Video odhalující útok na přistěhovalce v Chemnitz? Je pravé, otočil po kritice šéf německé kontrarozvědky

10.09.2018 22:35

Ještě před pár dny video pořízené při nepokojích ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici), které údajně ukazuje jeden z útoků pravicových radikálů na přistěhovalce, k nimž v tomto východoněmeckém městě došlo, šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen zpochybňoval. Nyní ale obrací a uznává, že je pravé. Původním prohlášením, že mohlo jít o cíleně šířenou nepravdivou informaci, vzbudil mezi tamními politiky vlnu kritiky. Například opozice i vládní sociální demokraté (SPD) hovoří o tom, že by měl ve funkci skončit. Informaci přinesla Česká televize.

Video odhalující útok na přistěhovalce v Chemnitz? Je pravé, otočil po kritice šéf německé kontrarozvědky
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace v Chemnitz- Protistrana s duhovým srdcem

V Chemnitzu se po vraždě pětatřicetiletého Němce, ze které jsou podezřelí tři přistěhovalci, konala série demonstrací. Některých z nich se účastnili i pravicoví radikálové. Ti přitom napadali policii, média i přistěhovalce. Zaútočili také na jednu židovskou restauraci, uvedla Česká televize.

To tvrdě odsoudila německá kancléřka Angela Merkelová (CDU), která v jejich souvislosti hovořila o štvanicích. Proti jejímu tvrzení se však v pátek nečekaně veřejně postavil šéf kontrarozvědky Maassen, aby prý do spekulací a debat vnesl jasno. A uvedl, že nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům a že se některé věci zveličují.

Video, které údajně jeden z útoků dokazovalo, zpochybnil. „Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ uvedl s tím, že naopak existují důvody myslet si, že šlo o cíleně šířenou nepravdivou informaci, aby se odvedla pozornost veřejnosti od vraždy v Chemnitzu.

Jelikož ale svá tvrzení nepodložil, přišla velká kritika ze strany od opozičních Zelených, Levice, svobodných demokratů (FDP) a také koaličních sociálních demokratů (SPD), podle nichž by měl bez předložení relevantních důkazů skončit ve funkci. Vysvětlení po Maassenovi chtěl i ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se za něj zatím opakovaně postavil.

  • Původní text ZDE

Nyní Maasen ale obrací a ve vysvětlující zprávě podle Spiegelu Online video nezpochybňuje. Pouze prý kritizuje média, že ho příliš rychle zveřejnila, aniž někdo mohl jeho pravost ověřit. Šéf kontrarozvědky ve zprávě také opakuje své přesvědčení, že se v Chemnitzu na cizince žádné štvanice neodehrály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…