Vladá nic, vláda nemluví... Fiala šel slavit, ptali se ho na covid

17.11.2021 11:46

Pravděpodobný příští premiér Petr Fiala promluvil na Národní třídě. Zdůraznil, že spolu s celou vládou je připraven převzít vládní odpovědnost třeba hned zítra. V situaci, kdy za úterý přibylo takřka 22,5 tisíce nově covid pozitivních. Ale když měl říct, jak bude jeho vláda v časech covidu postupovat, začal se dovolávat toho, že ještě nevládne.

Vladá nic, vláda nemluví... Fiala šel slavit, ptali se ho na covid
Foto: Screen ČT24
Popisek: Petr Fiala na Národní třídě v Praze

Na Národní třídu v Praze dorazil kandidát na premiéra a předseda ODS Petr Fiala. Spolu s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a dalšími kolegy z budoucí koalice pěti stran zazpíval hymnu České republiky a připomněl si protesty z listopadu 1989. Poté promluvil k novinářům.

„Pro mě je 17. listopad ten nejkrásnější svátek a myslím, že nejenom pro mě,“ pravil Fiala. Žít ve svobodě, která lidem poskytuje prostor dělat, po čem touží. „To je něco, čeho si musíme každý den vážit,“ zdůraznil budoucí premiér na Národní třídě. „17. listopad je také svátek mladých lidí, protože jak v roce 1939, tak v roce 1989 to byli právě mladí lidé, kteří se rozhodujícím způsobem postavili oběma strašným totalitám. A já dnes prožívám 17. listopad se zvláštní radostí, protože je to poprvé, co nemáme v Parlamentu komunisty a to byl přece jeden z cílů 17. listopadu 1989,“ uvedl Fiala před kamerami.

Poté dal jasně najevo, že je připraven vystřídat Andreje Babiše (ANO) v roli premiéra.

„My jsme připraveni. Naše 2 koalice, našich 5 politických stran je prakticky okamžitě připraveno převzít vládní odpovědnost,“ zdůraznil Fiala s tím, že covidová čísla katastrofálně rostou a Česko potřebuje akceschopnou vládu.

„My si tady nemůžeme dovolit nějaké dlouhé předávání vlády. Tady je vláda, která už nechce rozhodovat. Je to vidět. Chce odejít. Podle mě ta opatření musí dělat vláda, jejíž ministři vědí, že neodejdou za 2 týdny, ale že tam budou další měsíce a roky a podle toho budou odpovědně jednat,“ zaznělo od šéfa ODS.

A co tedy bude s covidem dělat, až se chopí moci?

V tuto chvíli se prý snaží o opatřeních jednat ještě s končící vládou Andreje Babiše, ale prý se to moc nedaří. Vláda moc nekomunikuje.

„Dnes je státní svátek, ale naši odborníci z anticovid týmu od rána jednají a snaží se přijít se sérií opatření, která zítra ráno představí na schůzce Ministerstva zdravotnictví s našim anticovid týmem, v čele s panem profesorem Válkem. Já doufám, že se na těch opatřeních s vládou dohodnou a že se hlavně začnou rychle realizovat, protože opravu není čas. Ta situace se vládě vymyká z ruky, vidíme to na těch číslech, která dnes byla zveřejněna. Viděli jsme to při minulém jednání vlády, jednala několik hodin, ale žádný výsledek tam není,“ zlobil se Fiala.

Vláda musí mít sadu krátkodobých opatření, s jejichž pomocí zkrotí dnešní čísla a pak mít připravený plán, jak postupovat v situaci, kdy se ta či ona nemocnice zahltí. Zítra prý bude představen konkrétní soubor opatření, která pomohou řešit dnešní, podle Fialy katastrofální situaci. Důležité je, aby se nezahltily nemocnice.

Nakonec požádal všechny, aby se nechali proti nemoci covid-19 očkovat, protože když po očkování dostane člověk covid, má mírnější průběh onemocnění a navíc sníží možnost, že nakazí někoho druhého.

Stejně tak je třeba dosáhnout toho, aby byli očkováni všichni lidé v domovech pro seniory. Pokud se podaří postupovat rozumně, tedy že se lidé nechají očkovat, bude možné se vyhnout nouzovému stavu, řekl možný příští premiér. „Snažme se dělat vše pro to, aby se život v naší zemi nemusel zastavovat. My se chceme vyhnout všem lockdownům,“ zdůrazňoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…