Většina pražských radnic začne nový rok v rozpočtovém provizoriu

26.12.2013 12:13

Většina pražských radnic začne nový rok stejně jako v minulých letech v rozpočtovém provizoriu. Rozpočet si do konce roku stihlo schválit pouze několik velkých městských částí. Další radnice plánují rozpočet schvalovat v prvních měsících nového roku.

Většina pražských radnic začne nový rok v rozpočtovém provizoriu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Podle řádného rozpočtu bude z 15 městských částí od začátku roku hospodařit pouze třetina z nich, a to Praha 1, 3, 6, 11 a 15. Další se rozhodly počkat s jeho dokončením až na přijetí rozpočtu hlavního města, ten letošní byl schválen 12. prosince.

Například Praha 1 již dopředu avizovala, že rozpočet připraví ještě letos bez ohledu na hlavní město. Většinu finančních prostředků radnice totiž na rozdíl od ostatních městských částí tvoří vlastní příjmy. Na dotaci od magistrátu se tak nemusí spoléhat a případné změny v její výši by zapracovala rozpočtovou změnou na začátku příštího roku.

Provizorium způsobí komplikace

Rozpočtové provizorium kritizuje opozice některých městských částí. Provizorium totiž znamená určité komplikace. Radnice musí v jeho průběhu každý měsíc hospodařit s jednou dvanáctinou letošního rozpočtu. Nesmí uzavírat dlouhodobé smluvní vztahy nebo začínat nové investiční akce, mohou pouze pokračovat v těch, které byly započaty již v letošním roce. Radnice ale mají většinou investice naplánovány až na léto a provizorium pro ně tak výrazné potíže neznamená.

Zastupitelstvo hlavního města rozpočet odsouhlasilo 12. prosince, tedy o dva týdny později než loni. Praha bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 45,1 miliardy korun. Včetně peněz přesunutých z letošního roku činí rozpočet 49,6 miliardy korun. Pro městské části je v rozpočtu důležitá především kapitola, která stanovuje, kolik peněz od hlavního města dostanou na dotacích. Praha v minulých letech příspěvky jednotlivým radnicím výrazně snížila, letos se pokles v celkovém součtu pozastavil a dotace dokonce lehce stouply.

Stejně jako loni si i letos jako první z "velkých" radnic schválila rozpočet Praha 6, která také zároveň počítá s největšími výdaji. V příštím roce, ve kterém se bude volit nové vedení radnice, plánuje hospodařit s výdaji 1,2 miliardy korun, příjmy mají být 672 milionů korun. Rozdíl zaplatí z úspor hospodaření z minulých let. Téměř miliardový rozpočet bude mít i Praha 3, která chce příští rok vydat 987 milionů. Praha 1 plánuje utratit 818 milionů a Praha 11 téměř 743 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …