Veřejnost se k soudu s Nečasovou nedostane. Zde je důvod

28.02.2019 13:11

Páteční jednání o odvolání v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství bude neveřejné. Předseda odvolacího senátu se rozhodl vyloučit veřejnost s ohledem na to, že při zasedání se budou řešit i utajované skutečnosti. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Veřejnost se k soudu s Nečasovou nedostane. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová

V případu, který v roce 2013 přispěl k pádu vlády Petra Nečase (ODS), čelí obvinění někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová) a trojice zpravodajců.

„Vzhledem k utajovaným skutečnostem se zasedání musí konat v zabezpečené a předem zkontrolované jednací síni. Veřejné proto bude až vyhlášení rozhodnutí,“ uvedla Puci. Podle ní není zcela jisté, že senát soudce Richarda Petráska rozhodne už v pátek.

Nepravomocný rozsudek uložil Nečasové dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek dostali podmínky od 18 do 20 měsíců a soud jim na pět let zakázal působit ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech.

Proti verdiktu se odvolali jak všichni obžalovaní, tak i státní zástupce, který se domáhá nepodmíněných trestů vězení. Odvolání v neprospěch obžalovaných podalo i Ministerstvo obrany, které má postavení poškozeného. Petráskův senát tak může tresty zpřísnit, potvrdit, zmírnit, může také obžalované zprostit viny, nebo věc vrátit na obvod k dalšímu projednání.

Současná Nečasova manželka podle obžaloby zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby sledovali jeho tehdejší manželku Radku. Chtěla tím prý uspíšit premiérův rozvod. Později údajně nechala sledovat také dva zaměstnance Úřadu vlády. Obžalovaní vinu odmítají.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…