Velvyslanec v Kábulu: Pálili jsme dokumenty. Rozbíjeli jsme věci

25.08.2021 8:57

Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun má za to, že Česko i nadále musí udržovat kontakty s Afghánistánem i když tam teď vládne Tálibán. Sáhl k citátu čínského myslitele Sun-C, který již před víc než 2500 lety napsal „Měj k sobě blízko svého přítele a ještě blíže svého nepřítele“. V rozhovoru pro Lidové noviny naznačil, že má jisté pochopení pro vojáky, kterým se nechtělo nasazovat život za vládu v Kábulu. Dvacet let působení NATO v této zemi se ale podle Balouna tak či tak projeví na afghánské společnosti.

Velvyslanec v Kábulu: Pálili jsme dokumenty. Rozbíjeli jsme věci
Foto: FB Andrej Babiš
Popisek: Premiér Andrej Babiš, velvyslanec Jiří Baloun a ministr zahraničí Jakub Kulhánek drží českou vlajku, zachráněnou z Afghánistánu

Jiří Baloun se před pár dny vrátil do České republiky z Afghánistánu, odkud odletěl narychlo v jednom ze tří českých letadel, která evakuovala české pracovníky a jejich spolupracovníky poté, co moc v zemi znovu převzalo radikální hnutí Tálibán.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

„Vešel v platnost plán okamžité evakuace. Začnete postupovat dle něj, pokud to dovolí podmínky. Čas na to relativně byl, byť zkrácený. Jako první jsme balili služební věci. Pálili jsme dokumenty. Rozbíjeli jsme věci, o kterých jsme věděli, že je nemůžeme vzít s sebou. Je to třeba satelitní anténa, která má průměr přes dva metry. Tu si s sebou prostě nevezmete. Nechtěli jsme však, aby ji využíval někdo, kdo může přijít po nás, protože jde o prostředek spojení. K tomu je připraveno speciální nářadí, které se používá například pro vyprošťování, jde o speciální sekery a kladiva,“ prozradil Baloun.

Česká republika podle jeho názoru evakuaci zvládla dobře a nemá se za co stydět.

Upozornil, že představitelé afghánské vlády neinformovali své západní partnery o situaci v zemi. Naznačil také, že má jisté pochopení pro vojáky, kterým se za tuto vládu nechtělo nasazovat život.

„Pokud voják nevidí, že vrchní velitel, prezident a další mají jednotný pohled, ztrácí motivaci. Voják musí vědět, proč má bojovat a za co má nasadit život. Když vidí, že se vedoucí představitelé nedokážou zbavit svých pozic, nevidí důvod, proč by se měl vzdát života,“ upozornil Baloun.

Západní spojenci prý navíc možná nedobře ohodnotili nálady ve společnosti. Teprve čas ukáže, kolik Afghánců stálo na straně prezidenta Ašrafa Gháního, který prchl ze země, kolik jich stálo a stojí na straně Tálibánu a co chtějí ti, kteří se pohybovali mezi těmito dvěma póly.

„Jsem sám zvědav, jak se projeví dvacet let našeho působení. Jsem zvědavý, jak se projeví, že ženy vedly své soukromé společnosti a zastávaly vysoké funkce ve státní správně a samosprávě v provinciích. Rodiny byly také zvyklé posílat děti do škol. V zemi je navštěvovalo skoro deset milionů dětí. Z toho byla třetina dívek. Uvidí se, jak to bude v provinciích. Jestli Tálibán dovolí dětem studium a jaká budou práva, co se týče svobody tisku. To se všechno sečte. Tálibán si to uvědomuje. Zatím nevíme, jestli bude používat politiku extrémního výkladu islámského práva, anebo se posune,“ poznamenal velvyslanec.

Stále je přesvědčen, že je třeba udržovat s Afghánistánem kontakty. I když tam teď vládne Tálibán.

„V jedné tisíc let staré knize se píše: Měj k sobě blíž svého přítele a ještě blíže svého nepřítele. Pokud bych z této prověřené pravdy vycházel, měli bychom asi s hnutím Tálibán v kontaktu být. Neříkám, že bychom měli vést politická jednání. Jednoznačně bychom ale měli vycházet z činů, a ne z prohlášení, které Tálibán vydává. V zemi působí velké množství frakcí. Není to úplně jednotné hnutí. V různých částech země se mohou vykládat slova Tálibánu různě,“ upozornil velvyslanec.

Současně však upozornil, že Tálibán nadále udržuje kontakty s teroristickou Al-Káidou. Mezi oběma organizacemi existují i rodinné vazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …