Vláda chce zachovat zelenou naftu do roku 2014. Kompromis, říká Kalousek

04.06.2012 21:50

Vláda chce zachovat daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce až do roku 2014, v příštím roce se však vratka spotřební daně sníží ze současných 60 na 40 procent. Novinářům to po dnešním jednání s Asociací soukromého zemědělství (ASZ) řekl premiér Petr Nečas (ODS). Původně měla být takzvaná zelená nafta zrušena od roku 2013. Kabinet přitom před dvěma týdny schválil úplné zrušení zelené nafty od příštího roku.

Vláda chce zachovat zelenou naftu do roku 2014. Kompromis, říká Kalousek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

"Naše dohoda spočívá v tom, že zelená nafta skončí, nicméně bude zaveden přechodný mechanismus, který umožní v roce 2013 snížit procento vratky ze současných 60 procent na 40 procent," uvedl Nečas. "Nevymysleli jsme nic nového, používáme v podstatě stejný model, který používá Německo," dodal premiér.

Jedná se o kompromis

"Technicky to provedeme tak, že v rámci druhého čtení příslušného návrhu zákona ve sněmovně načteme tento pozměňovací návrh," popsal Nečas plánovaný postup vlády. "Když to převedeme do reálných čísel, tak je samozřejmé, že se jedná o ústupek nebo kompromis ze strany strážce veřejných rozpočtů," podotkl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který zároveň ocenil, že výsledná dohoda je "zmírněním tempa, nikoliv otočením trendu".

Nyní mají farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. V případě úplného zrušení zelené nafty by podle Agrární komory platili téměř o 12 korun za litr více než rakouští zemědělci a o devět Kč více než Poláci. Ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. Česko by se zároveň přiřadilo ke Slovensku, které je prý zatím jedinou zemí v Evropské unii, kde podobnou úlevu sedláci nemají. Pokud projde návrh na snížení vratky na 40 procent, dostali by farmáři ročně zpět méně asi o 600 milionů korun než před změnou.

Koncem května na protest proti plánovanému zrušení daňového zvýhodnění zemědělců zpomalovaly zemědělské stroje na řadě míst Česka dopravu na silnicích. ASZ se ale k protestu nepřipojila. Nečas následně uvedl, že je dále ochoten jednat jen s asociací, "která nevydírá". S Agrární komorou a dalšími organizátory blokád, kteří v souhrnu představují zhruba 80 procent českého zemědělství, mluvit odmítal. ASZ reprezentuje zájmy menších sedláků, kteří jsou v Česku v menšině, její šéf Josef Stehlík je podobně jako Nečas i Bendl aktivním členem ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…