Vláda Petra Fialy si už před volbami zadělala na velký problém, tuší politolog

27.12.2021 11:20

Politolog Josef Mlejnek má za to, že vláda Petra Fialy (ODS) tvrdě narazí. Před volbami toho totiž hodně naslibovala a po nástupu k moci zjistí, že to s plněním slibů bude mít zatraceně těžké. Na problémy si především ODS zavařila částečně sama. Problémy přinese vysoká inflace, energetická krize i covid. Proti němu má pomoct očkování, jenže v otázce, zda se nechat či nenechat očkovat, je česká společnost hluboce rozdělená. Podle Mlejnka to ukazuje, že Fialova vláda má před sebou těžký start.

Vláda Petra Fialy si už před volbami zadělala na velký problém, tuší politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: První tisková konference po jednání nové vlády

„Asi žádná vláda v české polistopadové historii nenastupovala k moci za tak obtížných podmínek. Pandemie se vleče už skoro dva roky a očekávaným světlem na konci tunelu se má stát čtvrtá, ne-li rovnou pátá posilující očkovací dávka. S povinnou vakcinací souhlasí přinejlepším polovina obyvatel, jakékoliv restriktivní opatření vyvolává odpor,“ zahájil svůj komentář v Lidových novinách politolog Mlejnek.

Pokud přijdou další covidové vlny, Fialova vláda bude muset vydat další peníze na další kompenzace.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Jako by toto nestačilo, mezi Ruskem a Ukrajinou hrozí vypuknout válka, a české finance trápí prohlubující se státní dluh a inflace tak vysoká, že tu více než deset let takováto inflace nebyla. K dovršení všeho zlého navíc republiku sužuje energetická krize. Tohle všechno ukazuje, že vláda Petra Fialy to bude mít s plněním svých předvolebních slibů opravdu hodně těžké.

Koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů na jedné straně slibovala, že veřejné finance postaví na nohy, ale současně bude investovat do vědy a výzkumu či do modernizace armády. Problém je podle Mlejnka v tom, že na to všechno jsou potřeba peníze, které stát získává především z daní. A tady si podle Mlejnka ODS sama zavařila na problém, když ještě v minulém volebním období spolu s ANO, SPD a KSČM hlasovala pro zrušení superhrubé mzdy a tím také pro výrazné snížení daní.

„Vládní boj s rozpočtovým schodkem bude též narážet na radikální snížení daní, které v minulém volebním období prosadila ODS se svými úhlavními nepřáteli z ANO, či obecně na celkovou nechuť ke zvyšování daňové zátěže u většiny z pěti koaličních stran. Navíc většina problémů, jimž čelíme, má externí povahu,“ uvedl doslova Mlejnek.

Na energetickou krizi podle politologa možná narazí snaha vlády o návrat k havlovské zahraniční politice. Vláda možná zjistí, že plyn z Ruska a zboží z Číny potřebuje opravdu hodně.

Ale aby nekončil tak pochmurně, konstatoval, že Fialova vláda bude ta, která začne problémy sužující Česko řešit věcně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …