Viktor Orbán oslovil své Maďary s šesti dotazy. EU a Soros puknou vzteky

03.04.2017 7:47

Maďarsko svými kroky opět znepokojuje Brusel. Občané země obdrželi dotazník se šesti otázkami, kde se jich vláda premiéra Viktora Orbána ptá, jak by měla reagovat na politiku Evropské unie. Nechybí témata, jako je přistěhovalectví či neziskové nevládní organizace.

Viktor Orbán oslovil své Maďary s šesti dotazy. EU a Soros puknou vzteky
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Premiér Viktor Orbán tak opět dává najevo Bruselu, že politika jeho vlády se bude i nadále odvíjet od postojů maďarských voličů, a nikoli podle toho, co si přeje Juncker a spol. Průzkum nazvaný „Národní konzultace 2017“ je doprovázen osobním dopisem maďarského premiéra, ve kterém se snaží „namotivovat“  občany k vyplnění formuláře. „Maďarský lid by se měl postavit za nezávislost a podpořit úsilí vlády v boji proti škodlivým návrhům Bruselu,“ cituje server Politico část dopisu.

Orbán se nijak netají svojí nechutí akceptovat direktivní „návrhy“ Evropské komise a Evropského parlamentu. Vzájemnou animozitu prohloubila migrační krize a zejména požadavek Evropské unie, aby každý členský stát přijal přesně počet uprchlíků podle předem stanovených kvót. Aktuální dotazník se zabývá opět přistěhovalectvím, ale také ekonomickými otázkami a zdaněním. V jedné z otázek se vláda dotazuje, jak by měla reagovat na snahu Bruselu vnutit zemi ilegální přistěhovalectví.

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

5%
20%
56%
14%
hlasovalo: 10842 lidí

Maďaři si mohou u každé otázky vybrat z několika odpovědí. V případě tématu migrace zní jedna z odpovědí: „Ilegální migranti by měli zůstat pod dohledem úřadů, dokud nebude rozhodnuto o jejich budoucnosti.“ Druhá z nabízených odpovědí naproti tomu uvádí, že by „mělo být umožněno ilegálům volně se pohybovat po celé zemi“. V jedné z dalších otázek se zase vláda svých občanů ptá na nevládní neziskové organizace, které Orbán považuje za své politické protivníky.

Maďaři mají na odpovědi čas do 20. května, kdy by měli vyplněný formulář odeslat zpět. V pátek vláda uspořádala tiskovou konferenci, kde ministr pro vládní komunikaci Bence Tuzson vysvětloval důvody, proč se vláda rozhodla pro rozesílání dotazníku do maďarských domácností. „Maďarsko čekají velká rozhodnutí a uspět můžeme pouze tehdy, pokud bude vláda cítit podporu obyvatel své země,“ uvedl Tuzson dle agentury AFP.

Dotazník příliš nepotěší nejenom Brusel, ale také amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, kterého vláda obviňuje z podkopávání své autority. Vláda se chystá zaměřit na jím placené neziskové organizace a uvažuje také o „vysídlení“ Středoevropské univerzity, kterou Soros založil v Budapešti v roce 1991. Jedna z otázek dotazníku směřovala právě na nevládní neziskové organizace.

Maďarská vláda tak pokračuje v krocích, které značně znervózňují Brusel. Před půl rokem se stalo terčem kritiky referendum, ve kterém se maďarští voliči vyjadřovali konkrétně k uprchlickým kvótám. Plných 98,2 % voličů kvóty odmítlo; a ačkoli se referenda nezúčastnilo požadovaných 50 % voličů, přesto vláda považovala referendum za své faktické vítězství. Ještě větší bouři nevole potom vzbudila kampaň Orbánovy vlády v létě 2015, kdy se po celé zemi objevily billboardy kriticky laděné vůči migrantům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …