Víte, co to znamená? Zůstanou u nás. Bez kvót. Následky Rakušanovy spolupráce s Německem

24.09.2023 13:45

„Zůstanou u nás,“ vyvozuje někdejší poslankyně ODS Helena Mallotová o uprchlících chycených díky vzájemné spolupráci české a německé policie na hranicích. O této dohodě s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou (SPD) informoval na sociální síti X Vít Rakušan. Podle Faeserové by pro německo-českou spolupráci měla být vzorem probíhající německo-švýcarská spolupráce, aktualizaci by potřebovala i dohoda s Tureckem. Papež František mezitím vyzval k přijímání a integraci uprchlíků.

Víte, co to znamená? Zůstanou u nás. Bez kvót. Následky Rakušanovy spolupráce s Německem
Foto: Repro Facebook
Popisek: Migrant zadržený policií v pražských Holešovicích

Česká a německá policie budou kvůli zhoršující se situaci na balkánské migrační trase intenzivněji spolupracovat v boji proti převaděčům. Vít Rakušan na sociální síti X oznámil, že se takto dohodl s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou (SPD), další jednání se pak mají uskutečnit v příštím týdnu. „Vzhledem ke zhoršující se situaci na balkánské migrační trase jsme se s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou dohodli na intenzivní spolupráci německé a české policie v boji proti převaděčům. Policejní tým připravuje konkrétní opatření, další jednání se uskuteční v příštím týdnu. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných přechodech koordinujeme s německou stranou. O dalším postupu samozřejmě budeme včas informovat. Podobná vzájemná spolupráce již nějakou dobu funguje na česko-slovenské hranici,“ informoval Rakušan.

Faeserová v rozhovoru pro deník Welt sdělila, že se kvůli situaci mohou krátkodobě obnovit kontroly na hranici s Českem a Polskem.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Na možný problém spojený se spoluprací české a německé policie na Facebooku upozornila někdejší poslankyně ODS Helena Mallotová. „Asi jste tu informaci přehlédli, ale ona ,společná operační skupina', na níž jsme se ,dohodli', znamená, že na našem území bude operovat německá policie. Součást ozbrojených sil sousední země bude nahánět migranty, kteří s převaděči míří v množství překonávající počty uprchlíků roku 2016, do Německa,“ napsala Mallotová a nadnesla otázku, co se s migranty bude dále dít.

Následně na ni i odpověděla: „Zůstanou u nás.“

Mallotová je toho názoru, že spoluprací s českou policií Německo obchází Evropskou komisi. „Ministryně vnitra Faeserová řekla dnes v rozhovoru pro Welt, že naprostá většina migrantů teď do Německa proudí přes Polsko a Česko a že se dohodla s Českem, neboť jen tak lze obejít nutný souhlas Evropské komise, na pravidelných kontrolách na hranicích, a to časově omezenými, na tomto postupu. Polsko nezmínila. Ti by ji patrně hnali,“ uzavřela svůj komentář ke spolupráci s německou policií Mallotová.

Faeserová pro Welt dále uvedla, že se Švýcarskem v tomto ohledu již spolupráce probíhá a měla by být vzorem pro Českou republiku. „Se Švýcarskem již probíhá vynikající spolupráce. Spolkoví policisté mohou v úzké koordinaci se švýcarskými policejními složkami kontrolovat i na švýcarském území a zabraňovat neoprávněným vstupům,“ řekla německá ministryně.

Rovněž Faeserová vyzvala k budoucí užší spolupráci s Tureckem v otázce migrace – Faeserová počítá s „aktualizací“ stávající dohody. „To je to, co je potřeba. V současné době dohoda EU s Tureckem nefunguje dostatečně dobře,“ zkritizovala dohodu mezi Evropskou unií a Tureckem o uprchlících. Ta byla podepsána v březnu 2016. Podle tureckého deníku Yenisafak pak dohoda výrazně omezila příliv migrantů do Evropy přes Egejské moře. V současnosti v Turecku přetrvává přibližně 4 miliony Syřanů a je tak dle deníku zemí s největším počtem migrantů na světě.

Mezitím papež František označil Středozemní moře za „hrob lidské důstojnosti“. „Na jeho březích je na jedné straně hojnost, spotřeba a plýtvání, na druhé straně chudoba,“ řekl papež na sobotním „Středomořském setkání“ v Marseille. Na těchto setkáních jedná asi šedesát zástupců církví z pěti břehů Středozemního moře a přibližně šedesát mladých lidí z 29 zemí sousedících se Středozemním mořem.

Papež František vyzval Evropu k přijímání a integraci migrantů. Řešením migrační krize dle jeho slov není odmítání uprchlíků, ale zajištění možností legálního a regulovaného vstupu do Evropy. V sobotu na setkání v Marseille papež řekl, že cílem musí být „vyvážené přijímání v Evropě ve spolupráci se zeměmi původu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 24.09.2023 15:13:05
Je třeba alespoň na přechodnou dobu obnovit trest smrti za vlastizradu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…