulhánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek v rozhovoru pro MD Dnes prozradil, že se český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka sice měl zúčastnit oslav 76. výročí konce druhé světové války, Československo bylo jednou ze zemí, kterou Sověti spolu s Američany osvobodili, ale měl nařízeno během projevu ruského prezidenta Vladimira Putina odejít, pokud ruský prezident jakkoli zmíní kauzu Vrbětice.

V roce 2014 ve Vrběticích zemřeli dva čeští občané. Podle informací českých tajných služeb stáli za výbuchem dva agenti ruské armádní rozvědky.

„Musím přiznat, že to nebylo jednoduché rozhodování. Jsem ale zastáncem toho, že by se historie neměla míchat s aktuální politickou situací. Té přehlídky se ale zúčastnili všichni zahraniční velvyslanci kromě Baltu, kteří tam ale nejezdí tradičně. Účastnil se i velvyslanec Bulharska, které zaznamenalo stejnou sérii výbuchů. Účast velvyslance Pivoňky se týkala jen připomenutí historické události a obětí nejen ruských, ale i Čechoslováků, kteří působili po boku Rudé armády. Dnes už mohu prozradit, že byl velvyslanec instruován, aby v momentě, kdy by v projevu prezidenta Putina zaznělo něco ke kauze Vrbětice či proti České republice, okamžitě odešel,“ prozradil Kulhánek.

Ministr v rozhovoru potvrdil, že počítá s odjezdem všech ruských diplomatů tak, aby se počty pracovníků na obou ambasádách srovnaly. Vše v reakci na kauzu Vrbětice. Pokud jde o střední školu při ruském velvyslanectví, ta podle mezinárodních dohod nespadá pod diplomatické služby, takže ruská strana musí s českým Ministerstvem školství debatovat o tom, jak pro svou školu získat stejné podmínky, jaké mají všechny ostatní zahraniční školy působící v Česku.  

Zdůraznil také, že celá EU i NATO Česko v kauze Vrbětice podpořily. To, že nedošlo k masivnímu vyhošťování ruských diplomatů, jako po britsko-ruské aféře Skripal, Kulhánka příliš nepřekvapilo.

„Když řekli Bulhaři, že jim GRU také vyhazovala muničáky do povětří, jaké bylo vyhošťování? Nezapomínejme, co se stalo bezprostředně po oznámení kauzy Vrbětice. Nejsme jaderná velmoc, neřešíme zásadní zahraničněpolitické záležitosti, prostě tak to je. Hned ale následovala ostrá prohlášení a předvolávání ruských velvyslanců od jednotlivých zemí. Měli jsme prohlášení celé Evropské unie, NATO, visegrádské čtyřky. Vezměte si také, že po Salisbury jsou mnozí s Rusy na striktní paritě a už není moc koho vyhošťovat,“ upozornil Kulhánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…