Víme, co chystá ČT před volbami. Prý příjemný bonus pro velké strany

14.09.2013 18:32

Veřejnoprávní televize může významně ovlivnit výsledek předčasných voleb. Necelých 24 hodin před otevřením volebních místností prý dá dvě hodiny v hlavním vysílacím čase prostor zároveň na ČT1 i ČT24 lídrům ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM, aby v tomto složení debatovali o hlavních úkolech, které čekají novou vládu. Alespoň podle člena Rady ČT, který informaci poskytl ParlamentnímListům.cz.

Víme, co chystá ČT před volbami. Prý příjemný bonus pro velké strany
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Libereckého kraje

Česká televize už má prý jasno, jak bude vypadat její předvolební vysílání. Za překvapení lze považovat bonus, kterým veřejnoprávní médium zvýhodní v hlavním vysílacím čase přímo v předvečer voleb dosavadní parlamentní strany, a to vysíláním dvouhodinové diskuse s jejich lídry současně na programech ČT1 a ČT24. Mluvčí ČT Alžběta Plívová však pro ParlamentníListy.cz tvrdí, že o složení hostů pro závěrečnou diskusi ještě není rozhodnuto. Jinak bude páteřní akcí České televize poslední měsíc před volbami série čtrnácti předvolebních debat, které bude od 25. září vysílat čtyřikrát týdně na ČT24 od 20 do 22 hodin a v nichž představí vždy osm lídrů z každého kraje.

Podle dramaturga předvolebního vysílání České televize Čestmíra Fraňka předvolební debata bude věnována každému z krajů České republiky. "Pro technickou náročnost a krátký čas na přípravu se však diskuse budou vysílat jen ze tří studií, v Praze, Brně a Ostravě,“ říká v tiskovém prohlášení Franěk a dodává: „Kraje budou řazeny podle metody, která se osvědčila už u loňských voleb do krajských zastupitelstev, tedy vzestupně podle počtu voličů v daném regionu. Patnáctá debata v předvečer voleb pak představí lídry relevantních politických stran, ze kterých pravděpodobně vzejde předseda příští vlády.“

Celá tisková zpráva ČT ZDE

Česká televize si hosty uměla vybírat

Co se ale skrývá za slovy „relevantních politických stran, ze kterých pravděpodobně vzejde předseda příští vlády“? Kterou čtveřici stran veřejnoprávní médium plánuje zvýhodnit? Vždyť dopad vysílání České televize na rozhodování voličů před volbami je značný. Stačí připomenout volby v roce 2006, kdy do posledních Otázek Václava Moravce pozvala pouze předsedy ODS Mirka Topolánka a ČSSD Jiřího Paroubka. Nevídaná, více než dvoumilionová sledovanost střetu dvou silných lídrů určitě přispěla k tomu, že tyto dvě strany o pár dní později doslova vyluxovaly hlasy nejen nerozhodnutých voličů a získaly rekordních 35,38, respektive 32,32 procent.

Právě Jiří Paroubek, už jako předseda LEV21, uvedl jako jeden z důvodů pro své odstoupení z kandidátky pro předčasné volby počínání České televize, v jejímž hlavním vysílacím čase se už neobjevil tři roky. „Pro ČT jsme prostě nebyli se dvěma poslanci a bez poslaneckého klubu parlamentní stranou. V závěru předchozího volebního období nově vzniklá strana TOP 09 se čtyřmi poslanci a bez poslaneckého klubu dostávala ale v ČT prostor jako zavedené, tzv. demokratické parlamentní politické strany. V době, kdy TOP 09 vznikla, přitom již nikdo z jejích představitelů nebyl činitelem vlády. Prostě v případě TOP 09 zájem ČT tuto stranu zviditelňovat byl, v případě strany LEV 21 nebyl a není,“ uvedl Jiří Paroubek na serveru VašeVěc.cz.

Dosavadní parlamentní strany dostanou vítaný bonus

Před volbami v roce 2006 se tak mohli cítit poškozeni veřejnoprávní televizí všichni soupeři ODS a ČSSD, v roce 2010 všichni rivalové TOP 09 a podzim 2013 bude údajně v předvolebním vysílání ČT spojen se zvýhodněním čtyř stran na úkor všech ostatních. „Do závěrečné debaty budou nejspíš pozváni lídři pouze ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM. Zdůvodní se to tím, že to jsou strany, které měly v poslední sněmovně nejsilnější zastoupení a rozhodovaly tak o politice a dění v zemi,“ říká pro ParlamentníListy.cz zdroj z Rady ČT, který si nepřeje být jmenován. „Ještě není rozhodnuto o počtu stran, ani kterých se to bude týkat," reaguje mluvčí České televize Alžběta Plívová.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Tato závěrečná debata se má uskutečnit ve čtvrtek 24. října (volby samotné se konají 25. a 26. října) od 20 do 22 hodin na ČT1 a ČT24. Mají se v ní probírat hlavní úkoly, které budou stát před vládou vzešlou z předčasných voleb za účasti moderátora a lídrů čtyř zmíněných stran. Sérii čtrnácti standardních debat odstartují ve středu 25. září karlovarští lídři osmi politických stran a s výjimkou pátků, sobot a nedělí budou pokračovat den co den až do čtvrtka 17. října, kdy kolotoč předvolebních krajských debat ukončí jejich středočeští kolegové.

Vybírat se budou strany s nejvyšším volebním potenciálem

Česká televize tvrdí, že díky zadaným průzkumům mohou předvolební debaty vycházet z nezpochybnitelných dat, která jsou navíc získávána od více agentur a mohou být pro dosažení maximální objektivity vzájemně porovnávána. „Zohlednili jsme nejen naše dosavadní zkušenosti, ale i aktuální situaci na politické scéně, která je dnes pestřejší než při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010. Což konečně ukazují i veškeré již zveřejněné předvolební výzkumy,“ konstatuje v tiskovém prohlášení vedoucí výzkumu programu a auditoria ČT Renata Týmová, podle které tak Česká televize po konzultaci s odborníky změnila oproti předchozím letům klíč pro výběr hostů předvolebních debat.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí
Veřejnoprávní televize zadá výzkumy volebního potenciálu v jednotlivých krajích České republiky. Jejich výsledky budou sloužit jako klíč pro zvaní hostů do předvolebních debat. „Výzkumy zároveň ukážou na krajově specifické otázky, které se stanou podkladem pro konkrétní diskuzi lídrů. Tyto výzkumy pro nás zpracují dvě nezávislé agentury. Osm lídrů kandidujících subjektů s nejvyšším volebním potenciálem pak pozveme, aby se debaty zúčastnili. Hledisko volebního potenciálu vnímáme jako přínosné například v tom, že nenutí nerozhodnuté respondenty k výběru jedné strany a vstupuje do něj více respondentů než u volebního modelu,“ dodává Týmová.

Průzkum „poslal“ do sněmovny tolik stran, kolik ČT naplánovala hostů

Jako neuvěřitelná náhoda však působí skutečnost, že si Česká televize naplánovala vysílat besedy s lídry osmi stran a nejčerstvější zveřejněný průzkum, který si ČT zadala u společnosti TNS Aisa, by poslal do sněmovny právě osm stran … Jedná se o ČSSD, KSČM, TOP 09, ODS, ANO, Úsvit přímé demokracie, SPOZ a Strana zelených. „Prvních sedm stran by své lídry mělo poslat do všech čtrnácti debat v krajích, o to osmé místo se střídavě podělí Strana zelených a KDU-ČSL,“ prozrazuje pro ParlamentníListy.cz zdroj z okolí Rady ČT.

Kromě těchto speciálních debat se lídři všech kandidujících volebních stran, hnutí či koalic objeví i v pravidelných pořadech Česká televize, jako jsou Události, komentáře, Interview Daniely Drtinové a Politické spektrum. Pořadí, v jakém budou hosté do pořadů zváni, určí los. Naopak v Otázkách Václava Moravce se straničtí kandidáti, ale i jejich veřejně známí podporovatelé objeví jen ve skutečně výjimečných případech, a to tehdy, když nebudou vzhledem k probírané problematice nikým jiným odpovídajícím nahraditelní. 

Reportéři a 168 hodin nebudou mít šmrnc

V předvolebním období se bez politiků kandidujících v předčasných volbách bude muset obejít i interaktivní pořad Hyde Park, Máte slovo s Michaelou Jílkovou a také interview Před půlnocí. Další dva pořady, které už v minulosti nejednou zahýbaly politikům žlučí, Reportéři a 168 hodin, budou muset dbát na to, aby nijak nepoškodily, ale na druhou ani nezvýhodnily strany a jejich kandidáty.

Harmonogram vysílání předvolebních debat:
středa 25. září – Karlovarský kraj
čtvrtek 26. září – Liberecký kraj
pondělí 30. září – Pardubický kraj
úterý 1. října – Kraj Vysočina
středa 2. října – Královéhradecký kraj
čtvrtek 3. října – Plzeňský kraj
pondělí 7. října – Zlínský kraj
úterý 8. října – Olomoucký kraj
středa 9. října – Jihočeský kraj
čtvrtek 10. října – Ústecký kraj
pondělí 14. října – Praha
úterý 15. října – Jihomoravský kraj
středa 16. října – Moravskoslezský kraj
čtvrtek 17. října – Středočeský kraj
čtvrtek 24. října – závěrečná debata s předsedy čtyř nejsilnějších stran z posledních voleb


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…