Veterán ČSSD vysvětluje Dienstbierův neúspěch. Není to prý tak složité

21.03.2013 9:28

Po sjezdu ČSSD se objevila řada komentářů, hodnotících zejména neúspěch Jiřího Dienstbiera, který neobhájil pozici ve vedení strany. Většina z nich, bez ohledu na názor na ČSSD, to označovala jako neúspěch předsedy strany Bohuslava Sobotky.

Veterán ČSSD vysvětluje Dienstbierův neúspěch. Není to prý tak složité
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

Podle bývalého poslance ČSSD Zdeňka Jičínského se prezidentskému kandidátovi strany nevyplatil příliš kritický postoj k prezidentu Miloši Zemanovi. V prezidentské volbě podle něj Dienstbier dokázal udělat slušný výsledek, neboť vítězství od něj vlastně ani nikdo neočekával. Za to si zasloužil ve vedení strany zůstat.

Jenže nezůstal, a přičinil se o to prý sám. Jičínský mu vyčítá zejména prohlášení, že se před druhým kolem prezidentské volby choval k Zemanovi stejně, jako před prvním. „Nepotvrzuje tím svůj zásadový postoj, ale to, že nevzal dostatečně na vědomí, že se 'bitevní pole' radikálně změnilo,“ píše Jičínský ve svém komentáři pro Právo.

Ve druhém kole proti sobě stál kandidát levice, o kterém si můžeme myslet cokoliv, a kandidát pravice. Proto Dienstbier neměl vybočovat z řady, obzvlášť když se za Zemana postavila i jeho strana. Představitel levicové strany podle něj musí podpořit levicového kandidáta proti ministrovi asociální vlády a předsedovi strany, která se prohlašuje za jedinou pravici.

Tak to podle Jičínského vnímala většina ČSSD a právě proto delegáti Dienstbiera zavrhli. Žádné jiné sofistikované úvahy, se kterými nyní přicházejí komentátoři, v tom nebyly.     


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…