Vitásková do senátu? A co Hušák, Válková, Harapes a další? Exkluzivní pohled na šance senátních kandidátů

15.09.2016 17:31

ParlamentníListy.cz spolu s agenturou Phoenix research připravily pro čtenáře unikátní pohled do vybraných senátních obvodů. Nabízíme tak možnost prozkoumat, jak si daná politická osobnost vede v poměrně silné konkurenci. Redakce požádala agenturu Phoenix research o měření potenciálu jednotlivých kandidátů například uvnitř hlavního města Prahy nebo Ostravy.

Vitásková do senátu? A co Hušák, Válková, Harapes a další? Exkluzivní pohled na šance senátních kandidátů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kandidátka do Senátu Alena Vitásková na zahájení kampaně v Ostravě

Současná senátorka Ivana Cabrnochová, někdejší generální ředitel SAZKY Aleš Hušák, šéfka ERÚ Alena Vitásková, tanečník Vlastimil Harapes, profesor Julius Špičák nebo profesorka Eva Kislingerová. To jsou jména osobností, které strany a hnutí posílají do říjnových klání o post v horní komoře parlamentu. ParlamentníListy.cz se v první vlně měření soustředily především na hlavní město Prahu, kde dojde k boji hned ve třech senátních obvodech, dále na Ostravu a rovněž na obvod Kutná Hora, kde obhajuje výrazný starosta ČSSD Jaromír Strnad. Co nám závěry výzkumu ukazují?

Pakliže by senátní volby dopadly tak, jak prezentuje agentura Phoenix, Praha 6 by do horní komory Parlamentu vyslala Jiřího Růžičku (TOP 09), který od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je rovněž od roku 1990 ředitelem. Jeho obliba mezi oslovenými respondenty vyrostla na 23 procent. O dvě procenta méně by získal zástupce hnutí ANO, tanečník Vlastimil Harapes. Bronz, a tudíž nepostupové místo do druhého kola senátních voleb, podle agentury Phoenix připadá na Václava Bělohradského, společného nominanta ČSSD a zelených. 

Čtvrtá příčka a možné překvapení Prahy 6? Někdejší šéf SAZKY Aleš Hušák. Ten získal ve výzkumu třináct procent kladných hlasů, tedy odpovědí na dotaz, zdali by jej volili: s možnostmi rozhodně ano, spíše ano. Dodejme ovšem, že právě Hušák budí největší emoce, neboť rovných 42 procent dotázaných, nejvíce ze všech kandidátů, zvolilo možnost, že by ho „rozhodně nevolili“.

„Za své umístění jsem samozřejmě rád, jenom to posiluje moje přesvědčení, že lidé hledají někoho jiného než současné zástupce stran a já lidi vyzývám nevolit tyto zástupce,“ dodal Hušák k závěrům výzkumu pro ParlamentníListy.cz.

„Ve svém volebním obvodě skoro celý život žiji. Dlouhá léta jako ředitel Gymnázia Jana Keplera a v posledních letech i jako místní zastupitel, jsem zapsaný v povědomí místních obyvatel, snad převážně pozitivně. Do voleb zbývají ještě tři týdny, ale věřím, že princip, že do senátu by se měli dostávat lokálně prověření lidé, kteří řeší problémy z jejich podstaty a nepodléhají jednostranným zájmům či politickým tlakům, je dlouhodobě platný,“ doplnil Jiří Růžička.

Dalším obvodem české metropole je Praha 10. Ta je doslova plná poměrně silných jmen, z nichž mohou voliči této městské části vybírat. Posuďte sami: Eva Kislingerová, Renata Chmelová, Jiří Holubář, Ivana Cabrnochová, Irena Pálková Bartoňová, Ludmila Nedělková, Zdeněk Schwarz, Felix Slováček, Miroslav Koranda a v neposlední řadě Josef Hőrl. A právě toto pořadí odpovídá výsledkům, k nimž došla agentura Phoenix research. První místo společně obsazují, a to s teoretickým ziskem 23 procent obliby, Eva Kislingerová (ANO) a Renata Chmelová (koalice VLASTA), následuje lékař, zástupce TOP 09 Jiří Holubář, a současná senátorka Ivana Cabrnochová (SZ). Holubáře by vybrala necelá pětina respondentů (18 procent) a zástupkyni SZ šestnáct procent. Desátá městská část ale může překvapit, jelikož jistý potenciál nad nebo kolem deseti procent mají také Irena Pálková Bartoňová (ODS), Ludmila Nedělková (KSČM) nebo Zdeněk Schwarz, bývalý primář Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. 

„Vaše zpráva mne velmi potěšila, všem srdečně děkuji za podporu a důvěru. Moc si jí vážím. Doufám, že všichni přijdou k volbám, a budu velmi ráda, když mi dají hlas. Své voliče nezklamu,“ vzkázala ParlamentnímListům.cz na konto svých prozatímních výsledků Eva Kislingerová z hnutí ANO.

„Mým cílem je vítězství a co největší účast voličů, aby to vítězství mělo svoji váhu,“ doplnila naší redakci Renata Chmelová.

Posledním volebním obvodem v metropoli zůstává Praha 11. Pořadí podle agentury Phoenix research vypadá následovně: První by byla občanská demokratka Marta Šorfová s 22 procenty, o jedno procento míň by získal Jakub Lepš (TOP 09 + STAN), bronzová příčka teoretické obliby končí u někdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové z hnutí ANO (18 procent). Vzhledem k tomu, že jde o velmi těsný poměr, je třeba zohlednit rovněž zástupkyni ČSSD Miroslavu Skovajsovou (14 procent) nebo exprimátora Jana Koukala (SsČR), který by získal 13 procent kladných hlasů. Stejně by měl i Ladislav Kos.

„Kandiduji proto, abych v senátu zastupovala občany a jejich názory. Jako starostka jsem v kontaktu s občany byla každý den. Pokud mi voliči projeví důvěru, nezklamu je! Vaše sdělení je pro mne povzbuzením, ale hlavně velkým závazkem směrem k voličům,“ uvedla naší redakci Marta Šorfová.

„Na položenou otázku ohledně potenciálu mé volitelnosti do senátu odpovědí jednoznačně až samotní voliči. Kdybych si ale nemyslela, že jim mám co nabídnout, do voleb bych ani nešla. Mé životní zkušenosti, znalosti práva čerpané z praxe i z výuky a literární činnosti, schopnost vyjednávat, důsledně prosazovat to, co považuji za věcně správné, a přitom nikoho neurážet, ani předem nepodezírat ze zlých úmyslů jsou, jak doufám, vlastnosti, které by mohly mé potenciální voliče oslovit,“ uvedla ParlamentnímListům.cz Helena Válková. „Moje heslo je: ‚moudře, odpovědně, spravedlivě‘ – snad to dostatečně vypovídá o hodnotách, které řídí mé jednání a které pokládám za důležité i pro mé působení v politice, kterou vnímám jako službu ve prospěch veřejnosti. Lidé, jež mne osobně znají, vědí, že když něco slíbím, udělám pro splnění takového slibu maximum. A možná i proto mi důvěřují,“ uzavřela.

Poslední dva obvody, které v aktuálním článku uveřejníme, jsou Ostrava-město a Kutná Hora. V případě Ostravy půjde s největší pravděpodobností o klání mezi nezávislou Lianou Janáčkovou, šéfkou ERÚ Alenou Vitáskovou (Úsvit) a sociálním demokratem Josefem Pravdou. Všichni tři mají potenciál nad dvacet procent, což svědčí o jejich síle. Zajímavé bude sledovat zejména Alenu Vitáskovou, která v uplynulých dnech zaplnila média svým plánem „vyvlastníme Bakalu.

„Zpráva z průzkumu, že jsem si vedla dobře jako kandidátka do senátu, mě opravdu velmi překvapila. Nejsem politik, nemám za sebou silnou stranu s finanční podporou. Kampaň dělám poprvé a dělám ji ‚srdcem‘, tak jak sama cítím, v jakém prostředí bych já chtěla žít, jaké podmínky pro život bych chtěla pro sebe, naše děti a vnuky, prostě pro všechny obyčejné lidi. Nemám rady PR agentury. Možná neříkám, co mi někdo radí, že by voliči chtěli slyšet, říkám, co si myslím a co jsem schopna a ochotna pro voliče dělat,“ konstatovala ParlamentnímListům.cz Alena Vitásková.

Obvod Kutná Hora je na množství kandidátů skoupý. O mandát senátora se zde bude ucházet jen šestice adeptů, pět mužů a jedna žena. Největší šance má podle současných dat současný senátor Jaromír Strnad z ČSSD (23 procent), následován Ivo Šancem ze STAN (17 procent) a dvojicí Lenka Bochníčková (KSČM) a Julius Špičák (ANO). Tato dvojice by získala teoretickou podporu u šestnácti procent oslovených. Milan Vodička (ODS + Svob + SsČR) by mohl mít až 13 procent podpory respondentů tohoto města, dříve zvaném České Athény.

„Taková informace samozřejmě každého kandidáta velmi potěší. Velice si vážím důvěry, kterou mi dávají účastníci průzkumu. Celkové výsledky se však ukážou až po sečtení hlasů odevzdaných ve volbách a já mohu slíbit, že pokud se voliči rozhodnou svěřit mi senátorský mandát ve volebním okrsku číslo 40 i pro příští šestileté období, budu ve své práci pokračovat ve stejném duchu, jako tomu bylo doposud,“ komentoval naší redakci Jaromír Strnad z ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …