Víme, proč vybírají jídlo z kontejnerů. Vaří z něj pak bezdomovcům

24.11.2013 17:50

Počet lidí bez domova stoupá, což se nelíbí skupině mladých lidí v Liberci, kteří před rokem znovuobnovili v krajském městě pobočku organizace Food Not Bombs. „Vybíráme jídlo z kontejnerů a každou neděli v centru Liberce vaříme jídlo lidem bez domova. Chceme tím upozornit na důsledky nerovnosti ve společnosti. Jako je bezdomovectví, chudoba, nezaměstnanost a sociální vyloučení a oproti tomu plýtvání spojené s luxusem několika málo vyvolených,“ vysvětlili.

Víme, proč vybírají jídlo z kontejnerů. Vaří z něj pak bezdomovcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Libereckou hospůdkou Ateliér se vždy v úterý večer line příjemná vůně guláše. Zadarmo ji roznášejí hostům dobrovolníci z organizace Food Not Bombs. Podobnou vaří každou neděli od páté odpolední na libereckém Soukenném náměstí. „Chodí se k nám najíst pravidelně tři desítky lidí bez domova,“ uvedli.

Lidí bez domova přibývá

Bezdomovectví sužuje Česko již řadu let a počet takto postižených lidí narůstá. „V Česku je podle oficiálních statistik 11 496 lidí bez domova, v Libereckém kraji 262,“ upřesnili. Podle nich je ale skutečnost mnohem horší, některé zdroje odhadují až 30 tisíc lidí bez domova. Jejich tíživá životní situace se zhoršuje ještě více v zimním období. Pravidelně každý rok jich několik umrzne...

Chceme ukázat na chybu v systému

Příčinou tohoto nelichotivého stavu je podle aktivistů mimo jiné i osekávání sociálních výdajů, deregulace nájemného, nedostatek sociálních zařízení a obecních bytů, neexistence zákona o sociálním bydlení. „Naše  činnost není charitou. Ta řeší již vzniklé problémy, ale ne to, proč se do nich lidé dostali. My chceme ukázat na skrytou chudobu a hlad v naší společnosti, na systémový problém. Jde o politickou akci,“ upozornila aktivistka Zuzana.

Pracovník nejmenované neziskovky pak vyprávěl příběh starého pána, který ležel několik měsíců v nemocnici. „Jenom nemocniční poplatek způsobil, že i kvůli nízkému důchodu neměl na zaplacení nájmu a ocitl se na ulici,“ konstatoval.

Velkým problémem těchto lidí dle něj také je, že většinou jsou bez dokladů. „Ztratí občanku a nejsou schopni si ji znovu vyřídit,“ objasnil. Bez dokladů pak samozřejmě nemůže člověk pobírat třeba důchod či sociální dávky...

Na přetřes přišla i vysoká nezaměstnanost, bez práce je v Česku přes půl milionu lidí. „Příliš tomu nepomohla Nečasova vláda, která chtěla zprivatizovat úřady práce a dát je soukromé firmě. Podobné snahy vedou k nefunkčnosti státu,“ myslel si Jirka.

Lidé se najedí z jídla, které by jinak shnilo

Jídlo pro lidi bez domova získávají dobrovolníci zajímavým způsobem. Suroviny pro něj vybírají též z kontejnerů. Nikoli však před paneláky, ale u obchodních domů či restaurací. „Využíváme nezávadné potraviny vyřazené z prodejní sítě, z nepochopitelných důvodů určené ke zničení. Lidé se najedí z jídla, které by jinak shnilo. Na některých místech mají ale supermarkety i tyto kontejnery uzamčené pod zámkem, aby se k nim nikdo nedostal,“ podivila se Zuzana.

Na její slova reagoval jeden z hostů. „Neviňte z toho ale obchodní řetězce. Věřím tomu, že ony by raději toto zboží darovaly, než aby ho zničily. Ale na vině je stát a jeho předpisy,“ domníval se.

Darujte oblečení i potraviny

Dobrovolníci však bezdomovcům nejenom vaří jídlo, ale shání pro ně i oblečení či hygienické potřeby. „Snažíme se proto být co nejvíce na očích. Spousta lidí má doma oblečení a surovin na vyhození, které nám může pro tyto účely darovat,“ zdůraznila dobrovolnice Food Not Bombs.

Liberecká pobočka celosvětové organizace právě oslavuje rok své znovuobnovené činnosti. „První skupina tady fungovala v letech 2003 až 2004. My jsme na ně navázali od prosince loňského roku. Náš kolektiv je složený z veganů, vegetariánů i masožroutů,“ upozornili.

Uvítali by další dobrovolníky. „Pokud se někdo rozhodne, je důležitá pravidelnost a spolehlivost. Protože lidé bez domova každou neděli čekají, že jim uvaříme. Aktuálně potřebujeme někoho, kdo by vařil čaj,“ uvedla Zuzana. S tím souvisí i potřeba termosek na čaj. Zatím mají čtyři dvojice, na každého tedy vyjde jedno nedělní odpoledne v měsíci.

Dobrovolníci přijímají od dárců nezávadné potraviny, plastové talíře, lžíce, kelímky, sezonní oblečení, deky, spacáky, batohy, tašky či hygienické potřeby. Tyto věci použijí k rozdávání potřebným. Zájemci se mohou hlásit na e-mailové adrese liberec@foodnotbombs.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…