Vláda by měla lidi uklidňovat. Místo toho je straší, říká komentátor

11.10.2012 18:42

„Nepatříme mezi země olivovníkového pásma, tak špatně na tom ještě nejsme,“ prohlásil ekonomický komentátor Jan Macháček v Českém rozhlasu 1 Radiožurnál. Vládu kritizoval především za neschopnost poskytnou českému občanu vizi lepší budoucnosti, z čehož pramení i následná spotřební deprese.

Vláda by měla lidi uklidňovat. Místo toho je straší, říká komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro, ilustrační foto

Vláda dnes schválila tzv. finanční ústavu, tedy návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, který omezuje zadlužení státu a umožňuje vznik rozpočtové rady. V případě schválení by zákon měl platit od roku 2014. A Macháček jej hodnotí pozitivně. „Jedná se o osvědčený princip, který využívají ostatní evropské země už dvacet, třicet let.“

Tento koncept, který v sobě nese ideu nezávislé centrální banky, však v sobě prý skýtá i choulostivou otázku – lidé by se podle Macháčka mohli začít ptát, k čemu ty politiky máme, když nemají pravomoci v rozpočtové oblasti? „Politici by si takto nad sebou mohli podřezat větev,“ obává se.

Opozice by měla souhlasit

Přijetí finanční ústavy je však podmíněno konsensem ze strany opozice. Macháček však nepředpokládá, že by sociální demokraté vyjádřili svůj nesouhlas: „Prezentují se jako strana, která proklamuje, že bude kooperativnější s evropským mainstreamem.“

Podle Macháčka není Česká republika státem, který by měl nepořádek ve veřejných financích jako některé evropské jižní země. Přesto je však nezbytná otázka, proč naše republika v ekonomickém růstu natolik zaostává. A spotřební deprese českého člověka je prý zcela pochopitelná, tkví podle něj jednoduše ve strachu.

„Vláda nenabízí žádnou pozitivní vizi a to jí velmi vyčítám,“ kritizuje politiky Macháček. „Měla by tu být od toho, aby nabízela přijatelnější vizi společnosti i ekonomiky, měla by vybízet lidi k tomu, aby si věřili a nebáli se. A místo toho jen straší a straší.“ Není proto prý divu, že ve výsledku je český spotřebitel mnohem opatrnější než spotřebitel německý, rakouský, slovenský či polský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…