Velvyslanec při EU by si přál vyšší českou účast v eurovolbách

04.01.2019 22:36

Český velvyslanec při Evropské unii Jakub Dürr by si přál zvýšení účasti v evropských volbách proti roku 2014, kdy přišlo hlasovat 18,2 procenta Čechů. Od hlasování očekává zásadnější změny v rozložení sil v Evropském parlamentu a je podle něj možné, že se vytvoří jiná většinová koalice než obvyklá spojenectví evropských lidovců se socialisty nebo s liberály. Podle politologů by v Evropském parlamentu mohly posílit nacionalistické strany.

Velvyslanec při EU by si přál vyšší českou účast v eurovolbách
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

„Jakýkoli posun od 18,2 procenta nahoru je jenom a jenom pozitivní a musí nastat. Doufám, že kampaň se povede dostatečně zajímavě, intenzivně a bude dostatečně fundovaná a věcná, aby přiblížila Evropu v hlavních parametrech českým voličům,“ řekl Dürr. Podle něj je třeba v Česku více zviditelnit evropské politiky, kteří ovlivňují každodenní život občanů.

Velvyslanec ale zároveň uvedl, že neočekává, že by výsledek voleb rozhodl pouze postoj stran k evropským tématům. Připomněl, že tomu tak nebylo ani v minulosti. „Tipl bych si, že to bude jako většinou – míra domácí atmosféry a spokojenosti s domácí politikou, vyjádření podpory vládě nebo naopak protest proti ní ovlivňuje výsledky voleb do velké míry,“ řekl.

Rozložení sil v Evropském parlamentu se podle Dürra zásadně změní. Nabízí se podle něj otázka budoucnosti frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), která kvůli vystoupení Británie z EU přijde o britské poslance, kterých je nyní 19 z celkem 72 členů parlamentní frakce. Z českých stran patří do ECR občanští demokraté.

Otázkou také je, zda lidovci a socialisté, případně liberálové dokážou získat v Evropském parlamentu většinu, nebo se budou hledat netradiční spojenectví. „Jestli bude docházet k podobnému fenoménu v Evropském parlamentu jaký vidíme v některých členských státech, tedy vytváření širokých proevropských platforem nebo široké platformy demokratických stran proti vyzyvateli ze strany radikálnější části politického spektra,“ řekl Dürr.

Vytvoření nové většiny v Evropském parlamentu bude mít podle velvyslance vliv i na sestavování nové Evropské komise, jednání o budoucím šéfovi evropské diplomacie nebo výběr nového předsedy evropských summitů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…